resized_439407_227.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  George Jordac: "İmam Hameney İmam Humeyni’nin izleyicisi ve İmam Humeyni de İmam Ali’nin izleyicisidir."

George Jordac: "İmam Hameney İmam Humeyni’nin izleyicisi ve İmam Humeyni de İmam Ali’nin izleyicisidir."

George Jordac. "O (İmam Hameney), bir lidere yakışan özelliklere sahiptir; düşünür, eğitimli, bilge, onurlu, yüce gönüllü ve mütevazi bir insandır."

7 Kasım 2014 Cuma

Hristiyan yazar, şair, oyun yazarı ve “İnsanlığın Adalet Sesi: İmam Ali” adlı eserin müellifi George Jordac yaşamını yetirmeden önce Tabnak ile bir söyleşisinde İmam Ali'nin (a.s) özelliklerinin yanı sıra İslam İnkılabı Rehberi hakkında, tekrar okunması dikkate değer olan sözler belirtmişti.

Lübnanlı Hristiyan yazar, şair ve İmam Ali'nin (a.s) âşıklarından olan George Jordac, 6 Kasım 2014 de Çarşamba günü 88 yaşında hayatını yetirdi. Otuz cilt eserin yazarı olan Jordac'ın en önemli eseri, “İnsanlığın Adalet Sesi: İmam Ali” adlı kitabıdır. Beş ciltlik bir eser olan bu kitap şu başlıklar altında yayınlanmıştır: “İmam Ali ve İnsan Hakları”, “İmam Ali ve Fransa Devrimi”, “İmam Ali ve Sokrat”, “imam Ali ve Yaşadığı Dönem”, “İmam Ali ve Arap Milleti”.

Ünlü Hristiyan yazar, 2011 yılında, varlık aleminin medarı iftiharı Hz. Ali'nin (a.s) kutlu doğum günü münasebetinden dolayı Tabnak ile yaptığı söyleşisinde İmam Ali'nin (a.s) fikirsel ve kişisel özelliklerini beyan ederken İslam İnkılabı Rehberi ile 1997 yılında yaptığı görüşmenin hatırasını anlattı.

Ünlü Hristiyan yazar ve düşünür, İmam Ali'nin (a.s) düşüncesi ve şahsiyetini tavsif ederken şunları söylüyor: “Şu ana kadar bu konuda altı cilt kitap yazdım, ancak yine de o Hazret'in hakikatini idrak edemediğimi ve onun hakkında istediğim her şeyi derleyip dile getiremediğimi hissediyorum. O yüzden onları burada bir iki cümleyle açıklamam zor bir iştir.

Benim bildiğim şu ki, İmam Ali (a.s) varlık ve evrenin adaleti kavramı ve görüşünün temelini atan insanlık tarihinin büyük bir şahsiyetidir. Bu görüşe göre, varlığın temeli adalettir; varlık alemindeki her şey sana ne kadar veriyorsa, o kadar da senden alır; yoksa sadece sana vermesi ya da sana bir şey vermeksizin sadece senden alması gibi bir durum söz konusu değildir.

Jordac şöyle devam ediyor: “İmam Ali (a.s) bu konuyu derinlemesine kavramış ve toplumu bu görüş üzerine temellendirmişti. Bana göre, İmam Ali (a.s) Avrupalılardan on dört asır önce evren sosyolojisinin temellerini atan kimseydi. Bu temellerin kendisi tarafından atıldığına dair bir çok ibare ve beyanları vardır. Örneğin, bir yerde şöyle buyurmaktadır: ‘Hiç kimse zenginleşmez meğer bir fakiri sömürmüş olsun.' Bu cümlenin sosyolojik bir anlamı vardır. Yine başka bir yerde şöyle buyurur: ‘Artan hiçbir nimeti görmedim meğer kenarında çiğnenmiş bir hak olsun.'  Bunlar, İmam Ali'nin (a.s) dile getirdiği sosyolojik temellerden bazılarıdır.

Ünlü yazarın İslam İnkılabı Rehberi ile görüşme hatırası da Jordac'ın dikkat çekici diğer sözlerindendir. Jordak, bu hususta da şöyle söylüyor: “1997'de İran'a yaptığım seyahat sırasında İmam Hamaney ile görüşüp sohbet ettik. Gerçekten büyük bir insanla karşı karşıya olduğumu hissettim, zira büyük insanların özelliklerinden biri tevazudur. Kendileri büyük bir insan olduğu kadar mütevazi idi.

O görüşmede, İmam Ali (a.s) hakkında ve onunla ilgili kitap yazmaya beni motive eden nedenler konusunda konuştuk. Kendileri, kitabımı okuyup çok beğendiklerini söylemişlerdi. Ben de teşekkür ederek gerçekten size İmam adı layıktır ve bizlerde sizin öğrenciniziz, diye arz ettim.

Jordac, İslam İnkılabı Rehberi'nin şahsiyeti hakkında düşüncesine dair sözlerine şu şekilde devam ediyor: “O, bir lidere yakışan özelliklere sahiptir; düşünür, eğitimli, bilge, onurlu, yüce gönüllü ve mütevazi bir insandır. Kendileri, İmam Humeyni'nin (r.a) izleyicisi ve İmam Humeyni de (r.a)  İmam Ali'nin (a.s) izleyicisidir. Ayetullah Hamaney, büyük bir şahsiyettir; zaten böyle olmasaydı bu mertebeye gelemezdi.

 George Jordac, sözlerini şöyle bitiriyor: “Ayetullah Hamaney'in şahsiyetini tanımak isteyen herkesin, onu insaniyetin doruğu, ahlak ve adaletin zirvesi olarak tanımlayacağını biliyorum. O, büyük bir insandır ve İran böyle bir şahsiyetin varlığıyla değerlidir. Ben burada, İran'ın bu zamanda böyle bir insana layık olduğu gibi adalet, ahlak ve bütün iyiliklerle beraber olmasını diliyorum. Genel olarak diyebilirim ki, İmam Humeyni (r.a) ve İmam Hamaney'i, İmam Ali'nin (a.s) yol ve yöntemiyle hareket etmişlerdir.       

Çev: Mehmet Gönül

Konu: welayet.com

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar