13980430000301_Test_PhotoJ.jpg

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün Suriye manipülasyonu

Daily Mail gazetesine göre, geçtiğimiz ay yayınladığı bir araştırmada, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgüt'nün görevlendirdiği bir uzmanın basına sızan bir elektronik postasında, Duma'daki tahkikatlar sırasında iddia edilen gaz saldırısının gerçekleştirildiğine dair güçlü bir delil bulunmadığını ve örgütün raporunda gerçeklerin kasıtlı bir şekilde gizlendiğini açıklıyor.

18 Aralık 2019 Çarşamba

İNTİZAR - İngiltere merkezli Daily Mail gazetesi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün, 2018 yılının Nisan ayında, Suriye'nin Duma kentinde atıldığı iddia edilen kimyasal saldırı hakkındaki son raporunu manipüle ederek değiştirdiğini ortaya çıkardı. Saha araştırmasında elde edilen kanıtlar üzerinde önemli değişiklikler yapan kurumun, Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarını çürüten önemli bilgileri gizlediği ortaya koyuldu.

Gazete dün yayınladığı haberinde, araştırma ekibinin Suriye'nin Duma kentinde kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına dair hazırladığı raporun orijinalinin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün yayınladığı rapor ile önemli ölçüde farklılık gösterdiğini açıkladı.

Habere göre, örgütün nihai raporu Duma'da “klor” gazı kullanıldığına dair “makul esaslar” olduğunu iddia ederken, buna karşın örgüt uzmanlarından biri, “Herhangi bir evde bulunabilecek kadar az miktarda klor maddesi bulundu” diyerek kimyasal silah kullanıldığı iddialarını yalanladı.

Daily Mail gazetesi, araştırma ekibinin hazırladığı orijinal raporda Duma'da iddia edilen saldırıda kullanılan tüplerin kaynağı hakkındaki kuşkuları dile getirdi. Zira bu tüplerin verdiği küçük hasarın, beton çatıların üzerine düşmesinden kaynaklanan hasar ile kıyaslandığında, iddiaların tutarlı olmadığını gösterildi. Gazete, ayrıca tavanında hiçbir delik olmaksızın bir evde yatakta bulunan bir tüpün oraya nereden geldiği sorusunu yöneltti.

Gazete, araştırma ekibinin Duma'da kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgeyi ziyaret ettikten sonra hazırladığı raporun taslağında, “sarin gazı” kullanıldığı iddia edilen saldırının mağdurları hakkında yayınlanan fotoğrafların gerçekle tutarsız olduğu ve bölgeden alınan numunelerin bu gazın varlığına dair hiçbir kanıt göstermediğine dikkat çekti.

İddia edilen saldırının mağdurlarında görülen semptomlara değinen gazeteye göre, orijinal raporun bu belirtilerin “sarin” gazı kullanımına ilişkin iddiaları sorgulamaya neden olduğuna ve bu durumun 2018 yılında araştırma ekibinin Almanya ziyareti sırasında danıştıkları toksik uzmanları tarafından da onaylandığına işaret etti.

Gazete, orijinal raporun mantıklı açıklaması bulunmayan şüpheleri açığa kavuşturmak ve gerçekleri netleştirmek için daha fazla araştırma yapma çağrısında bulunduğunu ekledi. Habere göre Bu araştırmalardan biri, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün kıdemli müfettişi olan Ian Handerson tarafından yapıldı.

Habere göre, askeri deneyim sahibi bir kimya mühendisi olan Handerson, Duma'daki kimyasal iddialarının yer aldığı bölgeyi ziyaretinde havadan gaz tüpleri atıldığı iddialarını şüphe ile karşıladı. Bu durumu diğer uzmanlara da danıştıktan sonra araştırmasını sonlandıran Handerson, “Bulunan tüplerin havadan atılmayarak bölgeye elden yerleştirildiğine dair büyük bir olasılık vardır” ifadelerini kullandı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü yetkilileri arasında ismi henüz açıklanmayan ancak “Voldemort” olarak bilinen bir yetkilinin yaptıklarının, raporun orijinalinde belirtilen tüm gerçeklerden daha fazla dehşet verici olduğunu değerlendirildi.

Buna göre, Handerson bölgede gerçekleştirdiği incelemeler sonucu elde ettiği bulguların örgütün nihai raporuna eklenmesini istedi, ancak bunun gerçekleştirilmeyeceğini öğrenince, gizli belgelerin doğal prosedürü kapsamında araştırmasının bir nüshasını arşivde sakladı. Ne var ki, Voldemort adıyla bilinen örgüt yetkilisi, Henderson'ın araştırmasına dair tüm izlerin yok edilmesi ve arşivden kalıcı olarak silinmesi emrini verdi.

Gazete, Handerson'ın çalışmasının bahsi geçen rapordan silinen tek araştırma olmadığına dikkat çekerek, orijinal rapordan silinen ve araştırma ekibi tarafından hiçbir kanıt sunmadan değiştirilen veriler olduğuna dair kanıtların bulunduğuna işaret etti.

Daily Mail gazetesine göre, geçtiğimiz ay yayınladığı bir araştırmada, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgüt'nün görevlendirdiği bir uzmanın basına sızan bir elektronik postasında, Duma'daki tahkikatlar sırasında iddia edilen gaz saldırısının gerçekleştirildiğine dair güçlü bir delil bulunmadığını ve örgütün raporunda gerçeklerin kasıtlı bir şekilde gizlendiğini açıklıyor.

Kaynak: El-Alem
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar