abd_ve_sanayi_fefb77ceb2cbcfa55bbc.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  Amerikalı siyasi analist: ABD, politikaları nedeniyle geri dönüşü olmayan bir düşüşe geçti

Amerikalı siyasi analist: ABD, politikaları nedeniyle geri dönüşü olmayan bir düşüşe geçti

Amerikalı siyasi analist Martin Love, ABD'nin sert politikaları nedeniyle, özellikle de tehdit etmeye ve askeri gücü kullanmaya başladığında geri dönüşü olmayan bir düşüşe doğru itildiğine inanıyor. Yeni yönetim ABD'nin uluslararası itibarını onarmak için her türlü çabayı gösterse de, yüzeysel adımlar durumu değiştirmeyebilir.

25 Şubat 2021 Perşembe
İNTİZAR - 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, 1980'leri karakterize eden ABD düşüşü tartışması, ciddi askeri rakibinin içe doğru parçalanmasının ardından ABD'nin yeni ve tartışmasız hakimiyeti üzerine bir tartışmayla başarılı oldu.
 
Bununla birlikte, bazı gözlemciler, Joe Biden, akıllıca işler ve yeniden düzenlemelerle ülkenin yurtdışındaki olumlu algılanmasına imkan oluşturmadıkça, ABD'nin artık geri dönüşü olmayan bir düşüşe gömüldüğünü söylüyor.
Martin Love, Tahran Times'a verdiği demeçte, "İlk olarak, ABD artık geri döndürülemez, kendi kendine yarattığı bir düşüşün içine gömülmüş gibi görünüyor" dedi.
 
"Ülkenin düşüşte olduğuna şüphe yok. Sınırını korumak için tehditlere ve askeri güce başvurmak zorunda olan her ülke zaten bir düşüş yaşıyordur” diyor Love.
 
Sovyetler Birliği'nin çöküşünden otuz yıl sonra Amerika, dünyanın hegemonu olarak hareket etti. Aslında Soğuk Savaş'ın sonu, Amerika Birleşik Devletleri için ideolojik ve politik bir zaferdi ve Amerikalıların kırk yıldır sürdürdüğü uzun vadeli çevreleme ve baskı stratejisinin bir kanıtı olarak geniş çapta kutlandı.
 
Aynı zamanda, ABD politikasında bir boşluk yarattı ve Soğuk Savaş sırasında oluşturulan ayrıntılı üsler sisteminin ve devasa askeri bütçelerin artık gerekli olup olmadığı sorularını gündeme getirdi. 
 
Trump başkanlığı döneminde ABD, tek taraflı politikaları ve dünyanın dört bir yanındaki diğer ülkelere yönelik yaptırımları nedeniyle uluslararası ilişkilerinde daha fazla zorlukla karşılaştı.
 
Trump, ABD emirlerine uymayan ülkeleri tehdit etmek veya baskı yapmak için doları bir kaldıraç olarak kullanmaya çalıştı.
 
Love, “ABD'nin bugünlerde gerçekten çok az gerçek dostu var ve dünyaya çatışmadan başka bir şey sunmuyor” diyor. 
 
"En önemli faktör muhtemelen doların bu on yıl içinde ölecek olduğu gerçeğidir. Unutulmaya yüz tutmuş ve hiçbir desteği yok".
 
Yeni yönetim ABD'nin uluslararası itibarını onarmak için her türlü çabayı gösterse de, yüzeysel adımlar durumu değiştirmeyebilir.
 
Amerikalı analist, "Biden şimdiden Trump'ın bazı politikalarını tersine çeviriyor, ancak en önemlilerini, özellikle Orta Doğu (Batı Asya) ve Siyonistlerin absürt desteği ile ilgili olanları değiştirmek istemiyor gibi görünüyor" dedi.
 
"Ancak, Biden muhtemelen ülkeyi yeniden birleştiremeyecek. Amerika'nın durumu kötüleştikçe bölünmeler yalnızca artacak. Bu olayın yaşanması an meselesi" diyor Love.
 
ABD geçmişte ve günümüzde, 2015'te İran'la imzalanan ve resmi olarak JCPOA olarak bilinen nükleer anlaşma da dahil olmak üzere birçok fırsatı baltaladı.
 
“JCPOA ölmüş olabilir ama bunun sebebi İran olmadı. ABD'nin yapması gerektiği gibi Biden'ın yaptırımları kaldırıp kaldırmadığını görmek için bekliyoruz” diyor Love.
 
Daha da kötüsü, Biden yönetimi, nükleer anlaşmaya yeniden katılmadan önce İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak konusunda tereddütlü görünüyor.
 
"Sanırım JCPOA öldü; O zaman soru şu hale geliyor: İran, kendisini ABD ve İsrail'in sonraki saldırılarına karşı savunabilir mi? Kesinlikle öyle umut ediyor. Bu arada, ABD hükümetine nasıl güvenilebilir?” diye ekliyor.
 
Love, İran'ın yaptırımlar düşürülürse memnun olmasını bekliyor, ancak "İran da temkinli olacak."
 
“ABD üzerine düşeni yaparsa, İran JCPOA'yı haklı olarak reddedemez. Ama kimse de nefesini tutmuyor".
 
Bununla birlikte, ABD'nin "maksimum baskısı", yaptırımların her zaman diğer ülkelerin davranışlarını değiştirmede etkili olmadığını ve tek kutuplu hegemonya döneminin yok olduğunu gösterdi. 
 
Love, "ABD tarafından dünya çapında bu kadar yaygın uygulanan ekonomik yaptırımlar delilik ve ABD'nin hiçbir yerde dost edinmesine yardımcı olmuyor" diyor.
 
"İran'a karşı 'maksimum baskı' kampanyası işe yaramadı ve asla işe yaramayacak. “Dayanma kapasitesi nedeniyle İran'a itibar edilmelidir. Ancak İran 2000 yılı aşkın süredir buralarda ve inanıyorum ki birkaç yıl daha dayanabilirse, gerekirse Asya'da lider bir ülke olacaktır".
 
Tehran Times
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar