201961115292091.jpg

Suriye muhalefetinin İsrail ile ilişkileri

Yurt dışındaki Suriyeli muhalifler, Suriye'yi uluslararası vesayet altına almayı ve belirli bir geçiş dönemi altında ülkeyi illere bölmeyi önermek için bu kez İsrail'e yöneldi. “Suriyeli muhalif” adını alan çok sayıda kişi, 2017'de İsrail'in işgal altındaki Kudüs'te düzenlediği konferansa katılarak, çıkarları ve isteklerinin karşılanması için İsrail'e bağlanmaya hazır olduklarını gösterdiler.

16 Haziran 2019 Pazar

İNTİZAR - İsrail, Suriye savaşının cereyan ettiği yıllar boyunca Suriye içerisinde yaşananlarla hiçbir ilgisi olmadığı ve olayların gidişatına asla müdahale etmediğini iddia etti. Gelin görün ki, savaşın ayrıntıları bunun tam tersini ortaya koyuyor. Savaş sırasında silahlı muhalifler bölgede ya da belirli bir cephede ne zaman zayıflasa, Suriye Ordusunun mevkilerinin İsrail tarafından düzenli olarak bombalanması, bunun en belirgin örneklerinden biridir. Bunun yanı sıra, İsrail sınırı üzerindeki silahlı terör örgütlerine yardım eden Siyonistler, aynı şekilde “Nusra” cephesinden yaralanan teröristlerin İsrail içerisine taşınarak buradaki hastanelerde tedavi edilmesini sağladı. Beyaz Miğferler için bir geçiş yolu açan Siyonist rejimin, bu katliamcıların işgal altındaki topraklar üzerinden Avrupa ülkelerine kaçmalarına olanak sunması da savaşa müdahil olduğunu gösteren örneklerden birkaçıdır.

Bugün sahanın, son sözün sahibi olan Suriye Ordusunun eline geçmesiyle birlikte, aynı sahne tekrarlanıyor. Fakat bu kez askeri arenada değil siyasi arenada boy gösteriyorlar. Bu durumda, silahlı muhaliflerin önünde kaçmaktan, Batı'yı kışkırtarak geriye kalan bölgeleri ellerinden geldiğince tutmaya çalışmaktan ve kontrolü altından çıkan bölgelerin çoğunluğunu geri almayı başaran Suriye yönetiminden intikam almak için ülkeyi bölme girişimlerinden başka bir yol kalmadı.

Avrupa'daki otellerinin balkonlarından mektuplar yazan ve alan yurt dışındaki muhalifler, Suriye'yi uluslararası vesayet altına almayı ve belirli bir geçiş dönemi altında ülkeyi illere bölmeyi önermek için bu kez İsrail'e yöneldi.

Suriye Muhalefet Heyeti Başkanı İsam Zeytun, bu kapsamda ziyaretlerde bulundu. İsam birçok defa İsrail'i ziyaret ederken, İsrailli yetkililer de Kamal el-Labwani ve AbdulCelil Es-Said gibi pek çok Suriyeli muhalife ziyarette bulundu. Aynı şekilde Siyonist rejim Suriyeli muhalif savaşçılardan onlarca yaralıyı ülkede karşıladı. İsrail Başbakanı da bazı teröristleri ziyaret etti.

Suriyeli muhalif Zeytun'un İsrail ziyaretini, İsrailli gazeteci “Eddie Cohen” tarafından servis edildi. Gazeteci, Zeytun ile görüşmesi sırasında çekilen bir videoyu yayınlayarak, Suriyeli heyetin İsrailli yetkililer ile birlikte Suriye krizini çözmek için “İsrail Suriye girişimi” adı altında barış görüşmeleri yapacağını kaydetti.

İsam Zeytun ise konu hakkında şöyle söyledi: “İsrail ziyareti, belirli bir program kapsamında gerçekleşmedi. Ancak, “girişim” düşüncesi İsrailli yetkililere sunulacaktır. Girişimin en önemli maddesi, Suriye'nin belirli bir geçiş dönemi altında uluslararası vesayet altına alınması ve illere bölünmesidir.”

Cohen twitter'da yayınladığı bir mesajında, Pazar günü Tel Aviv'e gelen Suriyeli muhalefet heyetinin, “Suriye İsrail girişimi” adı altında bir barış girişimi için İsrailli yetkililer ile görüştüğünü belirtti. Cohen tweetinin devamında barış girişiminin Ortadoğu bölgesine barış getirmeyi amaçladığını öne sürdü.

Muhalif Heyetin başkanı Zeytun, İsrailli oryantalist gazeteci ile yaptığı görüşmede, Suriye krizinin çözümü için Suriye İsrail girişiminin birtakım ayrıntılarını dile getirdi.

Cohen, Pazar günü yayınladığı bir diğer tweetinde ise şu ifadelere yer verdi: “Az önce Almanya'da yaşayan Suriyeli muhalif İsam Zeytun ile Tel Aviv'de bir araya geldim. Görüşme boyunca barış girişimini konuştuk.” İsrailli gazeteci mesajına şu sözleri ekledi: “Suriye ve halkı ile barışa evet, Beşar Esad rejiminin devrilmesine evet.”

İsrailli “INEWA2” kanalı, konferans salonundan bağlanarak Zeytun ile bir yayın gerçekleştirdi. İsrail'e geliş sebebi hakkında konuşan Suriyeli muhalif, “Bizler Suriyeliler olarak, tüm dünyanın kapılarını çaldık. Buna rağmen katliam devam ediyor.”

Yayın esnasında İsrailli sunucunun “İsrail'in kapısını çalacak kadar köşeye mi sıkıştınız?” sorusuna cevap veren Zeytun, şu cevabı verdi: “Biz İsrail'in kapısını çalmıyoruz. Bu güvenlik konferansında tüm dünya ülkelerinden politikacılar yer alıyor. Burada olmamız gerekiyor, çünkü bizim terörist olmadığımız mesajını Suriye halkına iletmeliyiz.”

Zeytun 2017 yılında da, işgal altındaki Kudüs'te yer alan Truman Enstitüsü'nde düzenlenen bir konferansa katılmıştı. Ancak Zeytun, bu konferansta yer alan ilk Arap katılımcı olmadı. “Tahrir kahramanı” olarak bilinen Mısırlı ünlü aktivist Michael Nebil de daha önce bu konferansa katılmıştı. Nebil 25 Ocak devrimi sırasında girdiği cezaevinden çıktıktan hemen sonra “Mısır'da siyasi değişimler ve İsrail ile ilişkiler” konulu bir konferans vermesiyle dikkat çekmişti.

Kendilerine “muhalif” adı veren bu kişiler, yurt dışındaki lüks otellerinin odalarını karargah edinmiş durumdalar. İşgalcilerle olan ilişkilerini doğrulamak için 2017 yılının başında “İsrail'in tanınması ve ilişkilerin düşmanlıktan dostluğa taşınması” maddesini içeren bir plan yayınladılar. Yine bu kapsamda, 2017 yılında Siyonist “Yediot Ahronot” gazetesine açıklama yapan Suriyeli muhalif Nebil el-Dandal, işgalci rejime Suriye Arap Ordusuna karşı terör örgütlerini desteklemek konusunda daha fazla işbirliği çağrısında bulunmuştu.

“Suriyeli muhalif” adını alan çok sayıda kişi, 2017 yılında işgal altındaki Kudüs'te İsrail tarafından düzenlenen konferansa katılarak, çıkarları ve isteklerinin karşılanması için İsrail'e bağlanmaya hazır olduklarını gösterdiler.

Yahudi devletinin, Mart 2011 tarihinde patlak veren Suriye krizini kendi çıkarları için sömürdüğü ve Şam yönetimine “muhalif” olan terör örgütleri ile ilişkiler kurduğu artık herkes tarafından bilinmektedir. Bu teröristlere askeri ve “insani” yardım eli uzatan Siyonist rejim, binlerce teröristi İsrail hastanelerinde tedavi etti. Bazı Arap kaynaklara göre, Körfez ülkelerinin "Suriye devrimi"ni desteklemek için bu teröristlerin tedavilerinin masrafını karşıladığı söyleniyor.

Kaynak: El-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar