879717.jpg

‘Dolarsız ticaret’te yeni adım: D8 ülkeleri ‘ödeme kartı’yla ulusal para kullanacak

Örgütün Antalya’daki toplantısında konuşan D8 Genel Sekreteri Dato Ku Jafaar Shaari, amaçlarının D8 üyesi devletlerin kendi para birimlerini kullanarak ticaret yapmalarını sağlayarak, yabancı para birimlerinin hakimiyetini özellikle ödemelerde azaltmak olduğunu açıkladı.

4 Kasım 2018 Pazar
D8 Genel Sekreteri Dato Ku Jafaar Shaari, D8 Ödeme Kartı projesiyle üye devletlerin ticarette kendi para birimlerini kullanacağını, bu konuda merkez bankaları işbirliğiyle bir takas merkezi oluşturulacağını açıkladı.
 
Örgütün Antalya'daki toplantısında konuşan Shaari amaçlarının D8 üyesi devletlerin kendi para birimlerini kullanarak ticaret yapmalarını sağlayarak, yabancı para birimlerinin hakimiyetini özellikle ödemelerde azaltmak olduğunu açıkladı.
 
Genel sekreter şöyle devam etti: “Bu yeni bir finansal sistemin başlangıcı olacak ve bu sayede bizler kendi para birimlerimizi kullanarak ödemelerimizi yapabileceğiz. Bu bağlamda aynı zamanda Türkiye Merkez Bankası'nın da çabalarını tebrikle karşılıyoruz.”
 
Toplantıda açıklanan rakamlara göre, D8 ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 100 milyar dolara ulaşmış durumda. Örgüt genelinde kişi başı ortalama gelirse yıllık 4 bin 500 dolar seviyesinde. Ülkelerin toplamda nüfusu 1,1 milyar, örgütün ekonomik büyüklüğü ise 3,7 trilyon dolar düzeyinde.
 
Kaynak: Diken
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar