al-qaim-min.jpg

Stratejik önem sahibi El-Kaim sınır kapısı, Suriye ve Irak’ın kararıyla yeniden açıldı

Bağdat yolu, iki ülkenin hükumetlerinin çabaları ile açılarak, herhangi bir terör engeli olmaksızın en düşük maliyete indirerek vatandaşların kara geçişini kolaylaştırdı. Bu durum, iki Direniş ülkesinin başkentleri tarafından, Suriye ve Irak arasındaki resmi temaslar ve halkların ilişkileri hakkında güçlü mesajlar taşıyor.

4 Ekim 2019 Cuma

İNTİZAR - Şam ve Bağdat yönetimleri arasında alınan ortak karar ve düzenlemeler, geçtiğimiz hafta Suriye ve Irak sınırındaki Kaim sınır kapısını yolcular ve ticaret mallarının geçişleri için yeniden açtı.

Suriyeli yetkililer Suriye sınırındaki Elbukemal noktasında bir araya gelerek, stratejik öneme sahip olan bu sınır kapısının sadece yolcular için değil aynı zamanda iki yönlü ekonomik düzeyli geçiş hareketi için tekrar faaliyete açılacağını bildirdi.

Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kentinin Elbukemal ilçesi ve karşısındaki Irak topraklarında yer alan El-Kaim sınır kapısı, 2011 yılı öncesinde olduğu gibi, iki ülke arasındaki vatandaşların her türlü amaç için gidiş gelişinin en önemli noktası olarak kabul ediliyor.

Bu geçiş noktasının Suriye ve Irak arasındaki ticaretin can damarı olduğu ve ticaret yapan iş adamlarının İki ülke arasındaki ekonomik anlaşmaya göre, tüm ticaret mallarını karşılıklı olarak kara üzerinden geçirdiği bu aşamaya tanık olanlar için su götürmez bir gerçektir.

Bu geçiş noktasının konumuna dair stratejik önemi, IŞİD terör örgütünün Suriye'nin doğusu ve kuzeydoğu bölgesinden Irak'a doğru yayılmaya başladığında burayı teröristler için önemli bir hedef haline getirdi. Bu sınır, Deyrizor kentini işgal ettikten ve Irak'ta genişledikten sonra terör örgütlerinin kontrol etmek istediği en önemli noktalardan biriydi.

Buna karşın bu nokta bölgede IŞİD terör örgütünün temizlenmeye başladığı en önemli nokta olmasının yanı sıra, Irak ile Suriye orduları ile beraberinde bulunan Direniş güçleri arasındaki en önemli buluşma noktasıydı.

Bundan dolayı Şam – Bağdat yolu, iki ülkenin hükumetlerinin çabaları ile açılarak, herhangi bir terör engeli olmaksızın en düşük maliyete indirerek vatandaşların kara geçişini kolaylaştırdı.

Bu durum, iki Direniş ülkesinin başkentleri tarafından, Suriye ve Irak arasındaki resmi temaslar ve halkların ilişkileri hakkında güçlü mesajlar taşıyor.

Halil Musa
Kaynak: E-l-Menar
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar