203444.jpg

Yemenlilerin kazandığı bir diğer savaş

Yemenliler artık önemli bir halk olduklarını herkese gösterdiler. Yemen bugün bölgenin geleceği için önemli bir aktör haline geldi ve etkisi asla göz ardı edilemez boyutlara ulaştı. Yemen halkı etrafındaki neredeyse tüm ülkelerin birbiri ile ittifak halinde olduğu ve bu onuru kırmak için bir araya geldiği bir durumun ortasında kaldı. Ancak gelinen noktada sonuç, bunun tam tersi oldu.

3 Mart 2020 Salı

İNTİZAR - Yemenliler, yarımadadaki savaşın denklemlerini değiştirmeyi başardılar. Riyad'ın Yemen savaşına dair ilk günlerdeki düşüncesi, birkaç saatlik yerel bir direniş sonunda koalisyon güçlerinin Sana'da Ensarullah güçlerine karşı zafer kazanması ve Mansur Hadi hükumetinin yönetime geri dönmesini öngörüyordu. Gelin görün ki Yemenliler, uzun yıllardır direnerek Riyad'ın hayallerine ulaşmasına izin vermiyor. Amerikalıların istihbarat tahminleri bu savaşa dair artık başka bir fikir üretmiyor. Tüm bunların gölgesinde, Yemen savaşının sahadaki kazanımların ötesinde çok önemli başka kazanımları da oldu:

1- Bu savaş halk gruplarının savunma gücünü büyük ölçüde artırmaktadır. Geçmişte, belki savaş stratejisi bir ülkeye ya da başka bir ülkeye saldırmak, mevcut hükumeti devirip ajan bir hükumet kurmak olabilirdi. Yemen savaşında ise, bunun yolu değişti ve halkın düşmana karşı geniş noktalar üzerinde savaşma stratejisi, olumlu cevap verdi. Yemen hükumetine halkın desteğiyle çatışmadan caydırıcılığa kadar yüksek bir güç elde edilebileceğini gösterdi. Bu başarılar, belki de daha savaşın ilk aşamasında Yemen savaşını Yemen halkının lehine değiştirmiştir. Ancak daha sonraki aşamalarda çeşitli ülkeler için önemli bir direniş modeli oluşturulduğu kuşku götürmez. Bu model, Yemen halkının büyük gücünün göz ardı edilemeyeceğini de herkese kanıtladı.

2- Yemen savaşı tam bir gerileme içindeyken, Yemen ordusunun bazı bölgelerdeki tesisleri Suudi ordusu tarafından tahrip edildi. Bu yıkımdan geriye kalanlar ise bakımsızlıktan yıkıldı. Ancak diğer yandan, Yemen ordusu halk gücü ve içerideki seçkin kimseler tarafından aldığı desteğe dayanarak, kendi kendine yeten bir model oluşturdu ve bu alanda büyük başarılar kazandı. Yemen Ordusu Kara Kuvvetleri, bölgesindeki topraklarda ve Suudi Arabistan'ın güneyinde geniş çaplı operasyonlar yaparak birçok düşman tugayını yok etti.

Yemen Hava Kuvvetlerinde karadan karaya ve karadan denize füzeler oluşturan Yemen ordusu, çok sayıda bölge ülkesine karşı başarılı oldu. Bu füze ve savunma operasyonları gündemde yer aldı. Bununla birlikte Yemenliler gıda eksikliği çıkmazında kaldı ve tüm malzemeler teknoloji ve yerel iş güçleri kullanılarak yapılıyordu.

Bu, kendine güven ve özsaygının, Yemen'de ordu ve füzelerin verdirdiği kayıplardan çok daha büyük olduğu anlamına geliyor. Bölgede direnişle rekabet eden aynı akımın bataklığı, düştükleri stratejik hatadan dolayı endişe duyuyordu. Bununla birlikte, Yemenlilerin son füze başarıları, insansız uçaklar ve diğer savunma sistemlerinin yanı sıra yadsınamaz bir boyuta ulaştı. Suudi medya araçları da Yemen ordusunun yayınladığı bu fotoğrafları inkâr edemedi.

3- Yemenliler artık önemli bir halk olduklarını herkese gösterdiler. Geçmişte Yemen Suudi yönetimi arkasında, geri kalmış bir ülke gibiydi. Ayrıca El-Kaide gibi terör örgütleri için adeta bir terör yatağıydı. Buna karşın Yemen bugün bölgenin geleceği için önemli bir aktör haline geldi ve etkisi asla göz ardı edilemez boyutlara ulaştı. Yemen halkı etrafındaki neredeyse tüm ülkelerin birbiri ile ittifak halinde olduğu ve bu onuru kırmak için bir araya geldiği bir durumun ortasında kaldı. Ancak gelinen noktada sonuç, bunun tam tersi oldu ve Yemen'in ulusal iradesi doğrultusunda gelişti.

Savaşın neticesi ne olursa olsun, herkes Yemen çatışması düşüncesi ile diğer ülkelerin bağlantısını kabul etmelidir.

Kaynak: İuvmpress
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar