Donald-Trump-070417-C-gage-skidmore-flickr-OIL-580x358.jpg

Amerikan güçleri, Suriye petrolünü “koruyarak” neyi amaçlıyor?

Suriye petrol alanlarını ABD güçlerinin kontrol altına alması, Amerika'nın hiçbir zaman Suriye halkına yardım etmek istemediği, tek isteğinin petrolü kontrol altına almak olduğunu ortaya koyuyor. Trump “Bırakalım, Türkler Kürtlerle savaşsın, bırakalım Suriye topraklarındaki herkes birbiriyle savaşsın ve petrolü biz alalım” diyor.

12 Kasım 2019 Salı

İNTİZAR - ABD Başkanı Donald Trump, askeri güçlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesine rağmen, askerlerinden bir kısmının petrol alanlarını “koruma” amacıyla ülkede kalmayı sürdüreceğini vurguladı.

Amerikan güçleri, Suriye'nin doğusunda en önemli petrol ve gaz alanlarını kontrol altında tutuyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı, daha önce “IŞİD” terör örgütü ve diğer ülkelerin petrol alanlarına ulaşmasını engellemek için Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri varlıklarını güçlendirme planlarından bahsetmişti. Bir yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın aylardır “IŞİD”in yok edildiğini söylemesine rağmen, diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı'nın, Washington'un petrol korumasını güçlendirmek için bu bölgedeki askerlerini nasıl aktaracağı üzerine çalıştığını açıklaması dikkat çekti.

Moskova ise, Trump'ın Suriye'de petrolü korumak için Amerikan güçlerinin kalacağı açıklamalarına gecikmeden cevap verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Vershinin, Rusya'nın, Suriye'nin kuzeyinde petrol üretim bölgelerini koruması üzerine ABD ile işbirliği yapmaya niyeti olmadığını ifade etti.

Vershinin, petrolün tamamıyla Suriye halkına ait olduğunu vurgulayarak “Bizler Suriye halkının petrol dâhil tüm doğal kaynaklarını kendilerinin yönetmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Suriyeli kaynaklar, Amerikan askerlerinin ülkeden çekilme süreci ile eş zamanlı olarak ABD'nin, Suriye'nin doğusunda iki yeni askeri üs inşa etme çalışmaları başlattığı bilgisini aktardı.

Diğer yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Vershinin, Rusya'nın Kürt birliklerin “Suriye Demokratik Güçleri”nden Suriye ordusuna katılması konusunda Şam ve Kürtler arasındaki müzakereleri kolaylaştırmaya hazır olduğunu belirtti.

Siyasi analist Gassan Yusuf, ABD'nin askeri güçlerinin petrol alanlarını korumak için Suriye'de kalmasına cevaben şu sözleri kullandı: “Suriye petrol alanlarını ABD güçlerinin kontrol altına alması, Amerika'nın hiçbir zaman Suriye halkına yardım etmek istemediği, tek isteğinin petrolü kontrol altına almak olduğunu vurguluyor. Donald Trump, petrolü sevdiğini ve petrolü güvence altına aldığı açıklamasıyla aslında, “Bırakalım, Türkler Kürtlerle savaşsın, bırakalım Suriye topraklarındaki herkes birbiriyle savaşsın ve petrolü biz alalım” diyor. İşte bu ABD Başkanının “halkların yağmalanmasının” amaç ve bunun tüm ABD liderlerinin planı olduğu konusunda şeffaf konuştuğu gerçeğinin açığa çıkması için yeterlidir. Tüm bu planlar özgürlük, demokrasi ve insan hakları sloganlarının altında gizlidir. Ancak Trump'ın sözleri, ülkenin servetini yağmalamak isteyenlere karşı koymak için Suriye halkını birbirine daha çok yakınlaştıracaktır.”

Nizar Bush
Kaynak: Sputnic Arabic
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar