14890939811417231718-10814321_10204938024551540_364695508_n.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  Filistin'deki Sabirin Hareketi Lideri: Sabirîn hareketi olarak bizler Hizbullah ile ortak kaygıya sahibiz

Filistin'deki Sabirin Hareketi Lideri: Sabirîn hareketi olarak bizler Hizbullah ile ortak kaygıya sahibiz

"...Tüm bunların yanında Sabirîn hareketi olarak bizler, tek bir ümmet olma ve tüm Arap dünyasında karşılaştığımız ihtilafları ve fitneleri bir kenara bırakma hususlarında da Hizbullah ile ortak kaygıya sahibiz."

22 Aralık 2014 Pazartesi
İNTİZAR - Gazze'de oluşan, fikrî ve dinî açıdan İran ve Hibullah ile yakınlığını gizlemeyen Sâbirîn hareketi nedir, nasıl ve neden tesis edilmiştir? Diğer Filistin direniş oluşumları ile ilişkileri hangi düzeydedir? Tüm bu soruların cevabını hareketin kurucularından Hişam Salim, Mısru'l-Arabiyye'ye anlattı.
 
 
İlk olarak, bizlere Sâbirîn hareketinin nasıl ortaya çıktığını ve hangi hedefler doğrultusunda şekillendiğini anlatır mısınız?
Sâbirîn hareketi, Filistinli ve İslamî bir direniş hareketidir. Tüm Filistin toprağını işgale karşı koruyup direniş göstermek için ortaya çıktı. Temel  hedefi de işgal altındaki tüm mukaddes Filistin toprağını kurtarmaktır.  Sâbirîn hareketi, Gazze'ye düzenlenen son saldırıdan iki ay evvel oluşumunu duyurdu. Bu oluşumun tek bir kurucusu yoktur; mücahit ve aydınlardan müteşekkil büyük bir kurucu tabanı bulunmaktadır. Bu kişiler, Siyonist işgale ve saldırılara karşı direnmenin gerekli olduğunu bilen kimselerdir. Mücahitlerin vatanları ve halkları için direnişin gerekliliğine dair mevcut bu şuurları, Sâbirîn hareketini doğurmuştur.
 
Filistin'de başka direniş hareketleri de var iken, Sâbirîn hareketinin ortaya koyacağı yenilik nedir?
Bizler işgal karşısında cihadın vacip olduğunu savunmaktayız. Sâbirîn hareketi olarak, Filistin'in özgürlüğünü ve direnişi kendi sorumluluğu olarak gören diğer hareketlerin yanında yeni bir güç olacağız.
 
Yeni oluşan bu hareket silahlı direniş de gösterecek mi yoksa sadece bir siyasî hareket olarak mı mücadele edecek?
Bizler Sâbirîn hareketi olarak, başlangıçtan şimdiye kadar, acımasız Siyonist   işgale karşı silahlandık. Zira hareketin esas ilkeleri arasında silahlı direniş söz konusudur. Sâbirîn hareketinin silahlanması yeni olduğundan tam bir askerî birlik oluşturabilmiş değiliz. Bu nedenle de henüz toprağımızı işgalden özgür kılacak tüm gereçlerden istifade edebilecek bir konuma gelemedik. Bu oluşum, bu işgale karşı direnmeyi kendi uhdesinde bilmektedir.
 
Lübnan Hizbullah'ı ile bağınız nedir?
Lübnan'daki Hizbullah oluşumu, Lübnan toprağını korumak için teşkil edilmiştir. Bizler ise Filistin'de meydana gelen bir oluşumuz. Bununla birlikle Hizbullahî kardeşlerimizle bizleri birbirine bağlayan çok güçlü bağların olduğunu dile getiriyoruz. Zira bizlerin ortaya çıkışı, gidişatı ve hedefleri aynıdır; bunlar da İslamî Arap topraklarında tüneyen Siyonist işgale karşı direnme çerçevesinde oluşmuş müştereklerdir. Bizler, Hizbullahî kardeşlerimizle Filistin ve Kudüs'ü savunma hususunda -ki bu mekânlar, tüm Müslümanların en mühim mukaddesatından sayılmaktadır- ortak bir paydaya sahibiz. Tüm bunların yanında Sabirîn  hareketi olarak bizler, tek bir ümmet olma ve tüm Arap dünyasında karşılaştığımız ihtilafları ve fitneleri bir kenara bırakma hususlarında da Hizbullah ile ortak kaygıya sahibiz. 
 
Hakkınızda çokça tartışılan konulardan biri mezhebî bağlılığınız oldu; sizlerin Şiî olduğunuz söylendi.
Bizler mezhebî vurguları bulunmayan bir oluşumuz; zira mezhebi öne çıkaran söylemlerin ve süreçlerin, düşmanın İslam birliğine nüfuz etmesine neden olduğuna inanmaktayız. Bu husus, İslamî ihtilaflara kapı aralamaktadır. Bizler buna ihtiyaç duymaksızın işgale karşı direniş göstermekteyiz. Mezhepçi bir tavır kesinlikle Siyonist düşmanımıza hizmet eder.
 
Son Gazze bombardımanı ardından şehrin imarı ne şekilde gerçekleşmektedir? Bu konuda belirli çevrelerden baskı söz konusu mu?
Gazze'nin imar süreci çok yavaş devam etmektedir. Bizlerin bu konuda endişe ve korkuları bulunmaktadır. Zira bu imar faaliyet süreci Filistin direnişine bir baskı unsuru olabilir. Oysa imarın bu bağlamdan çıkarılması, yerinden edilmiş ailelerin ve diğer insanların acılarının hafiflemesi için imarın hızlandırılması gerekmektedir.
 
Hamas ile bağlantınız ne şekildedir?
Biz yeni bir oluşumuz ve diğer yapılanmalarla ilişkimiz henüz belirli bir seviyede devam etmektedir. Lâkin bu ilişkiler zaman içerisinde gelişim gösterecektir. Bununla birlikte şunu ifade etmeliyiz; bizlerin Hamas'taki kardeşlerimiz ve diğer Filistin direniş oluşumlarıyla ilişkimiz sadece Siyonist işgale  direniş çerçevesinde oluşacaktır.
 
Son olarak, son Gazze hadisesi esnasında Fetih hareketinin önde gelen isimlerinin ev ve mülklerinin bombalanması hususunda görüşünüz nedir?
Sabirîn hareketi olarak, Filistin'in iç meselelerinden kaynaklı ihtilaflarda silah kullanılmasını net bir şekilde kabullenmiyoruz. Bu tür dâhilî bir şiddet, Filistin halkından hiç kimseye yarar sağlamayacak, bundan istifade edecek tek odak Siyonist düşman olacaktır. Zikredilen dâhilî bir düşmanlık mutlak bir surette reddedilmeli ve aramızda ihtilaf veya ittifakın bulunduğu her kesimle ortak bir dil oluşturulmalıdır.
 
(Tercüme: Hasan Hüseyin Güneş)
Kaynak: http://www.masralarabia.com/العرب-والعالم/424401-هشام-سالم-مؤسس-حركة-صابرين-بغزة-المقاومة-تربطنا-بحزب-الله
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar