030120180726534491902_2.jpg

Tel Avivli kaynaklar: İsrail’in durumu 73 savaşı öncesi ile aynı

Bunun yanı sıra Hizbullah'tan başka hiçbir örgütün sahip olmadığı füze yetenekleri ve hassasiyeti de İsrail için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu yetenekler, İsrailli “Jerusalem Post” gazetesince İsrail'i Tevrat çağına geri döndürebilecek kapasiteye sahip görüldü. Diğer taraftan İsrailli siyasi analist Amnon Abrahamovic İsrail'in 1973 savaşı öncesinde olduğu gibi zor durumda olduğunu vurguladı.

10 Aralık 2019 Salı

İNTİZAR - Benyamin Netanyahu hükümetinin eski Güvenlik Bakanı Avigdor Lieberman, artık abluka altındaki Filistinlileri bile Yahudi devletine karşı stratejik bir tehdit olarak gördüklerini söyledi. İşgal rejiminin en radikal politikacılarından biri olarak bilinen Lieberman, Lübnan Hizbullahı'nın askeri gücünün Ortadoğu'da İsrail'den sonra ikinci sırada olduğunu ifade etti. Tel Aviv'deki askeri analistlere ve araştırmacılara göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, yükseliş aşamasından sonra daha cesur ve kendine güvenmiş bir hale gelen Hizbullah'a “Nasrallah'ın ordusu” adını verdi.

Bu bağlamda, “YNET” haber sitesi askeri analisti Yoav Zaitoun, Hizbullah'ın, İsrail'in saldırılarına cevap politikası kapsamında iki tehlikeli öncelik belirlediğini belirtti. Zaitoun şöyle devam etti: “Bunlardan ilki, geçtiğimiz Eylül ayında Yahudi devletinin kuzeyindeki Avivim yerleşim bölgesinde askeri araca Kornet füzesi fırlatmasıydı. İkincisi de, geçen Ekim ayında Nabatiye bölgesi semalarındaki bir uçağın, uçaksavar füzelerle vurulması oldu.”

İşgal rejimi güvenlik kurumundan yüksek kaynaklardan aktaran analist Zaitoun, bu iki operasyonun son derece dikkatli ve gelişmekte olan bir örgüt olan Hizbullah'ın cesareti ile yeteneklerinin ne kadar yüksek olduğunu İsrail askeri ve güvenlik kaynaklarına gösterdiğini vurguladı.

Tüm bunların yanı sıra Tel Avivli kaynaklara göre, Şeba Çiftlikleri içerisinden cevap vermesine alışılan Hizbullah'ın seçtiği yeni mekânın İsrail'in endişesini artıran bir değişim olduğuna dikkat çekildi. Aynı kaynaklara göre, bu yükseliş İsrail Ordusunun kuzey sahasına yoğunlaşmaya çağıran açıklamalarının çoğunluğu gizli sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor.

Dahası, İsrailli kaynaklar Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, İsrail'in saldırılarına cevap verme tehditlerinin, İsrailli ordu liderleri ve askerleri arasında yüksek güvenilirlikle algılandığını kaydetti. Bu güvenilirlik, Nasrallah'ın tüm açıklamalarını takip etme boyutuna kadar ulaştı. “Yediot Ahroont” gazetesine bağlı “YNET” haber sitesi askeri analistine göre, bu önlemlerin İsrail Ordusunun büyük tehdit olarak nitelediği kişinin sözlerine karşı duyduğu güveni ifade ediyor.

Aynı şekilde İsrail ordusunun endişe düzeyi, Suriye'den silahlı ve yüksek bir askeri deneyim ile geri dönen Hizbullah'ın savaş yetenekleri ve gelişmiş silahları hakkında konuşurken zirveye ulaşıyor. Bunun yanı sıra Hizbullah'tan başka hiçbir örgütün sahip olmadığı füze yetenekleri ve hassasiyeti de İsrail için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu yetenekler, İsrailli “Jerusalem Post” gazetesi tarafından İsrail'i Tevrat çağına geri döndürebilecek kapasiteye sahip görüldü.

Sonuç olarak, Hizbullah'ın sahip olduğu nitelikli askeri yeteneklere ilaveten artan cesareti, İsrail tarafına endişeyi günden güne artırıyor. “Yediot Ahronot” gazetesine konuşan Tel Avivli güvenlik kaynaklarına göre bu durum İsrail ordusu tarafından Lübnan'ın kuzey sınırındaki pek çok önleyici eylemler şeklinde yansıdı.

Yine Yahudi medyasından Kanal 12'ye göre, Tel Avivli yüksek siyasi kaynaklar, İsrail'in güvenlik durumunu sağlamak konusundaki ısrarının, İran'ın uluslararası gemilere saldırması, Amerikan casus uçağını düşürmesi ve ARAMCO petrol tesislerini vurmasından sonra Körfezde olası İran saldırılarına karşı duyulan korkularla birlikte artışa geçtiğine işaret etti.

İsrailli siyasi analist Amnon Abrahamovic, “Kanal 12” televizyonunda yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun ilk kez İsrail'in güvenlik durumu hakkında dürüstçe konuştuğunu söyledi. Analist, Tel Avivli siyasi ve güvenlik düzeyindeki kaynaklardan aktardığı sözlerinde, İsrail'in 1973 savaşı öncesinde olduğu gibi zor durumda olduğunu vurguladı.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar