82672-22794.jpg

Yemen’deki kıtlığın ortak sorumlusu ABD ve Fransa'dır

İsrail-Suudi ortak genelkurmayı tarafından tercih edilen strateji (Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Fransa'nın da ortak olduğu), bundan böyle Yemen halkının aç bırakılarak yenilmesini öngörmektedir. Bu koalisyonun hedeflerin en az üçte biri askeri değil sivildir. Riyad tarafından yürütülen bu saldırılar, en az 50.000 çocuğun aç kalarak ölümüne neden olmuştur.

17 Nisan 2019 Çarşamba
Fransız askeri istihbaratının Ekim 2018 tarihli bir notu, Fransız silahlarının Suudi Arabistan tarafından Yemen'e karşı geniş çapta kullanıldığını ortaya koymaktadır. Bunlar « Leclerc tankları, kinetik enerjili delici mühimmatlar, Cobra radarları, Aravis zırhlı araçları, Cougar ve Dauphin helikopterleri, Ceasar topları… ».
 
Bu notun haritaları, 3 Ekim 2018'de Élysée'de düzenlenen sınırlı bir Savunma toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunuldu.
 
Disclose tarafından 15 Mart 2019'da ortaya çıkarılan bu belge, 16 Haziran 2018'de Hudeyde savaşı sırasında, Fransız Özel Kuvvetlerinin Suudi Arabistan saflarında çarpıştığını teyit eden Figaro'nun ifşaatlarına eklenmektedir.
 
Oysa Fransız hükümeti silahlarının ve birliklerinin saldırı amaçlı harekatlara katılmadığını, ama sadece Suudi sınırında savunma konumunda bulunduklarını ısrarla iddia etmeyi sürdürmektedir.
 
ABD'de Demokrat temsilci Bernie Sanders, 13 Mart 2019'da, ülkesinin Yemen'deki savaşa her türlü katılımını yasaklayan bir yasa metnini Temsilciler Odasına kabul ettirmeyi başarmıştı. Ara seçimler öncesinde Senato tarafından aynı terimlerle kabul edilen metnin, yeni Senato tarafından onaylanması bekleniyor. Beyaz Saray, Başkan Trump'ın yasayı veto edeceğini duyurdu.
 
İsrail-Suudi ortak genelkurmayı tarafından tercih edilen strateji (Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Fransa'nın da ortak olduğu), bundan böyle Yemen halkının aç bırakılarak yenilmesini öngörmektedir.
 
Bu koalisyonun hedeflerin en az üçte biri askeri değil sivildir. Riyad tarafından yürütülen bu saldırılar, en az 50.000 çocuğun aç kalarak ölümüne neden olmuştur.
 
Çeviri: Osman Soysal
Voltairenet
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar