39604.jpg

Barış görüşmeleri çıkmaz yola girmişken, Afgan mezbahasındaki ABD askerileri

2001 yılında başlayan Amerika'nın Afganistan savaşının ilk gününden bu yana 2.400'ün üzerinde Amerikan askeri öldürüldü. Geçtiğimiz yıl ise Amerikan ordusu için son beş yılın en kanlı yıl oldu.

12 Şubat 2020 Çarşamba

İNTİZAR - Amerikan güçleri geçtiğimiz günlerde Afganistan'da Afgan güçleriyle ortak devriyeye çıktıkları sırada kanlı bir saldırıya uğradı.

Bu bağlamda, Afganistan'daki Amerikan Kuvvetleri Sözcüsü Albay Sonny Legget, Amerikan ve Afgan güçlerinin doğrudan ateş açılarak hedef alındıkları sırada doğu Afganistan'daki Nangarhar bölgesinde ortak operasyon yürütüldüğünü söyledi.

Sözcü, saldırıda Afgan askerlerinin kıyafetini giymiş bir kişinin ABD-Afgan ortak güçlerine otomatik bir silah ateşlediğini, saldırıda iki Amerikan askerinin öldüğü ve 6 askerin de yaralandığını bildirdi.

Daha fazla ayrıntı vermeyen Albay Legget, bu saldırının arkasında kim olduğunun henüz bilinmediği ancak soruşturmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Diğer taraftan iki Afgan yetkilinin New York Times gazetesine yaptığı açıklamada ise, Afgan gücünden 6 askerin yanı sıra, Amerikan askerlerinden de 5 ya da 6 kişinin saldırıda öldüğü ortaya koyuldu.

Washington Post gazetesi ise kaynaklardan aktardığı haberinde Amerikan ve Afgan kuvvetleri arasındaki sözlü çatışmanın iki taraf arasında karşılıklı ateş açılmasına ve 6 Amerikan askeriyle 6 Afgan askerin ölümüne yol açtığını kaydetti.

Öte yandan Nangarhar ili konsey asistanı bir televizyon kanalına verdiği demeçte bu saldırının Afgan askerleri tarafından düzenlendiğini ve 7 Amerikan askerinin ölümüne yol açtığını söyledi.

Geçtiğimiz iki hafta içerisinde Amerikan kuvvetlerine iki saldırı

Bahsi geçen saldırı, Afganistan'daki Amerikan kuvvetlerinin iki hafta içinde aldığı ikinci saldırı oldu. Yaklaşık iki hafta önce Gazne vilayetinin Deh Yek ilçesine bağlı Saduzey bölgesi yakınlarında Taliban tarafından “E-11A” tarzı bombardıman uçağı düşürüldü.

Taliban sözcüsü Taliban güçleri tarafından düşürülen uçağın bulunduğu bölgede 6 ceset olduğunu ifade ederken, Pentagon yetkilileri ise Amerikan medya araçlarına uçağın iki pilot ve beş yolcu taşıdığını öne sürdü.

Taliban yetkilileri ayrıca uçak yolcularının uzman subayların yanı sıra Amerikan istihbarat servisinin üst düzey çalışanlarından oluştuğunu ve uçaktaki CIA ajanlarının tamamının öldüğünü iddia etti.

Amerikan güçlerine göre Gazne bölgesine düşürülen uçak, Güney Afganistan'daki Kandahar havaalanına konuşlandırılmıştı. Bu uçak, hava savaşları sırasında Afgan hava sahasında iletişim noktası olarak hizmet veriyordu. Hava ve kara güçleri arasında kablosuz radyo bağlantısı oluşturabilen bu uçak, aslında WİFİ sistemleri olarak çalışıyor ve uzayda iletişim boşluğunu dolduran özel ekipmanlara sahiptir.

“Air Force Magazine” (Hava Kuvvetleri) dergisine göre, 2005 yılında “Kızıl Kanatlar” adlı operasyon düzenlendiği sırada Afganistan'da bu uçağa ihtiyaç duyuldu. 2009 yılından beri Afganistan'da hizmet veriyor.

Savunma muhabiri Jonathan Markus, bu uçağın işlevi ve misyonu hakkında, düşen uçağın Amerikan ordusundaki mevcut 4 tipten biri olduğunu yazdı.

Amerika'nın Afganistan'daki kayıpları artıyor

2001 yılında başlayan Amerika'nın Afganistan savaşının ilk gününden bu yana 2.400'ün üzerinde Amerikan askeri öldürüldü. Geçtiğimiz yıl ise Amerikan ordusu için son beş yılın en kanlı yıl oldu.

Bugün hala 12 ila 13 bin Amerikan askeri, Afgan güçlerini eğitmek ve yol göstermek için ABD liderliğindeki NATO'nun misyonu kapsamında Afganistan'da bulunuyor. Bu güçler ve yabancı kuvvetlerin çıkışı Taliban ve ABD arasında müzakere edilen en önemli konu olsa da, bu müzakereler henüz sonuç vermiş değil.

Taliban'ın saldırıları ve müzakerelerin zamanlaması

Taliban'ın ABD ile barış görüşmeleri devam ederken, bununla eş zamanlı olarak Afganistan'da Amerikan güçlerine saldırı düzenlendi. Beyaz Saray'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad da, son birkaç hafta içerisinde iki taraf arasında barış anlaşmasına ulaşmak amacıyla Taliban temsilcileriyle bir araya geldi. Ancak bugün yaşananlara bakıldığında, söz konusu barış görüşmelerinin çıkmaz yola girdiği ve Afganistan'daki ABD güçlerine saldırıları yoğunlaştırdığını görüyoruz.

Amerikan elçisinin Pakistan'a ve sonra Afganistan'a yaptığı son ziyaretler, henüz meyvesini vermemiş olsa da tıkalı barış görüşmelerinin yolunu açmayı amaçlıyordu. Bu çabalar, Taliban'ın Afganistan'daki ABD kuvvetlerine son saldırılarının sıkılaştırılmasına dayanıyor. Taliban'ın şiddetle karşı çıktığı yabancı güçlerin Afganistan'daki varlığı konusunda, Taliban ve ABD arasındaki derin anlaşmazlıklar göz önüne alındığında, bahsi geçen barış anlaşmaları en azından kısa vadede başarılı olacak gibi görünmüyor.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar