93132-cats.jpg

İsrail'in itirafı: Suriye Ordusu daha güçlü bir şekilde geri döndü

Siyonist savaş bakanı Avigdor Lieberman, Suriye'nin kara kuvvetlerinin krizin başlangıcında mevcut olan seviyesini aşacak şekilde güçlendirdiğini vurguladı. Suriye Ordusu bugün, kısa sürede Suriye toprakları üzerinde kaybettiği her şeyi geri almayı başardı. Dahası, Suriye Ordusu işgal altındaki Golan'da yer alan İsrail mevkilerine saldırabilecek güce sahip oldu.

11 Ağustos 2018 Cumartesi

İNTİZAR - İsrail tarafından seferber edilen silahlı grupların ve Suriye'de terörist gruplara sunduğu sonsuz desteğin ardından, Siyonist savaş bakanı Avigdor Lieberman, Suriye'nin kara kuvvetlerinin krizin başlangıcında mevcut olan seviyesini aşacak şekilde güçlendirdiğini vurguladı. Lieberman şu sözleri ekledi:

“Diğer yandan, tüm Suriye toprakları üzerinde kontrolü sağlamakla kalmayıp yeni bir kara ordusu inşa eden Suriye Ordusunun geniş bir tabana sahip olduğunu ve daha büyük olmasa dahi önceki büyüklüğüne geri döneceğini görüyoruz.”

Bu durum, işgalci güçlerin, ülkenin büyük kısmında kontrolü yeniden sağlayan Suriye Ordusunun yapacaklarına karşı bir bekleyiş durumunda olduklarına işaret ediyor.

Zira Siyonist bakan bu sözlerle, 2011 yılında başlayan savaşla birlikte çok sayıda Suriyelinin ülkesini terk etmesi sonucu asker sayısında yaşadığı büyük düşüşle zayıflayan Suriye Ordusunun bu büyük gerilemenin ardından toparlanarak ayağa kalktığına işaret ederek ordunun yeteneklerini dile getirdi.

Zor günler

Suriye savaşının başlaması ve özellikle de çok sayıda ordu mensubu askerin görevden kaçarak, azınlık halindeki diğer silahlı grupların ordularına katılması ile birlikte Suriye Ordusu zor günler yaşamaya başladı. O dönemde silahlı gruplar faaliyet alanlarını genişleterek, Suriye topraklarında geniş alanlar üzerinde kontrol sağladılar. Bu durum, Suriye Ordusunun binlerce askerini toprağa vermesine sebep oldu.

Üstelik silahlı gruplara sunulan sınırsız ve büyük desteğe, genelde Suriyeliler özelde ise Suriye Ordusu üzerine uygulanan haksız ve adaletsiz bir kuşatma eşlik etti. Bu durum Suriye Ordusunun yeni silahları elde etme, ya da eski silahlarını geliştirme yeteneğini kaybetmesine sebep oldu. Nihayetinde ise, Suriye Ordusunun zayıflaması ve Suriye topraklarından çok sayıda önemli ve stratejik bölgeyi kaybetmesine neden oldu.

Küllerin altından diriliş

Suriye'de teröristlere karşı müttefiklerin savaşa girmesi ile birlikte, Suriye Ordusu dengeleri geri kurmaya ve dizginleri tekrar eline almaya başladı. Özellikle de Ordu, yıllarca süren savaşın ardından, savaşın doğasını ve metodunu anlamayı sağlayan birçok öğreti ve tecrübe kazandı. Askeri deneyimi asla savaştan önceki deneyimi ile kıyaslanmayacak derecede güçlendi.

Kısa süre zarfında Suriye Ordusu Doğu Guta üzerindeki etkisini genişletmeyi başardı. Ardından güneye yönelerek Dera ve kırsallarını ve daha sonra da işgal altındaki Golan ile sınır komşusu olan Kuneytra ilini kontrol altına almayı başardı. Bu kurtarıştan sonra, Suriye Ordusu güney komşusu ile tüm sınır geçişlerinde hâkimiyeti geri kazandı. Bunun yanı sıra Siyonist İsrail ile tüm sınır şeridini kontrol altına alı. Bu hakimiyet ile Suriye Ordusu Ürdün ve Siyonist rejimden Suriye'ye uzanan tüm yardım yollarını kesmiş oldu. Daha sonra, Suriye hükümeti ile uzlaşmayı reddeden tüm silahlı gruplar, Suriye'nin kuzeyine giderek, Suriye'nin çeşitli bölgelerinden İdlib'e gitmek zorunda kalan diğer silahlı gruplara katıldı.

Göze göz

Yedi zorlu yılın ardından Suriye Ordusunun maruz kaldığı yorgunluk ve bitkinliği, dünyanın hangi ordusu olursa olsun yaşardı. Bu durum, İsrail rejimi güçlerinin hesapsız bir şekilde Suriye Hava Sahasına girip çıkmasına izin verdi. Öyle ki düşman uçakları, Suriye'nin bilimsel araştırma merkezlerini dahi hedefleyen saldırılar düzenledi.

Ne var ki bu yorgunluk hali bir son buldu. Suriye Ordusu bugün, kısa sürede Suriye toprakları üzerinde kaybettiği her şeyi geri almayı başardı. Aynı şeklide Siyonist varlık karşısında durabilecek, hava saldırılarına cevap verecek ve dünyanın en modern uçakları olarak kabul edilen (F35) savaş uçaklarını düşürebilecek yeterliliğe sahip oldu. Dahası, Siyonist Hava Savunmasını endişelendiren İnsansız Hava Araçları şöyle dursun, Suriye Ordusu işgal altındaki Golan'da yer alan İsrail mevkilerine saldırabilecek güce sahip oldu.

Sözün özeti, Suriye Ordusunun kriz boyunca maruz kaldığı kırılma noktaları, ardından büyük zaferlere dönüştü. Terörizmden ülkesini kurtarmak ile sınırlı kalmayan bu ordu, aksine düşman İsrail ile karşılaşmaya ve uçaklarını düşürmeye başladı. Siyonist varlığın Savunma Bakanının açıklamalarının da teyit ettiği gibi, Suriye Ordusu eski gücüne geri döndükten sonra, ilk iş olarak krizden önce sahip olmadığı yetenekleri inşa etmeye başlayacaktır. Teröristleri ülkesinden kovuşturmak ve savaş sırasında kazandığı tecrübeler de, önemli bir savaş deneyimi olarak yanına kar kalacaktır. Bu durum, söz konusu teröristlerin en büyük destekçisi olan İsrail'de elbette büyük bir endişeye sebep oldu. Nitekim bugün Suriye Ordusunun, Siyonist orduyu caydırma ve gelecek savaşlarda karşı karşıya gelebilme yeteneğine sahip olduğu açık bir şekilde görünmektedir.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar