yemen-ic-2.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  Lübnanlı siyasi analist: Yemen’e yapılan saldırı Direniş Cephesi’ne karşı başlatılan bir girişimdir

Lübnanlı siyasi analist: Yemen’e yapılan saldırı Direniş Cephesi’ne karşı başlatılan bir girişimdir

Lübnanlı gazeteci ve siyasi analist Kasım Kasir’e göre, Suudi Arabistan liderliğinde ve Arap ülkelerinden oluşan ittifakın Yemen’e karşı düzenlediği hava saldırısı Husi Hareketi’ne karşı etkisiz kalacaktır.

15 Nisan 2015 Çarşamba

İNTİZAR - Mehr Haber Ajansı'nın Lübnanlı gazeteci ve siyasi analist Kasım Kasir ile gerçekleştirmiş olduğu kısa söyleşiyi istifadenize sunuyoruz:

Sayın Kasir son dönemde Suudi Arabistan liderliğinde ve bazı Arap ülkelerinin de katılımıyla oluşturulan ittifakın, Yemen'e karşı başlattığı hava saldırısı ne anlama geliyor?

Suudi Arabistan liderliğinde ve bazı Arap devletlerinin de iştirakiyle Yemen'e karşı başlatılan askeri saldırının Direniş Cephesi'ne karşı başlatılan bir girişim olduğu belli, ama son günlerde bu ittifaka üye ülkeler arasında başlayan ihtilaf ve görüş ayrılıkları, ayrıca askeri ve siyasi alanda da gerilemesi, Suudi Arabistan liderliğinde başlatılan bu girişimin başarılı olmadığını göstermiştir.

Sizce Yemen'e karşı başlatılan bu saldırı, saldıran ülkelere yani Arap ülkelerine bir yarar sağlayacak mı?

Bu saldırı Suudi Arabistan'ın bir Müslüman ve Arap ülkesine karşı başlattığı ilk doğrudan savaştır. Çünkü bundan önce Arabistan doğrudan askeri çatışmalara girişmez ve kolladığı tarafları siyasi, finansal ve askeri açıdan desteklemekle yetinirdi. Bunun için bu savaş Suudi Arabistan'ın gelecekte bölgede nasıl bir yere sahip olacağı açısından çok önemli. Suudiler bu güne kadar  Yemen'de ulaşmak istedikleri amaçları doğrultusunda hiç bir siyasi ve askeri girişimden kaçınmadıkları halde, bu savaş Suudiler için yenilmiş bir oyunu boşu boşuna devam ettirmek gibidir ve bölge için ise daha çok kargaşa ve mezhepsel ayrılıkları tetiklemekten başka bir “yararı” olmamıştır.

Arap ülkelerinin Yemen'e karşı başlattığı hava saldırıları, Husiler'i Yemen siyasi arenasından silmeye yetecek mi? Yoksa sadece müzakere masasında karşı tarafın elini güçlendirmek için midir?

Bu savaşın sonu ne olur? Bunu söylemek zor, ama sadece hava saldırılarıyla Husiler'i Yemen'den atamazsınız ve Suudi liderliğindeki ittifakın bunu yapabilmesi için Yemen'e karşı kara harekatı başlatması gerekiyor. Diğer taraftan ise bence bu savaşı başlatmaktan asıl hedef müzakere masasında karşı taraftan daha çok puan almaktır. Yani son olarak Husiler'i Yemen'den tamamen silmek imkansız.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın Yemen'e karşı başlatılan savaşla ilgili tutumunu nasıl buluyorsunuzdur? Yemen'de başlatılan savaş Lübnan'ı da etkiler mi?

Hizbullah Hareketi, Nasrallah'ın Suudiler'e karşı aldığı sert tavır ve tepki ile gerçekte Arabistan'a karşı güçlü bir medya savaşı başlatmış ve Yemen halkının yanında olduğunu belirtmiştir. Bu savaşın Hizbullah için ne kadar önemli olduğu belli çünkü bölgenin kaderini belirleyecek bir savaş, bunun için ise Hizbullah lideri Nasrallah şimdiki zamanının, Suudi Arabistan'ın yürüttüğü siyasetlere karşı tepki göstererek Al-i Suud Rejimi'ni rüsva etmenin en iyi zaman olduğunu biliyor.

Kaynak: old.mehrnews.com

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar