2018123214526455.jpg

Suudi Arabistan’da Bin Selman ile Prens Ahmed arasında taht kavgası

Veliaht, özellikle geleneksel müttefikleri ile olmak üzere, her anlamda bir parçalanma yaşıyor. Hal böyle iken, genç Prens Muhammed bin Selman'ın yıldızı söndükçe, Amerikalılar ve İngilizlerin koruması altında Londra'dan dönen Prens Ahmed bin Abdulaziz'in yavaş yavaş ülkede yükselişe geçtiği gözlemleniyor.

10 Aralık 2018 Pazartesi

İNTİZAR - Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile amcası Prens Ahmed bin Abdulaziz arasındaki taht kavgası açık bir şekilde görünmüyor olsa da, küllerinden alev almayı bekleyen bir ateşe benziyor. Bu ateşin dumanı, Suudi tarihinin en sıra dışı döneminde kraliyet sarayının etrafını sarmaya başlamış gibi görünüyor. Veliaht, özellikle geleneksel müttefikleri ile olmak üzere, her anlamda bir parçalanma yaşıyor. Veliahtın müttefikleri, kendisi yüzünden devamlı düştükleri zor durum sebebiyle, bin Selman'dan olabildiğince uzak durmaya çalışıyorlar. Hal böyle iken, genç Prens Muhammed bin Selman'ın yıldızı söndükçe, Amerikalılar ve İngilizlerin koruması altında Londra'dan dönen Prens Ahmed bin Abdulaziz'in yavaş yavaş ülkede yükselişe geçtiği gözlemleniyor.

Prens Ahmed son olarak Âl-i Suud ailesinin bir kraliyet düğününde görüntülendi. Düğün, kardeşi Selman bin Abdulaziz'in yerine Suudi Arabistan'ı yönetmesi ve bin Selman'ın veliahtlıktan çıkarılması için, Prens Ahmed bin Abdulaziz'e biat edilen özel bir toplantıya dönüştü.

Suudi Arabistan'da iktidar ailesine yakın hesaplar, bahsi geçen düğünde Prens Mutab bin Abdullah, Prens Muhammed bin Nayef ve diğer bazı prenslerin, Prens Ahmed bin Abdulaziz'in yanında yer aldığı görüntüleri yayınladılar.

Kral Abdullah'ın torunu olan Prens Abdullah bin Faysal'ın düğününde, Prens Ahmed ve Prens Mutab bin Abdullah, meşhur Suudi geçiş törenini gerçekleştirdiler. Bu sırada, çok sayıda Suudi prensi, Prens Ahmed'in huzurunda toplanarak onunla fotoğraf çekildiler. Amcasının kızı Prenses Latife binti Halid ile evlenen bin Faysal'ın düğününe, Kral Abdullah'ın çocuklarının çoğunluğu katıldı.

Kendisine dayatılan Avrupa sürgününden, Batı ve Amerika'nın güvencesi ile birkaç hafta önce Suudi Arabistan'a dönen Prens Ahmed bin Abdulaziz, önümüzdeki dönemde mevcut Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a karşı önemli bir rol üstlenecek olan kardeşi Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in yanına sık sık gidip geliyor. Prens Muhammed bin Selman, İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı suikastına karışması sebebiyle Suudi Arabistan için daha önce görülmemiş bir uluslararası krize neden oldu. Bunun yanı sıra, Riyad önderliğindeki Uluslararası Koalisyonun Yemen'de işlediği savaş suçları, uluslararası düzeyde eleştiriler topladı.

Prens Ahmed bin Abdulaziz, Riyad'a döndüğü günden bu yana ekranlarda çok fazla görünmüyor. Ancak Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz Al-i Suud'un torununun düğününde çekilen Prens Mutab bin Abdullah ve Muhammed bin Nayef ile yan yana görüntüleri, önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelere göre ülkede yönetimi devralabilecek güçlü bir ittifakın ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor. Bu nedenle, Batı ülkelerinin Prens Ahmed'i desteklemesi durumunda, bin Selman'ın büyük bir çıkmaza gireceğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda Veliaht Prens Muhammed bin Selman, aşağıda değineceğimiz bir takım sebepten dolayı her an devrilebilir:

Birincisi: Kaşıkçı davası hala devam ediyor. Etkileri ise ne politika ne de halk düzeyinde hala dinmiş değil.

Halk düzeyinde: Hepimiz Veliaht Prensin ziyaret ettiği Arap ülkeleri ve uluslararası başkentlerde bin Selman'ın ziyaretini kınamak için düzenlenen protesto gösterilerine şahit olduk. Bu gösterilerde Veliaht Prensin Kaşıkçı cinayetinin hesabını vermesi istenirken, halktan bazı kesimler ise Riyad liderliğindeki Arap koalisyonunun girdiği ve binlerce kişinin ölümüne sebep olduğu Yemen savaşından dolayı kendisine dava açtı.

Politik düzeyde ise: Arjantin'de bir araya gelen G-20 zirvesinde, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile sıcak bir tokalaşma yaşayan Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin dışındaki liderler, Veliahtı görmezden gelmeye çalıştı. Bu durum zirvenin ardından çekilen fotoğraflara da yansıdı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın en büyük destekçisi olan Donald Trump bile, onu görmezden geldi ve toplantı düzenlenmediği bahanesini öne sürerek kendisi ile görüşmedi.

Sonuç olarak, hem halklar hem de uluslararası arena tarafından reddedilen Veliaht Prense, Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olmasa bile, herkes kabahatli gözüyle bakıyor. Bu durum, tahta ulaşması için gereken şartlarda kendisinin çıkarlarına ters düşecektir.

Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi davasında resmen suçlanması durumunda, Prens Ahmed bin Abdulaziz'in Veliahtlık görevini üstlenerek hatta belki de Suudi Kralı olarak önümüzdeki aşamada önemli bir rol üstleneceği olasılığına dair haberler haftalardır ülkede dolaşıyor. Ekim ayı başlarında İstanbul'da ülkesinin konsolosluk binasında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın suikasta uğraması, cinayetin ayrıntılarının ortaya çıkmaya başlaması ve özellikle de Prens Ahmed'in Suudi Arabistan kralı ve oğlunun hareketlerinden Suudi ailesinin sorumlu olmadığı yönündeki açıklamasının ardından, Muhammed bin Selman'ın Suudi siyasetinden uzaklaştırılması yönündeki talepler iyiden iyiye arttırıyor.

Prens Ahmed bin Abdulaziz, önümüzdeki dönemde ülkesini yönetmek için ehil bir prens olarak görülüyor. Ülkesine Amerika ve İngiltere'nin koruması altında dönmesi ise anormal bir durum değildir. Prens Ahmed, ülkenin kurucusu olan Kral Abdulaziz'in otuz birinci oğludur. Kralın eşi Prenses Hassa binti Ahmed el-Sudeyri'den olan en küçük oğludur. 1975 – 2012 yılları arasında Suudi Arabistan İçişleri Bakanının yardımcılığı görevini üstlendi. Ülkenin kurucusu olan Kral Abdulaziz'in en güçlü oğullarından biri olan Prens Ahmed, Kral Selman'ın yerine geçmek için en güçlü adaylardan biri olarak görülüyor. Dolayısıyla Muhammed bin Selman'ın hayallerine karşı en büyük tehdidi oluşturmaktadır.

Prens Ahmed'in, Muhammed bin Selman'ın Veliaht Prenslik görevini üstlenmesine asla razı olmadığı söyleniyor. Bin Selman'ın veliaht tayin edilmesine karşı çıkan üç üyeden biriydi. Hatta veliaht seçildiğinde yeğenine biat etmekten bile kaçındı. Prens Ahmed, daha önce de kardeşi Kral Selman tarafından davet edildiği bir resmi karşılama törenine katılmayı reddetmişti.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar