2018129131032944.jpg

Amerikalı haber ajansı: İran karşıtı koalisyon çöküyor

İran'ın güçlenmesine engel olmak, Ortadoğu'da artan etkisi ile savaşmak ve İsrail'i korumak için Amerika, Siyonist rejim ve Suudi Arabistan arasında Donald Trump tarafından kurulan İran aleyhtarı üçlü koalisyon çöküşe doğru ilerliyor. Bu duruma dikkat çeken Amerikalı haber ajansı "NBC News", bu durum karşısında Trump'ın alternatif bir planının olmadığına da vurgu yaptı.

15 Aralık 2018 Cumartesi

İNTİZAR - Amerikalı haber ajansı “NBC News”, Donald Trump tarafından kurulan İran aleyhtarı uluslararası koalisyonun çöküşe doğru ilerlediğini duyurdu. Trump'ın bahsi geçen koalisyonu desteklemek için alternatif bir planı olmadığını vurgulayan haber ajansı, bu uluslararası koalisyonun dünyanın tüm ülkelerini kapsayan bir koalisyon olmadığını belirtti. Amerikalı haber ajansı bu koalisyonun, İran'ın güçlenmesine engel olmak, Ortadoğu'da artan etkisi ile savaşmak ve İsrail'i korumak için Amerika, Siyonist rejim ve Suudi Arabistan arasında kurulan bir üçlü koalisyon olduğuna dikkat çekti.

“NBC News” haber ajansı, Amerika Başkanı'nın küresel ticaret, Nükleer Anlaşma, Paris İklim Anlaşması, NATO ve diğer konular hakkında münferit kararlar vererek işlem yapmasının, Avrupa Birliği, Kanada ve Japonya gibi ABD'nin en önemli geleneksel müttefiklerinin Washington'dan ayrılmasına yol açtığına işaret etti.

Amerikalı ajansın yayınladığı rapora göre, Amerika Başkanı Suudi Arabistan ve İsrail liderlerinin desteğine dayanarak, çeşitli ülkeler ile uluslararası diplomatik ilişkiler kurdu. Ayrıca şu anda Amerika'nın pozisyonunun tehlike altında olduğuna işaret eden rapora göre bunun sebebi ise, yine Başkan Donald Trump'ın başarısızlığından kaynaklanıyor. Beyaz Saray'daki görevini devraldığı ilk günlerde hükümetinin Ortadoğu'da İran ile savaşmak için çalışacağını açıklayan Trump, geçen süre zarfında dünya ve Ortadoğu'da meydana gelen gelişmeler ile Amerika'nın pozisyonunu pek de imrenilmeyecek bir duruma düşürdü. Başkan Trump'ın kışkırtıcı eylemlerini artırıp artırmayacağı, güç gösterisine dayanan politikalarını bırakıp bırakmayacağı ve bu koalisyondan çekilerek itibarını koruyup korumayacağı önümüzdeki üç ay içerisinde belli olacaktır.

“NBC News” tarafından yayınlanan rapora göre, İran'a karşı Amerika, İsrail ve Suudi Arabistan'ın üçlü koalisyonu, geçtiğimiz beş ay süresince aşağıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı hiç olmadığı kadar büyük tehlikeler ile karşılaşmıştır:

Birincisi: Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından, Amerika ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, her an çökebilecek büyük bir siyasi krizin içine girmiş durumda.

İkincisi: Trump'ın İran karşıtı politikalarını yönlendiren ve kulisler arkasında başrolü oynayan İsrail Başbakanı Netanyahu, siyasi geleceğini korumak için pek çok zorluk ile uğraşıyor. Özellikle de İsrail savcılığı Netanyahu'nun sorgulanması ve hükümetin düşebileceği çağrısında bulunduktan sonra, gasıp rejimde önümüzdeki günlerde erken seçim yapılabileceği konuşuluyor.

Üçüncüsü: Başkan Trump'ın siyasi gücü, tehlike altında kalmış durumda. Amerika'daki ara seçimlerin sonuçlarına bakıldığında, Trump'ın büyük siyasi engeller ile karşılaşması bekleniyor. Belki de Beyaz Saray, vergi faturaları, Suudi Arabistan ile ilişkileri ve İran'a karşı düşmanca politikaları hususunda Trump'ı soruşturmaya tabi tutabilir. Bu durumda kendisini savunmak zorunda kalacak olan Trump, İran meselesini gündeminin ilk sırasında tutamayacaktır.

Ancak “NBC News”in haberine göre, Trump'ın İran'a yönelik politikalarının yenilgiye uğramasının en önemli nedeni sadece bu üç konudan ibaret değil. Amerika'nın Tahran'a dayattığı mevcut yaptırımların hedefine ulaşamamış olması da, Trump'ın politik mağlubiyetlerinden biri olmuştur. Zira Başkan Trump, İran'a dayatılan yaptırımların, Riyal'in değerinin çöküşüne ve İran'ın petrol ihracatının sıfıra düşmesine sebep olacağını vaat etmişti. İran, kısmen ekonomik zarara uğramış olsa da, İran Riyali istikrarını korudu ve önemli ölçüde düşüş göstermedi. Bu durum, Trump'ı Asyalı ve Avrupalı 8 ülkeye Washington'dan petrol ithal etmek için muafiyet vermeye götürdü. Bu da Trump'ın küresel düzeydeki politik konumunu daha da geriye götürerek iyice zayıflattı.

Bu arada, ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarına cevaben Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih'in açıklamaları, Amerika, İsrail ve Suudi Arabistan'ın İran'a karşı kurdukları üçlü koalisyonun çöküşünü doğruluyor. Falih, OPEC zirvesinde düzenlenen basın açıklamasında şöyle söyledi: “Washington, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) kendi yöntemlerini dayatmasına izin verilecek bir konumda değildir.”

ABD Başkanı Trump, daha önce OPEC'i uluslararası pazarda siyah altını korumak için üretimi düşürmekten kaçınmaya çağırmıştı. Ancak Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih, Viyana'da gerçekleşen OPEC toplantısının başlangıcında şu açıklamada bulunarak Trump'a cevap verdi: “Amerika, OPEC'e kendi yöntemlerini dikte edecek ya da bize yapmamız gerekenleri söyleyecek durumda değildir. Bizler, kimsenin üretimi düşürmemizi engellemesine izin vermeyiz.”

OPEC'in küresel petrol pazarında bir denge oluşturmak için “üretimi düşürme” kararını onaylamak istediğini vurgulayan Suudi Enerji Bakanı, bu üretimdeki düşüşün, üye ülkeler arasında üretimleri ile orantılı bir şekilde yasal olarak dağıtılması gerektiğine dikkat çekti. Bu ifadeler, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlığın derinliğini ve İran karşıtı koalisyonun çöküşünü gösteren en önemli işaretlerden biridir.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar