04f603c92e9bafb09c1246fa5670e889_L.jpg

Golan’daki hava sahasını kapatan İsrail endişeli

İsrail saldırısında kayıp veren Hizbullah’ın cevap vereceğini hesap eden Yahudi devleti endişeye kapıldı. Zira Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın belirlediği denklemlere göre Suriye'de Hizbullah'a yönelik bir saldırı kesinlikle İsrail'e yönelik bir cevapla son bulacak. Nasrallah şöyle demişti: “Hizbullah Lübnan, Suriye ya da nerede olursa olsun askerlerinin öldürülmesine cevap verecektir

24 Temmuz 2020 Cuma

Golan'daki hava sahasını kapatan İsrail, Hizbullah'ın Suriye'de öldürülen askerinden dolayı vereceği cevaptan endişe duyuyor

İNTİZAR - Tel Aviv'deki askeri ve güvenlik kaynaklarının aktardığına göre, İsrail resmi televizyon kanalı Kan'ın askeri muhabiri Roi Şaron Salı akşamı yaptığı açıklamada İsrail uçaklarının Pazartesi gecesi Suriye'de İran'dan silah sevkiyatı yapan bir kargoyu hedef aldığını belirtti. Muhabir konuşmasının devamında saldırıda bir Hizbullah askerin hayatını kaybetmesinin ardından Yahudi devletinin endişe duyduğunu dile getirdi.

Muhabir askeri kaynaklardan aktardığı konuşmasında, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın belirlediği denklemlere göre Suriye'de Hizbullah'a yönelik bir saldırının kesinlikle İsrail'e yönelik bir cevapla son bulacağını vurguladı. Muhabir Hasan Nasrallah'ın şu sözlerini hatırlattı: “Hizbullah Lübnan, Suriye ya da nerede olursa olsun askerlerinin öldürülmesine cevap verecektir.”

İsrailli askeri yorumcu, işgal ordusunun Suriye'nin başkenti Şam'a yönelik hava saldırılarının ardından işgal ettiği Golan bölgesindeki hava sahasını kapatmasının dikkat çekici bir eylem olduğunu belirtti. Yahudi medyası, Golan hava sahasının Temmuz sonuna kadar 5 bin fit yüksekliğe kadar sivil uçuşlara kapalı olduğunu duyurdu.

Lübnan Hizbullahına bağlı savaş medyası, geçtiğimiz yıl Eylül ayının başında Hizbullah askerlerinin saldırıya uğradıkları aynı gün İsrail askerlerini hedefledikleri görüntülerin yer aldığı bir video kaydı yayınlamıştı. Görüntülerde, İsrail'e ait bir zırhlı aracın Cornet tipi tanksavar füzesi ile vurulduğu görülüyordu.

Söz konusu videoda, sınır bölgesinin geniş bir görüntüsü yer alıyor. Daha sonra askeri mekanizma Yahudi devletinin kuzeyinde yer alan Avivim yerleşim birimi yakınlarına doğru hareket ediyor ve ardından Hizbullah tarafından art arda fırlatılan iki füzeyle İsrail'e ait bir zırhlı araç imha ediliyor.

Hizbullah zırhlı aracın imha edildiğini ve saldırıda ölü ve yaralılar olduğunu duyururken, bu arada İsrail Devlet Başkanı Benyamin Netanyahu da, Hizbullah'ın saldırısının herhangi bir yere isabet etmediğini öne sürdü. Videonun devamında ise, Hizbullah'ın hedef aldığı askerlerin taşındığı görüntülerinin yayınlanması, Hizbullah'ın başarıyla yürüttüğü psikolojik savaşın bir parçasıdır.

Yahudi medyasındaki haberler, Bahsi geçen görüntülerin Avivim yerleşim birimine ve oradaki askeri üsse çok yakın olduğunu vurgulayarak Hizbullah'ın sanki “Tüm bölge namlumuz altında” mesajı verdiği yorumu yapıldı. Raporlar ayrıca Hizbullah'ın İsrail askeri üssünün görevi, üsse dair ayrıntılar ve kaç askerin burada bulunduğuna dair haberler ve üssün içerisinde yer alan zırhlı araçların fotoğraflarının yayınladığını gösterdi.

Bu bağlamda, siyasi analist ve yazar Halil Nasrallah Sputnik'e geçtiğimiz Eylül ayında söz konusu olayları değerlendirdi. Nasrallah, bu olayda İsrail'in angajman kurallarına uymaya zorlayan çok sayıda mesaj olduğunu belirterek şu sözleri kullandı:

“Lübnan'daki Direniş ilk andan bu yana caydırıcı yanıttan bahsediyor. Burada mesele ne kadar kayıp verdirdiği değil düşmanı tehdit eden bir mesaj vermek ve caydırmaktır. Düşmanın ilk anlardan beri anladığı şey, Direnişin darbeye karşı caydırıcı bir darbeyle cevap vermesidir. Bu durum İsrail'i mevcut angajman kurallarına uymaya zorlamaktadır.”

Analist şu sözleri ekledi: “Operasyon çok sayıda mesaj taşımaktadır. Direnişin düşmanın sağlık ekiplerini ve helikopterlerini vurmaması bile burada verilen mesajlardan biridir. Aynı zamanda Direnişin operasyonu genişletmeye ya da saatlerce uzatmaya, düşmanın yaralıları tahliye etmesine izin vermeyen bir çatışmaya girmeye imkanı olduğu ancak bunu yapmadığına işaret ediliyor. Eğer bu hamle aynı hedefe yani caydırıcılığa hizmet etseydi Direniş bunu da yapardı.”

Halil Nasrallah sözlerini tamamlarken, saldırının birinci derecede güvenlik işaretleri taşıdığını belirterek düşmanın ilk andan itibaren dersini aldığını ve Direnişin İsrail'in güvenlik sistemlerini hedef alan operasyonlarının, geleceğe dair haber verdiğini vurguladı.

Lübnan Hizbullahı, Salı günü bir savaşçısını ebedi hayata uğurladı. Hizbullah, askerinin cihad görevini yerine getirirken şehit olurken, İsrail'in Hizbullah tarafından gelecek cevaptan korktuğunu söyledi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, öldürülen kişinin Lübnan'ın güneydeki Ayitit beldesinden Ali Kamil Muhsin Cevad adlı Hizbullah askeri olduğu bildirildi.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar