HISHAM HASHMI 1.jpg

Irak’ta suikasta uğrayan Hişam El-Haşimi kimdir?

1973 yılında Bağdat'ta dünyaya gelen Hişam El-Haşimi, Irak'ta toplumsal yapıyı ve bölünmeleri inceleyen bir güvenlik ve strateji uzmanıdır. Tarihçi ve araştırmacı olan El-Haşimi, IŞİD ve diğer radikal örgütler konusunda çok sayıda çalışması bulunuyor. Hişam El-Haşimi'nin öldürülmesi ile oluşacak kaos ve iç çekişmeden en büyük faydalanacak taraf kuşkusuz işgal güçleri olacaktır.

8 Temmuz 2020 Çarşamba

İNTİZAR - Irak'ta dün gece yarısı evinin önünde suikastla öldürülen Güvenlik uzmanı Hişam El-Haşimi olayı, ülkenin gündemine oturdu.

Irak halkı “şehid Hişam”, “ulusal şehit Hişam El-Haşimi”, “Amerika fitne ve suikastın elidir” şeklinde hashtag çalışmalarıyla tepkilerini dile getirirken, Ürdün, Lübnan, Kuveyt ve Yemen gibi Arap ülkelerinin halklarından da Irak halkına destek geldi.

Hişam El-Haşimi kimdir?

1973 yılında Bağdat'ta dünyaya gelen Hişam El-Haşimi, Irak'ta toplumsal yapıyı ve bölünmeleri inceleyen bir güvenlik ve strateji uzmanıdır. Tarihçi ve araştırmacı olan El-Haşimi, IŞİD ve diğer radikal örgütler konusunda çok sayıda çalışması bulunuyor.

Saddam Hüseyin hükümeti tarafından tutuklanıp hapse mahkûm edilen El-Haşimi, 2002 yılında hapishaneden serbest bırakıldı. 2003 yılından itibaren gazetecilik yapmaya başlayan Haşimi, bu tarihten itibaren analiz ve strateji alanlarında uzmanlaştı.

El-Haşimi, 1997 yılından bu yana Irak İslami grupları analiz ederek araştırmalarını sürdürüyordu.

El-Haşimi kendisini şöyle tanıtıyor: Irak Danışma Konseyi (IAC) üyesi, CGPdc'de coğrafi olmayan aktörler programı üyesi ve radikal örgütler ile terör konularında araştırmacı.

El-Haşimi, Irak'taki toplumsal ve siyasal bölünmelere dikkat çeken çalışmalara imza atmıştır. Öldürülmeden 10 saat önce son paylaştığı Twitter mesajında, Irak'ın sosyal ve politik arenasında meydana gelen bölünmelerin sebepleri ve yansımalarına işaret etti. Haşimi, tüm bunların zirvesinde ise kota sisteminin yer aldığını vurguladı (Bu, Amerika'nın 2003 yılının 6 Mayıs tarihinde eski ABD Başkanı Geogre Bush tarafından atanan Sivil Yönetim Başkanı Paul Breme tarafından dayatılmıştır.)

Haşimi, Irak'ı oluşturan bileşenlerden şöyle bahsetti:

Irak'ın iç bölünmeleri

1- İşgalin getirdiği kota sistemi Irak'ın özünü oluşturan “Şiiler, Sünniler, Kürtler, Türkmenler ve azınlıkları” tanıyor.

2- “Şiiler, Sünniler, Kürtler ve Türkmenler” tarafından oluşturulan hâkim partiler.

3- Parti rekabetini mezhepçilikle değiştiren dini partiler.

Nasıl öldürüldü?

Iraklı kaynaklar, Aracını evinin önüne park ettiği sırada kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açılarak öldürüldüğünü kaydetti. El-Haşimi'nin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Olayın ardından ülke içinde ve dışından geniş tepki ve kınama mesajları yayınlandı. Eski Irak Başbakanı ve Irak Hukuk Devleti Koalisyonu lideri Nuri El-Maliki, bir Twitter mesajı yayınlayarak saldırıyı kınadı. Maliki mesajında “Güvenlik uzmanı Hişam El-Haşimi'ye düzenlenen suikast olayını kınıyoruz. Bu eylem, karşılıklı suçlamalar yoluyla Irak'ı koasa sürükleme girişimidir” dedi.

Olayın ardından Haşdi Şabi de bir kınama mesajı yayınladı. Haşdi Şabi'nin basın bürosu tarafından yayınlanan mesajda “Dr. Hişam El-Haşimi'nin şehadeti için yürekten başsağlığı diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Meclis Başkanı Muhammed El-Halbusi de birer mesaj göndererek saldırıyı kınadılar.

Daha önce Irak'ta Haşdi Şabi güçleri ile terörle mücadele servisleri arasında bir çarpışma başlatmak için girişilen provoke eylemlerinin başarısız olmasının ardından söz konusu eylemlerin farklı bir yolla sürdürüldüğünü söyleyebiliriz.

Bu kaos ve iç çekişmeden en büyük faydalanacak taraf ise kuşkusuz işgal güçleri olacaktır.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar