4bso23e27eb0951jpax_800C450.jpg

Suriye savaşında stratejik bir başarısızlık yaşayan Tel Aviv pişman

İsrailli analist, Tel Aviv'in Suriye'de İranlı hedeflere yönelik askeri saldırıların Tahran'ın askeri konuşlanmasını engelleyemediğini belirterek şunları ekledi: “Tel Aviv Suriye'de yıllardır yaşanan savaşta stratejik bir başarısızlık elde etti. Daha önce Beşar Esad'ı devirebilecek olan İsrail liderliği, şu anda pişmanlık duygusu yaşıyor.”

26 Aralık 2019 Perşembe

İNTİZAR - “Tel Aviv Suriye'de yıllardır yaşanan savaşta stratejik bir başarısızlık elde etti. Daha önce Beşar Esad'ı devirebilecek olan İsrail liderliği, şu anda pişmanlık duygusu yaşıyor.”

Bu sözler, İsrailli “Kanal 12” televizyonu Arap ilişkileri yorumcusu ve analist Ehud Yaari'nin web sitesinde yayınlanan bir analizinde yer aldı. Yaari'nin makalesinde şu ifadeler dikkat çekti: “Kaçıncı kez söylediğimi bilmiyorum ve yine tekrarlıyorum, İsrail Suriye'deki iç savaşta stratejik bir başarısızlık elde etti.

Başbakan Benyamin Netanyahu ve İsrail Ordusu Genel Kurmay Başkanlığının “aşırı uyarıları” yüzünden geçmişte Esad'ın devrilmesinin engellendiğini açıklayan analist, “Bu durum, İsrail ordusunun Şam'a gönderilmesine gerek kalmadan mümkündü” sözlerini kullandı.

Yaari'ye göre, İsrail Genelkurmay Başkanlığından birçok kişi, Şam'da yönetimi devralmak için bildikleri şeytan yerine bilmedikleri bir şeytanı seçtikleri için bugün pişmanlık duygusu yaşıyor. Makale şöyle devam ediyor: “Başbakan (Netanyahu) bazen bu kader hatasını düşünmek için zaman ayırmalıdır.”

İsrailli analist, Tel Aviv'in Suriye'de İranlı hedeflere yönelik askeri saldırıların Tahran'ın askeri konuşlanmasını engelleyemediğini belirterek şunları ekledi: “Ne yazık ki geçici Savunma Bakanı Naftali Bennet, İranlıların tehdidini gereksiz bir şekilde artırıyor. Bu Suriye'de Devrim Muhafızları' nın konuşlanmasını sınırlayacak İsrail girişimlerine hiçbir katkı sağlamıyor. Bennet sadece İranlıları İsrail'in saldırılarını bozguna uğratmanın yollarını düşünmeye itiyor.”

Yaari İsrail'in, İran Rehberi Ali Hamanei'nin Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti'nin “İsrail yaptıklarından pişman olacaktır” uyarılarını dikkate alması gerektiği yorumunda bulundu. İran'ın 14 Eylül tarihinde Suudi Arabistan'ın doğusunda bulunan ARAMCO Şirketi'ni hedef alan “başarılı” saldırıya benzer bir şekilde İsrail'e karşı misilleme saldırısına girebileceği uyarısında bulunan analist, ARAMCO saldırısının İran tarafından 25 Cruise füzesi ve İHA ile gerçekleştirildiğini ve bunların çoğunluğunun toprakları içerisindeki üslerden fırlatıldığını dile getirdi.

Analist, İran'ın Suriye ve Irak'tan İsrail'e karşı benzer bir şekilde daha mütevazı bir saldırı düzenleyebilecek yeteneğe sahip olduğunu vurgulayarak çarpıcı bir itirafta bulundu: “Hiç kimse İsrail hava savunma sistemlerinin, saldırıya girilmesi durumunda tüm bu füzeler ve İHA'lara karşı koymayı başaracağından tam olarak emin değildir.”

Yaari sözlerine devam etti: “İsrail'in Suriye toprakları üzerinde İran'a karşı savaş mekanizması oluşturmaya devam etmek ve buna yoğunlaşmaktan başka seçeneği yoktur. Hiçbir koşulda işgal edilmiş toprakların savaş cephesine dönüştürülmesine izin vermemeliyiz.”

İsrail'in İran'ın Suriye toprakları içerisinde füzeler, insansız hava araçları, istihbarat tesisleri ve silahlı milislerle düşmana saldırmasına engel olamadığını belirten İsrailli analist, İsrail'in Esad'ı “İranlıları razı etmeye ihtiyacı olmadığı” konusunda ikna edemediğini ifade etti. Ehud Yaari, Suriye'nin kuzeybatısında yaşanan İdlib savaşını buna kanıt gösterdi: “Şu anda İdlib'de yaşanan savaşta İranlıların önemli bir rolü yoktur. Ancak bununla birlikte, Esad onları durdurmak istemiyor.”

“Kanal 12” analistine göre, Siyonist devletin diğer bir başarısızlığı da, Tel Aviv'in Kremlin'e artık Rusya'nın Suriye'de İran'ın kara gücüne ihtiyaç duymadığına yönelik çağrısının cevapsız kalması oldu. Analist, İsrail ve İran'ın savaşa doğru yavaş yavaş ilerleyen bir çatışma içerisinde olduklarını belirtti.

İsrailli analist Ehud Yaari, makalesini şu sözlerle tamamladı: “ABD Başkanı Trump ve adamları bu gelişmeleri fazla bir şey yapmadan izliyorlar. Amerikalıların Fırat'ın doğusunda kaldığı ve Kürtleri terk edeceklerine yönelik abartılı söylemleri doğrudur. Ancak işin sonunda Trump, İran'ı frenlemek ya da sınırın diğer tarafında Rus havacılığına nasıl uyum sağladığını öğrenmek konusunda İsrail'i yalnız bırakıyor.”

Mutez Billah Muhammed
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar