78123-64647-cats.jpg

Tel Aviv: İran hassas füzelerini deniz yoluyla Hizbullah ve Suriye’ye taşıyor

Hizbullah Genel Sekreteri ve Direnişin lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın Golan'da Siyonist rejime karşı yeni bir cephe açmak üzere stratejik bir karar aldığını doğrulayacak bir haberi de İsrail'in yarı resmi yayın kuruluşu işgal rejiminin üst düzey güvenlik kaynaklarından, İran İslam Cumhuriyeti'nin Suriye ve Lübnan'a deniz yoluyla silah taşıdığını aktardı.

29 Temmuz 2019 Pazartesi

İNTİZAR - İsrail'de yaşanan gelişmeleri takip edenler, Tel Aviv'deki karar merkezleri ve çevrelerinin, Siyonist yönetimin, kendilerinin güvenliğini doğrudan tehdit eden iki tehlikenin çözümü için arayış çabası içinde olduğunu hemen görür. Bu tehlikeler: Kuzey cephesinde Hizbullah ve güney cephesinde ise Filistin Direnişidir. Gözlemciler, ayrıca hem güney hem de kuzeydeki iki cephede birden aynı anda savaşın patlak verme olasılığının, Yahudi devletinin en büyük kâbusu olduğuna dikkat çekiyor.

Aynı bağlamda işgalci İsrail'in eski Güvenlik Bakanı ve aşırı sağcı “Evimiz İsrail Partisi” Başkanı Avigdor Lieberman, Hamas'ın günlük iki adet uzak menzilli füze üretebileceğini söyledi. Lieberman geçtiğimiz Salı akşamı yaptığı açıklamasında, Hamas Hareketinin, Siyonist rejimdeki ana elektrik santrali olan Hadera enerji santrallerine ulaşabilecek kapasitede füzeler üretebildiğine dikkat çekti.

Eski İsrailli bakan bunun yanı sıra açıklamasında dün ve bugün Katar Elçisinin Hamas örgütüne gizlice para vererek yardımcı olduğunu ve öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlamasının bedelini ödediğini iddia etti. Lieberman geçmişte Heniyye suikastı için iki seçenek sunduğunu ancak Başbakan Netanyahu'nun bunun güvenliği tehdit edecek büyük bir sarsıntıya sebep olacağı gerekçesiyle reddettiğini belirtti.

Lieberman, geçen yıl Eylül ayında verdiği bir demeçte de, “herkesin kaderi İsrail'in kaybetmesine bağlıdır” demişti. Lieberman sözlerini şöyle sürdürdü: “Kral Abdullah'ın dedesinden Enver Sedat'a, Beşir Gemayel'e ve Güney Lübnan Ordusuna kadar herkes, bölgesel çözüme ve Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile İsrail arasında tam diplomatik ve ekonomik ilişkilere davet etti.”

İşgalci İsrail devletinde her yıl düzenlenen Herzilya Konferansında konuşan Lieberman, hiçbir Filistinli sığınmacının işgal edilmiş topraklara geri dönmeyeceğini öne sürerek, İsrail ve Filistin arasında bir çözümün şu anda mümkün olmadığı görüşünü bildirdi. Ayrıca 1967 yılından bu yana hiç savaş kazanamamış olmanın İsrail'in temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Lieberman'a göre Lübnan ile girilen son savaşta kararlılık ve zaferin olmayışı, önümüzdeki yıllarda bu alanda “olağanüstü bir ihlal” gerçekleşmesi umuduyla, Arap ülkeleri ile ilişkilerin başlamasını en az on yıl geciktirdi.

Bunun yanı sıra İsrail'in yarı resmi yayın kuruluşu (Can) işgal rejiminin üst düzey güvenlik kaynaklarından, İran İslam Cumhuriyeti'nin Suriye ve Lübnan'a deniz yoluyla silah taşıdığını aktardı.

Siyonist haber ajansına göre, Siyonist rejim güvenlik kaynakları, İran'ın deniz yoluyla Suriye ve Hizbullah'a savaş gereçleri taşımak için çalışmasının yanı sıra, hava ve kara yoluyla silah sevkiyatlarının devam ettiğini öngörüyor. Haberde bu görevi yerine getirmek için ekipmanların Beyrut limanından yola çıktığı iddia edildi.

Yahudi haber ajansının, aynı kaynakların tahminlerini aktardığı habere göre, İran'ın Suriye'de askeri konumlanmasını ve Hizbullah'a füze hassasiyetini yükseltmesi için gerekli olan malzemeleri aktarmasını engellemeyi amaçlayan operasyonların gölgesinde, Tahran savaş araçlarının bir kısmını deniz üzerinden taşımayı tercih etti. Yine Siyonist güvenlik kaynakları, İsrail'in Hizbullah'ı Golan tepelerinin kurtarılan kısmından uzaklaştırma ve İran'ı Suriye topraklarından çıkarma talebinin Rusya tarafından reddedildiğini kabul etti.

Bu bağlamda, eski Güvenlik Bakanı Lieberman, tıpkı gelişmiş silah sistemlerini Suriye'den Lübnan'a kaçırmak ve işgalci rejim ile sınır olan Suriye'nin güneyindeki varlığını güçlendirmek için kullandığı gibi Lübnan'ın güneyinde İsrail'e karşı bir cephe açmak için Hizbullah'ın Suriye'deki durumu kullandığını belirtti.

Tüm bunlar, İsrailli üst düzey kaynakların Hizbullah Genel Sekreteri ve Direnişin lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın Golan'da Siyonist rejime karşı yeni bir cephe açmak üzere stratejik bir karar aldığını doğruladığına işaret ediyor.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar