9460_841.jpg

Dost ve düşmanlarının gözüyle İmam Hamaney (1.Bölüm)

Hasan Nasrallah: "Sizler öyle bir şahsiyetle karşı karşıyasınız ki, düşman onu muhasara etmiş ve dostlar da hakkını, olması gerektiği gibi eda etmemektedirler."

20 Mart 2015 Cuma

İNTİZAR - İmam Hamaney, çağın diğer liderlerinden ve düşünürlerinden ayıran bir çok özelliğe sahiptir. Hayat, ahiret, insan vb. konulardaki derin ve ahenkli görüşlerinin yanı sıra sahip olduğu siyasi basiret ve ferasetle de herkesi büyülemektedir. Üstelik söz konusu bu özellikleri sadece dostları ifade etmekle  kalmaz, düşmanları da itiraf etmektedirler.

 

-Condoleezza Rice (eski ABD Dışişleri Bakanı):

“Büyük beyinlerin, büyük bütçelerle, uzun süre üzerinde çalışarak çizdikleri ve yetenekli aktörlerle icra ettikleri projeleri, İran'ın Dini Lideri, bir saatlik konuşmasıyla alt üst edebiliyor.”

-Javier Perez de Cuellar (1982-1991 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri): Eski İran Devlet Bakanı, Ali Ekber Beşareti anlatıyor:

De Cuellar ile görüşmemizde bana şöyle dedi: “Sizin Cumhurbaşkanınız (Seyyi Ali Hamaney o zaman cumhurbaşkanıydı) hangi üniverisitenin siyasal bölümünden mezun?” Dedim ki: “Nasıl yani?” Dedi: “Ben dünyanın en meşhur üniversitelerinden siyasal bilimler doktorası aldım ve 30 yıla aşkındır aktif siyasetin içindeyim, 10 yıla yakındır da Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği yapıyorum, görüşmediğim ve konuşmadığım cumhurbaşkanı neredeyse kalmadı. İtraf edeyim, sizin cumhurbaşkanınız kadar zeki ve siyaset bilen bir cumhurbaşkanı görmedim.”

-Seyyid Hasan Nasrallah (Lübnan Hizbulahının Genel Sekreteri):

“Bu ümmetin çoğunluğunun, hakkında çok az şey bildiği ve çok az kimsenin gerçek anlamda tanıdığı, istisna ve büyük bir şahsiyetle karşı karşıyayız. Biz biliyoruz ki,  bu Rehber, ümmetin arasında ve hatta İran'da bile mazlumdur. Onun şahsiyetinin en bariz ve açık yönü, yani Rehberiyyet ve siyasal yönü bugün mazlumdur. Sizler öyle bir şahsiyetle karşı karşıyasınız ki, düşman onu muhasara etmiş ve dostlar da hakkını, olması gerektiği gibi eda etmemektedirler."

-Ayetullah Behcet'e gelip dediler ki: “Ayetullah Hamaney Rehberlik için daha çok genç!” Ayetullah Behcet (ra) onlara şu cevabı verdi: “Bir defa Hz. Ali (as) için dediler ki, Ali gençtir. Bu bahaneyle hilafetten uzaklaştırdılar, bu ders yetmiş yedi sülalemize kafidir.”

-Ayetullah Bahauddin'e, Rehber Seyyid Ali Hamaney ile görüşmesinden sonra, sordular: “Görüşmeniz nasıl geçti?” Cevaben: “Birkaç dakika güneş burayı aydınlattı ve gitti. O, hayır ve bereket güneşidir.”

- Kofi Annan (Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri):

“Ben, muhtelif şahsiyetlerle bunlardan, Jack Shirak (eski Fransa Cumhurbaşkanı) ve Helmut Kohl (eski Almanya Başbakanı) ile görüştüm, onlardan çok etkilendim. Ama onunla (Seyyid Ali Hamaney) görüştükten sonra, daha önce böyle yüce bir şahsiyetle görüşmediğim hissine kapıldım. Onun manevi şahsiyeti beni öylesine etkiledi ki,  kendi kendime düşündüm, neden benim gibi biri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmalı?  Bu görüşmeden sonra, beni etkileyen diğer şahsiyetleri unuttum.”

-Allame Hasanzade Amuli, Rehberin karşısında diz çökerek oturmuş ve ona “Mevlam” diye hitap ediyor, Rehber ise bu durum karşısında rahatsızlığını şöyle dile getiriyor: “Lütfen böyle yapmayın.” Allame Hasanzade Amuli de şöyle cevap veriyor:  “Eğer sizden mekruh bir amelin sudur ettiğini bilseydim bunu yapmazdım.”

-Merhum Muhammed Taki Behlul:

“Ben, hayatım boyunca bir çok emir ve makam sahibi gördüm. Ama Rehber Seyyid Ali Hamaney gibi dünya makamına ilgisiz birini görmedim. Onun, günlük yaşantısını yakından müşahede ettiğimde, onun zerre kadar dünyayı isteyip ve ona meyil ettiğini görmedim."

-Bir gün Seyyid Ali Hamaney seferden yeni dönmüştü. İmam Humeyni'nin (ra) huzuruna vardılar. İmam (ra), Seyyid Ali Hamaney'i görür görmez: “Uçağınızın havaalanına indiğini duyduğumda rahatladım. Siz her yolculuğa çıktığınızda, dönünceye kadar mustarip oluyorum, çok yolculuk yapmayın!”

-İmam Humeyni (ra):

“O (Seyyid Ali Hamaney), Rehberliğe liyaketi olan biridir.”

-Seyyid Hasan Nasrallah:

“Ben, Rehber  Seyyid Ali Hamaney'in elini öpmekle herkese şu mesajı vermek istedim: Sizler beni, Arap dünyasında yılın adamı olarak biliyorsunuz, şunu da bilin ki, benim Rehberim Seyyid Ali Hamaney'dir ve onun öğrencisi olduğum için de iftihar ediyorum.”

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin:

“Ben İsa Mesih'i görmedim, ama onun hakkında araştırma yapmıştım, İran'ın Dini lideri Ayetullah Hamaney ile görüştüğüm de İsa Mesih hakkında yazılan özelikleri onda gördüm, bu benim için aydınlatıcı oldu.”

“İran'da büyük bir hekim oturmaktadır ki, böylesine çok yönlü biri olduğunu hiç düşünememiştim. O, İran'ın siyasetine yön ve karar veren bilge ve hekim biridir. Onun dirayet ve zekası sayesinde hiç kimse İran'a zarar veremez.”

“Ben onunla görüşmemde İslam Cumhuriyeti'nin anayasasının gerçek anlamını ve daha önceleri duyduğum Velayet-i Fakih ve din alimlerinin anlamını yeni anladım.”

 

 

Çev. Muhammed Bakır

 

 

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar