800.jpeg

Irak'taki ABD birliklerine karşı açık savaş

Iraklı bir terörle mücadele grubunun lideri, geçen ay Irak-Suriye sınırındaki bir ABD hava saldırısında dört adamının şehit edilmesi için Amerika'ya misilleme sözü verdi ve bunun herkesin konuşacağı bir askeri operasyon olacağını söyledi.

7 Temmuz 2021 Çarşamba

İNTİZAR - Kata'ib Seyyid El-Şuhada'nın Komutanı Ebu Alaa El-Walae, Bağdat'taki Associated Press ile yaptığı özel röportajda, İran Yargı Başkanı İbrahim Reisi'nin Cumhurbaşkanı olarak seçim zaferinin önümüzdeki dört yıl boyunca Orta Doğu'daki direniş gruplarını güçlendireceğini söyledi.

27 Haziran'da ABD Hava Kuvvetleri uçakları, Pentagon'un Irak'taki insansız hava araçlarını desteklemek için milis grupları tarafından kullanılan tesislere karşı Irak-Suriye sınırı yakınında hava saldırıları düzenledi. Dört milis ve bir sivil şehit oldu.

Halk Seferberlik Güçleri, görevde olan mensuplarının DAEŞ'in sızmasını önlemek için vazife başında olduğunu söyledi ve silah depolarının varlığını reddetti.

Suriye'nin doğusundaki ABD birlikleri, hava saldırılarından bir gün sonra roket ateşi altında kaldı ve herhangi bir kayıp bildirilmedi.

ABD, Bağdat'taki Amerikan varlığını ve Irak'taki askeri üsleri hedef alan saldırılardan (çoğu roket saldırısı) terörle mücadele gruplarını suçladı. Daha yakın zamanda, dronlar kullanılarak saldırılar daha da karmaşık hale geldi.

ABD askeri yetkilileri, geçen yıl bir ABD insansız hava aracının İranlı General Kasım Süleymani'yi Bağdat havaalanı yakınında şehit etmesinden bu yana daha da yaygınlaşan, Irak'taki ABD askeri üslerini hedef alan insansız hava aracı saldırılarından giderek daha fazla endişe duyuyor. Saldırıda Irak'ın terörle mücadele lideri Ebu Mehdi El-Mühendis de şehit oldu. Saldırı, Iraklı milletvekillerinin öfkesini çekti ve parlamentoyu, Irak hükümetine yabancı birlikleri ülkeden atması için baskı yapacak bir kararı kabul etmeye sevk etti. 

Nisan ayı ortasında, patlayıcı yüklü bir insansız hava aracı, Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimindeki Erbil'deki uluslararası havaalanının askeri bölümünü hedef aldı. Üs ayrıca Amerikan birliklerine de ev sahipliği yapıyor.

Siyah bir gömlek ve pantolon ve zeytin yeşili bir beyzbol şapkası giyen sakallı El-Walae, savaşçılarının gelecekteki saldırılarda insansız hava araçları kullanabileceğini ima etti.

Haziran ayı sonunda şehit olan dört savaşçıya atıfta bulunarak, "Bu şehitlere yaraşır bir operasyon istiyoruz" dedi. "Geç de olsa zaman önemli değil."

El-Walae, “Herkesin Amerikalılardan intikam aldıklarını söylediği bir operasyon olmasını istiyoruz” dedi. “Havadan, denizden, Irak sınırı boyunca, bölgede veya herhangi bir yerden (gelebilecek) niteliksel bir operasyon olacak. Bu açık bir savaş."

AP'nin bildirdiğine göre, El-Walae, General Süleymani'nin posteriyle süslenmiş bir ofiste konuştu. Yanındaki bir masada, çerçeveli bir fotoğraf, Lübnan Hizbullah hareketinin lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın yanında duran El-Walae'yi gösteriyor.

El-Walae, önümüzdeki ay göreve gelmesi planlanan İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi'ye övgüde bulunarak, direniş gruplarının “en iyi zamanlarını geçireceklerini " söyledi.”

Geçen ay seçilmesinden günler sonra Reisi, oylamadan sonraki ilk konuşmasında Başkan Joe Biden ile görüşme veya Tahran'ın balistik füze programını ve bölgesel direniş gruplarına desteğini müzakere etme olasılığını reddettiğini söyledi.

Bir zamanlar Irak'ta ABD askerleri tarafından tutsak edilen El-Walae, ekibinin, savaşın başlamasından bir yıl sonra, 2012'de, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güçleriyle birlikte savaşmak için Suriye'ye ilk gidenler arasında olduğunu söyledi. İlk görevlerinin başkent Şam'ın güneyindeki bir Şii kutsal mabedini korumak olduğunu söyledi. Daha sonra Suriye'nin farklı bölgelerinde savaştılar.

Bölgenin dört bir yanından savaşçılar Suriye savaşına katılarak güç dengesinin yabancı destekli teröristlere karşı değişmesine yardımcı oldu. Birçoğu Irak sınırına yakın Bukamal ve Mayadin kasabalarında konuşlanmış binlerce direniş savaşçısı Suriye'de kaldı.

Keyhan

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar