1246431-1304351653.jpg

İsrail varoluş mücadelesi veriyor

Yeni Batı yaklaşımı Gazze savaşının stratejik etkisidir çünkü Doğulu ve Batılı güçler uluslararası gelişmelerde belirleyici faktörün Gazze savaşı olduğuna inanmaya başladılar ve savaşın sonucunu İsrail'in çöküşü olarak görüyorlar ve bu rejimin kuruluşu stratejik bir önlem olduğu için çöküşü de stratejik olacaktır.

8 Ekim 2024 Salı
İNTİZAR - Hamas'ın geçtiğimiz yıl İsrail'e karşı gerçekleştirdiği eşsiz El Aksa Tufanı Operasyonu'nun yıldönümünde, bölgesel ve uluslararası pek çok gelişme bu tarihi operasyon etrafında dönmeye devam ediyor. 
 
Öte yandan, 7 Ekim operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş dosyası hala kapanmadı ve kapsamı her geçen gün genişleyerek büyük bir bölgesel savaşa dönüşme olasılığını artırıyor. Dolayısıyla El-Aksa Tufanı Operasyonu ve Gazze savaşı, Filistin ve İsrail tarafları ile bölgesel ve uluslararası aktörlerin müdahil olduğu bölge için çeşitli sonuçlarıyla birlikte, analiz ve geleceğe yönelik tahmin ve spekülasyonlara konu olmaya devam ediyor.
 
Alwaght, bu bir yıllık savaşla ilgili soruları yanıtlamak üzere Tahran merkezli Andishe Sazan-e-Nour Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Saadullah Zaree ile konuştu.
 
Alwaght: El Aksa Tufanı Operasyonu ve Gazze'ye dayatılan feci savaştan bir yıl sonra pek çok kişi şu soruyu sorabilir: Hamasın gerçekleştirdiği bu eylem doğru bir eylemi miydi ve Filistinliler için sonuçları neler oldu? 
 
Zaree: İsrailli yetkililerin açıklamalarına kulak verecek olursak ve El Aksa Tufanı Operasyonu'nu İsraillilerin tepkilerine göre değerlendirmek istersek, 7 Ekim'de İsrail'i iki seçenekle karşı karşıya bırakan eşi benzeri görülmemiş, stratejik ve son derece etkili bir gelişme yaşandığını düşündüklerini görebiliriz: Büyük bir savaş vererek ve güç kullanarak yaşamayı seçmek ya da ölmek, pasifleşmek ve sahneden çekilmek. 
 
Dolayısıyla bu operasyonun hedefi olan düşman İsrailliler, Filistinlilerin eylemlerine çok yüksek bir puan veriyor ve Filistinli grupların bu operasyonla gidişatı kendi lehlerine çevirdiğine inanıyor ve İsrail rejimi artık kendisini bir ölüm kalım durumunda buluyor. Öte yandan, Gazze'deki savaşın tüm bölgesel barış projelerini ve Arapların bu rejime verdiği tavizleri yok ettiğini ve Filistin ile İsrail arasında barışın sağlanabileceğine dair inancın dünya sahnesinde ortadan kalktığını ve İsrail ile barış yapılamayacağını açıkça ortaya koyduğunu görüyoruz. 
 
Aslında 7 Ekim'de olan, Tel Aviv'in üstünlüğüyle ilerleyen Filistin-İsrail dengesinin tersine dönmesi ve Filistin'in pozisyonunun hem kamuoyu nezdinde, hem dünya siyasetinde, hem de müzakere masasında yükseltilmesiydi. 
 
Filistinliler bu pozisyon için yüksek bir bedel ödemiş olsalar da, gerçek şu ki bu bedeller 1920'den beri ödeniyor ve Filistinliler her zaman bu koşullarla karşı karşıya kaldılar ve kayıplar verdiler. Hasarın büyüklüğü ve ölü sayısı göz önüne alındığında, İsrail rejiminin onlarca yıldır işlediği suçların bu kez bir yıl içinde işlendiğini söyleyebiliriz.
 
Bazıları Gazze'nin yerle bir edildiğini ve Filistinlilerin daha fazla kayıp verdiğini savunarak olayın sadece görünen yüzüne bakıyor. Terazinin ibresinin artık Filistin direnişinden yana olduğunu söyleyen İsraillilerin itiraflarına bakıyorlar. Son yıllarda Arap medyasında en sık rastlanan tartışmalardan biri, El Aksa Tufanı Operasyonu'nun Oslo Anlaşmalarının başarısızlığının bir sonucu olduğu ve intifadanın oluşmasının ardındaki nedenin İsrail'in anlaşma şartlarını yerine getirmemesi ve Filistinliler için ortalama bir yaşam koşulları yaratmaması olduğu ve bu, Filistinlilerin intifadaları nedeniyle ortalama bir yaşamdan mahrum bırakıldıkları anlamına gelmiyor.
 
Alwaght: İsrail Hamas'ın saldırılarının yol açtığı krizlerin üstesinden gelmeyi, yani Gazze'ye savaş açarak ve direniş liderlerini öldürerek savaş öncesi koşullara dönmeyi başardı mı?
 
Zaree: İsrailliler ve Batılılar bu soruya cevap verdiler. İsrail 7 Ekim öncesine dönmedi. İsrail 76 yıl geriye gitti ve şu anda Gazze ve Lübnan'da işgalini genişletmek için değil, varlığını sürdürmek ve 7 Ekim öncesi statükoyu korumak için savaşıyor. Dolayısıyla İsrail hiçbir zaman 6 Ekim'e geri dönmedi ve bombardımanının yol açtığı büyük yıkımlara rağmen varlığı güvence altında değil ve Direniş kampı tarafından kendisine yönelik birçok tehdit var. 
 
Alwaght: İsrail'in Gazze'de işlediği bariz suçlar ve soykırımla geçen bir yılın ardından uluslararası toplumun performansını gözlemleyen dünya kamuoyu uluslararası örgütler hakkında hangi dersi ve gerçeği öğreniyor? 
 
Zaree: Uluslararası kurumlara yönelttiğimiz ciddi eleştirilerden ayrı olarak, Batılı ülkelerin Tel Aviv'e İsrailli liderlerin kendilerinden beklediği yardımı sağlamadığını söyleyebiliriz. Örneğin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail'e silah sevkiyatının yasaklanmasına ilişkin son açıklamaları ya da ABD'de İsrail karşıtlığının yüzde 200 artması daha önce benzeri görülmemiş türdendir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin performansı İsraillilerin lehine olmasa da Tel Aviv bu organı kendi lehine kullanmayı başaramadı. Buna ek olarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi daha önce görülmemiş bir şekilde İsrailli liderler aleyhine kararlar verdi ve İsrail'i kuran kurumların bir gün kendisine karşı döneceğini hiç düşünmemişlerdi. Bu kurumların İsrail'e daha fazla baskı yapmasını bekliyoruz ancak Tel Aviv'e karşı attıkları adımlar kabul edilebilir. 
 
Alwaght: Batılı gözlemciler de dahil olmak üzere pek çok gözlemci El Aksa Tufanı Operasyonu'nu ve devam eden savaşın sonucunu yeni bölgesel ve hatta uluslararası düzende belirleyici bir faktör olarak tanımlıyor ve ABD'nin İsrail'e verdiği tam desteğin bu gerçeklikten kaynaklandığını düşünüyor. Şimdi, birinci yıldönümünde, El Aksa Tufanı Operasyonu'nun bölgesel ve uluslararası etkilerine dair elimizde ne gibi ipuçları var? 
 
Zaree: Şimdi dünya sahnesinde devam eden iki savaş var; Rusya-Ukrayna savaşı, Batı'nın Kiev'e verdiği destekle devam ediyor ve başka bir deyişle Rusya NATO ile karşı karşıya ya da başka bir deyişle Doğu-Batı çatışması. İkinci savaş ise Gazze'de. Doğu'nun ve Batı'nın büyük güçleri Ukrayna'da savaşıyor olsa da, geçtiğimiz ay Batı'nın Ukrayna'nın aleyhine bir dizi tavır aldığını gördük. Batılılar savaşı sona erdirmek için Kiev'in Moskova'ya kaybettiği toprakları Rus toprağı olarak tanıması gerektiğini açıkladılar. Ya da Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulması gerektiğini açıkladılar ve tüm bunlar Gazze savaşının etkisi altında gerçekleşti, çünkü Hamas'ın operasyonundan önce Batılılar Rusya'ya direnmesi için Kiev'e daha fazla silah vermeleri gerektiğine inanıyorlardı ve hatta savaşı Rusya'ya çekmek için doğrudan savaşa dahil oldular ve genel olarak bir Batı tırmanışı vardı. 
 
Ancak İsrail'in Lübnan savaşından sonra ve özellikle geçen Salı günü Gerçek Vaat II Operasyonu kapsamında İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarından sonra Avrupa'nın tonu 180 derece değişti ve bu yeni Batı yaklaşımı Gazze savaşının stratejik etkisidir çünkü Doğulu ve Batılı güçler uluslararası gelişmelerde belirleyici faktörün Gazze savaşı olduğuna inanmaya başladılar ve savaşın sonucunu İsrail'in çöküşü olarak görüyorlar ve bu rejimin kuruluşu stratejik bir önlem olduğu için çöküşü de stratejik olacaktır, oysa Ukrayna'nın kaybı ve hatta Rusya'nın zaferi stratejik değildir. 
 
Alwaght: Savaşın genişlemesinin görünümünü nasıl görüyorsunuz? 
 
Zaree: Savaş yavaş yavaş genişleyecek: Savaş yavaş yavaş genişleyecek ama Batılıların öngördüğü şekilde sona ermeyecek. İki ila beş yıl sürebilir ama tüm bölgeyi kapsamayacak çünkü İran ve Batı politikası savaşın genişlemesinden yana değil. 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar