filistin-bayrak-696x390.jpg

İsrailli yazar: Düşmanlarımız iç cephedeki zaaflarımızı buldu

İşgal rejimi Ulusal Güvenlik Konseyi eski vekili olan Charles D. Freilich: “Düşmanlarımız savaş alanında İsrail ordusu karısındaki zayıf yönlerini, iç cepheden bizi vurmanın kolay yollarını öğrendiler ve devasa bir füze stokuna dayanan uzun vadeli bir çatışmaya doğru yöneldiler.”

25 Aralık 2019 Çarşamba

İNTİZAR - İsrail'in “Haaretz” gazetesi askeri işler analisti Amos Harel, İşgal rejimi Ulusal Güvenlik Konseyi eski vekili olan Charles D. Freilich tarafından kaleme alınan, “İsrail'in ulusal güvenlik ideolojisi – dönüşüm çağında yeni bir strateji” konularında dikkat çekici bir kitabı gündeme taşıdı.

Söz konusu kitap, David Ben-Gurion tarafından temel ilkeleri hazırlanan ideolojinin geliştirilmesini içeriyor. İsrail'in güvenlik durumundaki değişimleri de ele alan kitap, güvenlik inancının temelden değiştirilmesi ve güncel gerçekler ile uyumlu hale getirilmesi ihtiyacını vurguluyor.

Habere göre, kitabında “füze meydan okumasına varan tehditler” konusunu vurgulayan yazar, İsrail'in savunma yeteneklerini güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekti: “Düşmanlarımız savaş alanında İsrail ordusu karısındaki zayıf yönlerini, iç cepheden bizi vurmanın kolay yollarını öğrendiler ve devasa bir füze stokuna dayanan uzun vadeli bir çatışmaya doğru yöneldiler.”

İsrail'in, füze şantajına boyun eğemeyeceğini belirten yazar, ucuz bir füze ile pahalı füze arasındaki fiyat farkının önemli olmadığını belirtti. Yazar İsrail'in elindeki füzeler hakkında şu ifadeyi kullandı: “Önleyici füzeler, ölümcül sonuçlara engel oluyor ve ekonomiye büyük bir zarar veriyor, düşmanımızın vatandaşlarımızı toplu halde öldürmesi yüzünden İsrail'in uluslararası pozisyonuna da zarar verebilecek bir savaşa girmesini engelliyor.”

Amos Harel yeni kitap hakkındaki haberinde, Freilich'in füze savunma sistemlerini ulusal bir savunma şemsiyesine dönüşecek şekilde geliştirmeyi önerdiğini, ancak bu savunma şemsiyesinin yeteri kadar uzun ve geniş olmayacağını belirtti. Kitapta yer alan şu sözler dikkat çekti: “Bu şemsiye son köyü korumayacaktır. Ancak bizim, yeterli sayıda batarya ve füzesavara ihtiyacımız var. Bu sayede savaş sırasında askeri üsler, alt yapı tesisleri ve nüfus bölgeleri arasında seçim yapma zorunluluğu ortadan kalkacak.” Yazar şunları ekledi: “Kuzey'de Hizbullah savaşında savunma cevabımızı, Gazze'de Hamas savaşında kazandığımız seviyeye yaklaştırmak için çalışmalıyız.”

Askeri analist Harel tarafından incelenen ve Haaretz gazetesinde yayınlan kitaba göre, yazar İsrail'in güvenlik durumunu 70 yıl sonra “şaşırtıcı bir başarı” olarak görüyor: Varlığımıza yönelik bir tehdit ve nükleer tehdit ile karşı karşıya değiliz. Arap ülkeleriyle olan sürtüşme, ciddi derecede azaldı, hatta büyük kısmı sona erdi. Bunun yerini ortak çıkarlar aldı. Yazar devamında hali hazırda Yahudi devletini tehdit eden asıl tehlikeye işaret etti: “Bu, özellikle çöküşe ve istikrarsızlığa sebep olabilecek zayıflıktır. Bu iki durum, İsrail'in güvenliğini etkileyecektir.”

Harel'a göre Dr. Freilich, bu tehdidin geriye kalan kısmını İran ve iki örgüt olduğunu düşünüyor: “Hizbullah ve Hamas karşısında iyi bir caydırıcılık kazandık. Lübnan'daki diğer savaş 2006 yılında başladı ve sona erdi. Gazze'de, Hamas uzun müddetli bir çözüm arıyor.” Yazar, İsrail'in uzun soluklu bir nefese ihtiyaç duyduğunu belirterek, aynı zamanda Arap ülkelerinin işgal devletinin yok etmekten vazgeçmeleri gerektiğini anlamaları için onlarca yıla ihtiyaç olduğunu öne sürdü.

Siyonist rejimin merkezi ihtiyacının stratejik bir sabır olduğunu vurgulayan kitap şu sözleri ekledi: “Biz varlığımızı savunmaya devam ediyoruz. Ancak tehditler uzun müddetlidir ve bir anda yol olmayacaktır. Doğrudan bir askeri çözümü olmadığı gibi, tek bir darbe ile de işimiz bitmeyecektir.” Bu sözlerle Siyonist toplumu sabretmeye çağıran yazar, şöyle devam etti: “Askeri güç, güvenliğimiz için geçmişte ve gelecekte kaçınılmazdır. Aynı şekilde Savaşlara arasında çatışma gibi adımlar (Bunların çoğunluğu Hizbullah'ın büyümesine ve İran'ın Suriye'deki varlığına karşıdır) devam etmelidir.”

“Solcu” (!) yazar, işgal devletinin elindeki her şeyi masaya koyduğunu ve Filistinlilerin defalarca bunu reddettiğini öne sürerek Filistin halkının gelecekte anlaşma imzalayabilecek bir lidere sahip olacağından emin olmadıklarını iddia etti. Buna karşın İsrail'in Filistin'den ayrılmaya doğru gerçek bir çözüm bulması gerektiğini ifade eden Dr. Freilich, bu esnada iki uluslu bir devlete doğru büyük adım atıldığı ve bu devletin Siyonist ideolojisi için mezarlık olacağını vurguladı.

Zuheyr Andaros
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar