782734.jpg

İsrail, Hizbullah ile savaşması halinde yerleşim bölgelerini boşaltma arayışı içine girdi

Yahudi televizyonu İsrail hükumetinin, İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında bir savaş patlak vermesi durumunda kuzey ve güneyde Gazze ile Lübnan sınırına komşu olan bölgelerdeki Yahudi nüfusun tahliye edilmesi için tam ve kapsamlı bir planın hazırlandığını ortaya koydu.

24 Kasım 2019 Pazar

İNTİZAR - İsrailli "Yediot Ahronot" gazetesine bağlı (YNET) haber sitesi, geçtiğimiz günlerde Gazze'den işgal topraklarının kuzeyindeki yerleşim bölgesine fırlatılan dört füzenin ardından, bölgenin güvenlik durumuna değindi. Habere göre, Tel Avivli üst düzey siyasi ve güvenlik kaynaklar, bir yıldan uzun bir süre önce "Kuzeyi sağlamlaştırma" projesine 5 milyar Şekel ayrılmasına rağmen, “Demir Kubbe” sistemi ile karşı konulan füzelerin ardından kuzeyde yaşayan vatandaşların en az üçte birinin hala güçlü bir şekilde korunmadığı konusunda uyarıda bulundu.

(YNET) sitesinde yayınlanan habere göre, sınırın 9 km içinde yer alan yerleşim bölgelerini içeren (Front Line Forum) Ön Cephe Forumunda, kuzey bölgesi sakinlerinin bahsi geçen bölgede yaklaşık 4 milyon kişinin üçte birinin kamusal alanlar ve sığınaklar dahil güçlü bir korunması olmadığını söylüyor. Haberin devamında, eğitim kurumlarındaki 14.652 öğrencinin de günlerinin büyük kısmını geçirdikleri mekanların sağlamlaştırılmadığı bilgisi eklendi.

Haber sitesi tarafından yöneltilen sorulara cevap veren kuzey bölgesi sakinleri, kamu sığınaklarının hazırlık seviyesinde olsalar bile, yarım dakika ile bir dakika arasındaki uyarı süresi sırasında korunan bölgelere yönelmek isteyen sakinlerin taleplerine hala cevap vermediğini belirtti. Kuzey sakinleri ayrıca bu sığınakların uzun süre kalmak için uygun olmadığını dile getirdi. İsrailli haber sitesinin bahsi geçen kaynaklarına göre, sınırdan daha uzakta kalan kuzey yerleşim bölgelerinin geri kalan kısmında ise durum daha da tehlikelidir.

Bu bağlamda, 2018 yılının Temmuz ayında İsrail kabinesinin güvenlik konusunda düzenlediği bir oturumda, kuzeyi sağlamlaştırma planını onayladığı ve 5 milyar Şekelin bu konu için ayrıldığına, ancak Avigdor Lieberman'ın Güvenlik Bakanlığı görevinin bitmesiyle birlikte planın ertelendiği ve güçlendirme eyleminin dondurulduğuna dikkat çekildi.

Bu arada İsrail Güvenlik Bakanı, kararın verilmesinden bu yana 136 milyon Şekelin sadece kuzey bölgelerinin güvenliği ve uygulama aşamasında olan çeşitli güçlendirme projelerinin yararına bakanlığın tasarrufuna verildiğini ve 2020 yılında bu projenin bütçesinin gelecek hükümet kurulduktan sonraki bütçe tartışmaları bağlamında kararlaştırılacağını açıkladı.

Diğer yandan, Bölgesel Konsey Başkanı ve Front Line Forumu Başkanı Moshe Davidovich bölgeyi güçlendirme konusunda boşlukların kaldırılamayacağı ve ön cephe sakinlerinin tecrübeli ve sabırlı bir halk olduğunu ancak düzenlenen olağanüstü operasyonlarda orduya hareket alanı verebilmeleri için devletin kendilerini korumalarına izin vermesi gerektiğine işaret ettiler. Ayrıca kuzeydeki sakinliğin pamuk ipliğine bağlı olduğu ve tehlikenin giderek arttığını ifade ettiler.

Haber sitesi daha sona, Maliye Bakanlığının bahsi geçen habere cevaben kabinenin kuzeyi güçlendirme kararının tamamen uygulanacağını bildirdiğine dikkat çekti. Buna göre, 2018 yılında iç cepheye yaklaşık 250 milyon Şekel, acil bir duruma karşı binaları güçlendirmek ve hazırlık seviyesini artırmak için tahsis edildi.

Yahudi televizyonu İsrail hükumetinin, İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında bir savaş patlak vermesi durumunda kuzey ve güneyde Gazze ile Lübnan sınırına komşu olan bölgelerdeki Yahudi nüfusun tahliye edilmesi için tam ve kapsamlı bir planın hazırlandığını ortaya koydu.

Televizyon kanalında yayınlanan bir programda, bir siyasi ilişkiler uzmanı Tel Aviv'deki üst düzey siyasi ve güvenlik kaynaklarından, bahsi geçen planın ikinci Lübnan savaşı sonrasında İsrailli karar mekanizmalarının elde ettiği çıkarımların bir parçası olduğunu aktardı.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar