90142-cats.jpg

Fransız şirketleri Suudi askerlerini Yemenli sivilleri öldürmeleri için eğitiyor

Bir rapora göre bazı Fransız şirketleri, Suudi krallığın Yemen'e dayattığı kanlı savaşa rağmen, Suudi askerlerini Yemenli sivilleri öldürmek için kullanılan kritik görev becerilerinde "eğitmeye devam ediyor". Fransız şirketlerin, Yemen'de yaklaşık yarım milyon kişiyi hedef alabilecek CAESAR kundağı motorlu obüsleri çalıştırmak için gerekli simülasyon ekipmanlarını sunduğu ortaya çıktı.

27 Kasım 2020 Cuma
İNTİZAR - Bir rapora göre bazı Fransız şirketleri, Suudi krallığın Yemen'e dayattığı kanlı savaşa rağmen, Suudi askerlerini Yemenli sivilleri öldürmek için kullanılan kritik görev becerilerinde "eğitmeye devam ediyor".
 
Yemen'in el-Masirah televizyon kanalı bu haberi, EUobserver, Lighthouse Reports, Arte ve Mediapart'ın ortak raporuna dayanarak Pazartesi günü duyurdu.
 
Rapora göre, çoğunluğu devlete ait DCI Groupe, Fransa'nın güneydoğusundaki Provence-Alpes-Cote d'Azur bölgesindeki bir komün olan Draguignan'daki bir askeri okulda Suudi Arabistan Ulusal Muhafız üyeleri için topçu eğitimi yürütüyor.
 
Ayrıca, Bir Fransız çokuluslu şirketi olan Thales Group ve İsviçre merkezli RUAG'ın bir Fransız şubesinin Suudi askerlerini eğitmekle meşgul olduğu ve Yemen'de yaklaşık yarım milyon kişiyi hedef alabilecek CAESAR kundağı motorlu obüsleri çalıştırmak için gerekli simülasyon ekipmanlarını sunduğu ortaya çıktı.
 
Al-Masirah ayrıca bir medya kuruluşu olan Disclose tarafından yayınlanan ve bir kargo gemisinin CAESAR obüsleri için cephane yüklemesinin beklendiğini ortaya koyan bir rapora atıfta bulundu ve Paris'in 2023'e kadar 100'den fazla CAESAR'ı Suudi Arabistan'a göndermeye hazır olduğunu ekledi.
 
Fransa devletine ait bir silah üreticisi olan Nexter Systems tarafından üretilen CAESAR, 6x6 kamyon şasisine monte edilmiş, kendinden tahrikli, 155 mm / 52 kalibrelik bir top obüsdür. Suudi Arabistan ordusu tarafından 2018'in sonlarında Yemen sınırında yaklaşık 48 CAESAR konuşlandırıldı.
 
Raporda ayrıca, Fransa'nın askeri istihbarat teşkilatı DRM'den, CAESAR'ların Yemen'deki sivillere yönelik riskler konusunda uyarıda bulunan sızdırılmış bir dahili belgeye de yer verildi.
 
25 Eylül 2018 tarihli belgede "Olası topçu ateşinden etkilenebilecek insan sayısı: 436.370 kişi" olarak not edildi.
 
Aynı belge ayrıca, CAESAR'ların “sadık birlikleri ve Suudi silahlı kuvvetlerini Yemen topraklarına ilerlemelerini desteklemede” de rol oynadığını ifade ediyor.
 
Savaş, Mart 2015'ten bu yana on binlerce masum Yemen'i öldürdü ve yoksul ülkenin altyapısını tahrip etti.
 
Geçen yıl Yemen'e karşı yürütülen kampanyaya katılan Suudi liderliğindeki koalisyon, Suudi sınırına yakın bir Yemen pazarına top mermisi atarak 89 sivili öldürdü.
 
Eylül ayında, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Yemen hakkındaki bir raporu, bu tür silah transferlerinin yalnızca çatışmayı sürdürmeye yardımcı olduğu konusunda uyardı.
 
İngiliz medyası daha önce Birleşik Krallık şirketlerinin Suudi hava saldırılarını yönetme ve işgalci koalisyon için uçak, silah ve mühimmat hazırlama konusundaki geniş katılımı hakkında benzer ayrıntılar ortaya koymuştu.
 
Aynı durum, katılımı halka açık hale gelen ve belgelenen Birleşik Devletler için de geçerlidir.
 
Al-Masirah, yeni raporun, ağırlıklı olarak Batı tarafından tedarik edilen silahlara dayanan Suudi liderliğindeki saldırgan koalisyonun, Yemen'e karşı çeşitli askeri operasyonları doğrudan yöneten Batılı güçler için bir kılıftan başka bir şey olmadığını doğruladığını da raporunda yer verdi.
 
Kampanya büyük ölçüde sıradan insanları ve hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere Yemen'in sivil altyapısını hedef aldı, saldırganlara silah satışının durdurulması için önde gelen insan hakları gruplarından çağrı aldı, ancak bunların hiçbirisi henüz sonuç vermedi.
 
Press TV
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar