big_fotograf_79af20.jpg

"Gulat"ın alametleri ve yapılması gerekenler

Sünnî Şîî kardeşliğini bozmak, Ehl-i Beyt inancının içini boşaltmak, toplumun kafasını karıştırmak, Mekteb’i dünya nezdinde küçük düşürmek... gibi bir çok zararı bulunan bu ucube mahlukların bazı alametleri...

10 Temmuz 2016 Pazar

Sünnî Şîî kardeşliğini bozmak, Ehl-i Beyt inancının içini boşaltmak, toplumun kafasını karıştırmak, Mekteb'i dünya nezdinde küçük düşürmek... gibi bir çok zararı bulunan bu ucube mahlukların bazı alametleri şunlardır:

1- Gulat'ın sohbetinde birinci sırada Hz. Resûlullah değil Hz. İmam Ali (a.s) vardır. Sürekli İmam Ali'yi Peygamber'den (s) yukarı çıkarma arzuları vardır. Ki bu eğilim İmam Ali (a.s.) tarafından zaten lanetlenmiştir. Bu eğilimi açıkça dile getirmezler. İlk başta İmam Ali'nin de Peygamber'imizle aynı derecede olduğunu söylerler. Ama siz her hallerinden aslında buna da razı olmadıklarını ve daha üste çıkarmak istediklerini anlarsınız.

2- Gulat'ın sohbetine katıldığınızda Ehl-i Beyt'i yeni yeni tanımaya başladığınızı ve bugüne kadar diğer alimlerin size Ehl-i Beyt'i yeterince tanıtmadığını düşünürsünüz.

3- Kur'an'da Ehl-i Beyt'e yapılan övgüleri küçük görürler. Onlara göre, Allah'ın Ehl-i Beyt hakkında Kur'an'da yer verdiği övgüler yetersizdir. Allah'ın övdüğü, sadaka vermek, oruç tutmak, namaz kılmak gibi faziletler Ehl-i Beyt için hiç bir şey sayılmaz.

4- Gulat'ın sohbetleri gençlerin diğer alimlere, müçtehidlere saygısını azaltır. Onların Ehl-i Beyt'e vefalı olmadığı düşüncesini uyandırır.

5- Gulat'ın sohbetlerinde Allah korkusu, takva, insanlara sevgi ve saygı, ibadete ihtimam gibi ... Ehl-i Beyt ahlakından pek bahsedilmez, böyle şeylere sıra gelmez.

6- Gulat, Ehl-i Beyt İmamlarını (a.s.) açıkça Allah olarak nitelendirmez. Ama öyle şeyler söyler ki, dinleyen sanki öyle bir şey var gibi hisseder. Ehl-i Beyt'in Allah değilse de Allah gibi bir şey olduğu düşüncesi inceden inceye hissedilir.

7- Gulat'ın EN BÜYÜK SİLAHI, UYDURMA HADİSLERDİR. İŞLERİNE GELEN HADİSLERİ SENET SUBUT SORGULAMADAN NAKLEDERLER. Ve dinleyici de sanki bu hadisleri kabul etmezse dinden çıkacak gibi bir korku duyduğu için yavaşça siner ve bu bâtıl düşünceler karşısında pes etmek zorunda kalır.

8- Gulat düşüncesinde sürekli bir gizem havası vardır. Çekmek istedikleri kişilere sürekli çok özel oldukları ve seçildikleri gibi bir telkin verirler. Bu etki altında kalan gençler zamanla çevrelerini küçümser ve kendileri hakkında vehimlere kapılmaya başlarlar.

9- Kur'an ayetlerinden, Kur'an ahlakından pek bahsedilmez. Bahsedilse de olduk olmadık ayetleri zayıf hadislerle güya Ehl-i Beyt'e yormak için bahsedilir.

10- Gulat düşüncesi bir hastalık gibidir. Normal inançlardan, normal meşru bilgilerden tatmin olmayan, mutlaka bir farklılık, bir olağanüstülük arayan gençlerin aslında arayıp da bulamadıkları, bulunca da hemen sarıldıkları şeydir.

11- Düşüncelerinde merkez Kur'an değildir, hoşlandıkları bir takım hadislerdir. Bu hadislere göre de Kur'an'ı eğip bükmeye çalışırlar.

12- İçine kapanık ve bir takım boşluklar yaşayan gençleri çok çabuk elde ederler. Çünkü onlarda yepyeni bir ufuk ve yücelik hissi uyandırırlar. Dolayısıyla Gulat'a yem olanların çoğu bu tür tiplerdir. Yani analitik düşüncesi zayıf, sosyalleşme becerisi az gençler.

PEKİ! “ÇÖZÜMÜ NEDİR BU DÜŞÜNCENİN?” DİYE SORARSANIZ:
Tek bir şey: SÖYLEDİKLERİ HER HADİSİN KAYNAĞINI VE SENEDİNİ İSTEYİN. HADİS İLMİNİN UZMANLARI O HADİSLERİN DOĞRULUĞUNU ONAYLIYORLAR MI? YANİ İMAMLARIMIZ GERÇEKTEN O SÖZLERİ SÖYLEMİŞ Mİ? VE O HADİSLER KUR'AN'IN GENEL MANTIĞINA UYGUN MU?
Bunu sorduğunuzda dut yemiş bülbül gibi olurlar ve çıkmaza girerler. Zira kullandıkları hadisler kendilerinden önceki Gulat'ların uydurmalarından veya farklı anlamları bulunan ve ehlinin anlayacağı hadislerden başka bir şey değildir.

 

Ersan Baydemir

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar