32739-Ekran Alıntısı.PNG

Ukrayna savaşı ABD'nin küresel jeopolitik egemenliğini kırdı

ABD'nin hakim olduğu tek kutuplu düzen artık son kredisine ulaştı. Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun nihayetinde, insanlık sonunda çok kutupluluk ve Avrasya güçlerinin yükselişiyle işaretlenmiş yeni bir döneme girebilir.

1 Mayıs 2022 Pazar
İNTİZAR - Çevrimiçi L'antidiplomatico gazetesinin müdürü, Ukrayna savaşının dünyanın jeopolitik düzenini değiştireceğini söylüyor.
 
Fabrizio Verde Tehran Times'a verdiği demeçte, "Ukrayna'da olanlar ABD ve Batı bloğunun küresel jeopolitik ve mali egemenliğini kırıyor" dedi.
 
Verde, "Rusya, bir zamanlar büyük Avrupa uygarlığı olan şeyi bile uzun süredir demir ökçesi altında ezmekte olan ABD tek kutuplu hegemonyasına açıkça meydan okudu" diye ekliyor.
 
İtalyan uzman, Batı bloğunun Rusya'ya uyguladığı yaptırımların bu ülkelerin ve hatta NATO'nun genel olarak zayıflamasına neden olacağı görüşünde. 
 
"Dolayısıyla daha zayıf bir NATO ile Almanya, Fransa ve Rusya arasında daha geniş bir ortaklık sağlanabilir. Yaptırımların aşırı kullanımı ve özellikle 2014'ten bu yana Rusya'ya karşı kullanılması, tüketim mallarında yüzde 80 kendi kendine yeten ve petrol ve gaz sektörlerinde etkileyici teknolojik gelişmeler olan kendi kendine yeterli bir Rus ekonomisine yol açtı” dedi.
 
“Moskova, yaptırımların etkisini dengelemesini sağlayan Çin işbirliğinden de büyük ölçüde yararlandı”.
 
Röportajın metni aşağıdadır:
 
S: Batılı ülkeler Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını işgal olarak nitelendirirken, Kremlin bunu özel bir askeri operasyon olarak tanımlıyor. Adı ne olursa olsun, böyle dramatik bir durumun sebepleri nelerdir? 
 
C: En kasvetli Rus düşmanlığına sahip olduğumuz Batı ülkelerinde, ana akım medya ve hükümetler Moskova'nın haince Ukrayna'yı işgal ettiği ve Kiev'e savaş açtığı konusunda ısrar ediyor. Gerçekte Rusya bir savaş başlatmadı, ancak bizzat Başkan Putin'in 24 Şubat gecesi ulusa hitaben yaptığı konuşmada duyurduğu gibi, Rusya, Kiev rejimini askerden arındırmak ve nazizmden arındırmak ve Donbass'ı korumak için özel bir askeri operasyon başlattı. Bu önemsiz veya sadece anlamsal bir mesele gibi görünebilir, ancak bence değil, çünkü Batı dünyasını kasıp kavuran ve muhalif sesleri kabul etmeden tüm medya alanını işgal eden NATO yanlısı savaş çığırtkanlığı propagandasının temeli bu. Ukrayna'daki trajik dönüm noktasının sebeplerinin ve sorumluluklarının ABD ve NATO'nun politikalarında yattığını düşünüyorum.
“İttifakları ve jeopolitik hizalanmalarıyla dünya hızla değişiyor
Sovyetler Birliği'nin çöküşü gerçekleştiğinde, Batı bloğu Rus liderlerine NATO'nun bir santim bile ilerlemeyeceğine dair güvence verdi. Buna rağmen, Atlantik bloğu, sırtını duvara dayadığı noktaya kadar geri düşen Rusya'nın sınırlarına kadar ileri gitti. Dahası, ABD, Ukrayna'yı Rusya karşıtı bir ileri karakola, askeri ve hatta kapısının eşiğinde Rusya için biyolojik bir tehdide dönüştürdü. Kiev, 2014'teki faşist darbeden sonra başlatılan Donbas halkına karşı soykırımcı bir politika yürütürken, Rus olan her şeyi kasıtlı olarak yok etmeye çalışıyordu. Burada, Batı'nın Ukrayna'ya doğrudan müdahalesine geliyoruz, bu da 2004'teki Turuncu Devrim ile başladı ve daha sonra demokratik olarak seçilmiş Rus yanlısı bir hükümetin ve başkanının Batılı güçlerin desteğini ve katılımını içeren bir darbe yoluyla yasadışı olarak devrilmesiyle sonuçlandı.
 
Putin, meşru bir hükümetin devrilmesini ve Kiev'in NATO üyeliğini kırmızı çizgiyi aşmak olarak gördü. Hemen bir NATO deniz üssü haline geleceğini düşündüğü Kırım'ın kontrolünü ele geçirdi. Bu, Rusya'nın NATO ile Rusya arasında tarafsız Ukrayna ile bir tampon oluşturma kararlılığının başlangıcıydı. Son olarak, bugün neler olduğunu anlamak için geriye bakmamız gerektiğine inanıyorum. Yugoslavya'nın NATO tarafından parçalanması ve 1999'da Kosova'nın kurulması, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler'in zayıflığını gösterdi. Uydurma bir soykırım suçlamasıyla ilgili eylemi onaylayan bir Güvenlik Konseyi kararı olmadığı için, Rusya Federasyonu için küçük düşürücü bir deneyim oldu.
 
S: Ukrayna savaşı mevcut dünya düzenini nasıl değiştirebilir?
 
C: Başkan Putin'in belirttiği gibi, Rusya egemenliği, Rusya'da olma ve kalma hakkı için savaşmaya karar verdi. Ukrayna'da olanlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Batı bloğunun küresel jeopolitik ve finansal egemenliğini kırıyor. Rusya, bir zamanlar büyük Avrupa uygarlığı olan, yani aslında Washington adına NATO'nun egemen olduğu şu anki egemen olmayan Avrupa Birliği'ni bile uzun zamandır demir ökçesi altında ezmekte olan ABD tek kutuplu hegemonyasına açıkça meydan okudu. Batı bloğunun ve sadece Batı bloğunun Rusya'ya uyguladığı yaptırımların, bu ülkelerde ve hatta NATO'da genel bir zayıflamaya yol açması çok muhtemeldir. Böylece daha zayıf bir NATO ile Almanya, Fransa ve Rusya arasında daha geniş bir ortaklık sağlanabilir. 2014 yılından bu yana yaptırımların aşırı kullanımı ve özellikle Rusya'ya karşı kullanılması, tüketim mallarında yüzde 80 kendi kendine yeten ve petrol ve gaz sektörlerinde etkileyici teknolojik gelişmeler olan kendi kendine yeterli bir Rus ekonomisine yol açmıştır. Moskova, yaptırımların etkisini dengelemesini sağlayan Çin işbirliğinden de büyük ölçüde yararlandı.
 
Rusya ve Çin, doların rezerv para birimi olarak rolünü şimdiden sorgulamaya başladılar ve alternatifler arıyorlar. Çin ve Rusya ticaretinin çoğu artık ikili olarak yürütülüyor. ASEAN ayrıca giderek daha fazla kendi ulusal para birimlerinde ticaret yapmaya başladı. Bu bağlamda, Rusya'nın Hindistan'a tedarik ettiği petrol için rupi veya ruble cinsinden ödeme hipotezleri incelenmektedir. Venezüella, Avrasya ülkesinin Mir ödeme sisteminin uygulanmasında ilerlerken, Amerikalı siyaset bilimci Fukuyama'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünde önerdiği sözde "Tarihin Sonu" teorisine bir mezar taşı koyabiliriz. Tarih yeniden başladı, değişim devam ediyor, bu gözümüzün önünde gerçekleşiyor. Savaş propagandasının bu kadar güçlü olmasının ve tüm kanıtlara rağmen kendisini özgür bir dünya olarak adlandırmakta ısrar eden bir ülkede ürkek muhalefetin bile susturulması ve suç sayılmasının nedeni budur.
 
ABD'nin hakim olduğu tek kutuplu düzen artık son kredisine ulaştı. Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun nihayetinde, insanlık sonunda çok kutupluluk ve Avrasya güçlerinin yükselişiyle işaretlenmiş yeni bir döneme girebilir.
 
S: Ukrayna savaşı söz konusu olduğunda küresel ittifakları nasıl görüyorsunuz? Batılı güçler Moskova'yı kınarken, görünüşe göre Doğu devletleri Rusya'yı kınamak konusunda isteksizler.
 
C: Bir harita alalım ve durumun net bir resmini elde edelim. ABD ve Washington'un sözde Batı bloğu ülkeleri Rusya'yı kınarken, uluslararası toplumun geri kalanı tarafsız kalmaya veya Moskova'yı desteklemeye karar verdi. O halde Batı bloğunun BM Genel Kurulu'nda Rusya'yı kınayan karar tasarısına ilişkin oylamaya bakalım: Güney Amerika'nın en büyük iki ekonomisiyle birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ABD'nin iki demir müttefiki var, Kararı desteklemeyen Hindistan ve Çin ile birlikte Meksika ve Brezilya, Güney Afrika, birlikte dünya nüfusunun %85'ini oluştururlar. Gördüğümüz gibi Avrupa'nın egemenliğinin olmadığı ve Washington'un jeopolitik ve ekonomik gündemini takip ettiği bu senaryoda, giderek Asya'ya yönelen bir Rusya var. Çin ile ortaklık gelişmeye devam ediyor ve iki ülke yeni çok kutuplu düzenin liderleri. Ardından, baskılara rağmen Moskova ile askeri işbirliğini sürdürmeye karar veren ve doları atlayarak Rupi ve Ruble cinsinden ödemeler sağlayan yeni bir plan kullanarak Rusya'dan petrol ve kömür satın alacak olan Hindistan gibi başka bir büyük ülke var. Diğer şeylerin yanı sıra, Hindistan'ın kömür ithalatı, Avrupa Birliği'ne yapılan ama müeyyideler sebebiyle devre dışı kalan ihracatı tamamen karşılayabilir. Hindistan gibi Pakistan da çok güçlü baskılara rağmen Rusya'yı kınamamaya karar verdi. Eski Başbakanı Imran Khan, Washington'u çileden çıkaracak Rus yanlısı duruşu nedeniyle Parlamento'da bu duruşunun kırılmasını kınadı. Kısacası, daha önce de belirtildiği gibi, dünya hızla değişiyor,
 
S: Bu savaşı karakterize etmede ana akım medyanın rolünü nasıl görüyorsunuz?
 
C: Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonu senaryosundaki ana akım bilgi dolaşım hattı, NATO'nun savaş propagandası için bir megafon görevi görüyor. Bu nedenle ana akım medya Batı istihbarat sızıntılarını, asılsız haberleri, doğrulanmamış haberleri, sahteliği bilinen haberleri yayınlıyor. Tüm Batı medya aygıtı, doğru bilgi vermek yerine, bu aşamada, NATO tarafından dayatılan anlatıya boyun eğmekte ve bu Washington'un jeopolitik çıkarları için işlevseldir. Ana akım ayrıca bilginin duygusal yönüne çok fazla vurgu yapmaya karar verdi. Böylece kamuoyunun kafası karışmış ve neredeyse felç olmuş durumda. Korkunç görüntüler ve sahte hikayelerle kör olan insanlar artık düşünemiyor, soru soramıyor ve bu durumun nasıl ve neden ortaya çıktığını anlamaya çalışamıyorlar.     
Bu şekilde, ana akım medya, Batılı hükümetlerin Rusofobi'yi yaymalarına ve çatışmanın nihai olarak tırmanması için zemin hazırlamalarına yardımcı oluyor. 
 
S: Rusya'ya yaptırım uygulamanın küresel yansımaları nelerdir?
 
C: ABD ve Batılı vasalları, kapsamlı yaptırım paketleri uygulayarak Rusya'ya diz çöktürmek istediyse, stratejinin başarısız olduğunu söyleyebiliriz. Putin'i devirmek için rejim değişikliğini kışkırtmak istiyorlarmış gibi, aynı zamanda başarısız oldular. 
Aksine, Rus halkı başkanlarına daha da sıkı sarılıyor gibi görünüyor. 
 
Avrupa'da, çeşitli liderlerin açıklamalarından sonra gerçeğin ortaya çıktığını ve hükümetlerin, gerçekten Rus gazına ve petrolüne tam bir ambargoya karar vermeleri durumunda büyük yankı uyandıracağının farkına vardıklarını görüyoruz. Moskova'ya yönelik yaptırımlar, onları dayatanlar için gerçek bir bumerang olduğunu kanıtlıyor. Uluslararası toplumun çoğu, ABD ve Batı bloğunun davranışlarından duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor. Pekin, Washington'un dünya ekonomisi üzerinde büyük etkisi olan ve en savunmasız ülkeleri ciddi şekilde etkileyen jeopolitik bir manevrası olan yaptırımları "pervasız" olarak nitelendirdi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya'ya uygulanan yaptırımların Avrupa, ABD ve genel olarak dünya ekonomilerini etkileyerek "bumerang etkisi" yarattığını vurguladı.
 
Muhammed Mashari
Tehran Times
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar