saldirinin-nedeni-somuruye-direnis72c91fa9e634be0fef90.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  Uri Avnery: "İşi Filistinli bir genci yakmaya kadar vardıranlar faşisttirler, neo-nazidirler"

Uri Avnery: "İşi Filistinli bir genci yakmaya kadar vardıranlar faşisttirler, neo-nazidirler"

İsrail’deki barış kampının figürlerinden ve Gush Shalom (Barış Bloku) grubunun kurucularından biri olan gazeteci-yazar Uri Avnery: "Tehlikeli, vahşi bir aşırı sağ, kendisi de aşırı sağcı olan bir hükümetin gölgesinde büyüdü."

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Rosa MOUSSAOUİ
L'Humanité


İsrail'deki barış kampının figürlerinden ve Gush Shalom(Barış Bloku) grubunun kurucularından biri olan gazeteci-yazar Uri Avnery, İsrail'de her türlü barış ufkuna düşman bir aşırı sağın yükselişinden kaygılı.

-Benyamin Netanyahu hükümetinin mevcut olaylar zincirindeki sorumluluğu nedir?
-Gush Shalom: İnsanlar bu zincirin başlangıcına İsrail yerleşimcisi üç gencin kaçırılmasını ve öldürülmesini koymaya çalışabilir. Fakat gerçekte, genel politik manzara dikkate alınırsa, kriz Amerikalıların ön ayak olduğu barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasıyla başladı. Başarısızlığın nedeninin, İsrail hükümetinin Batı Şeria'nın sömürüye son vermeyi inatla reddetmesi olduğu aşikardır.

-Aşırı sağın İsrail'de etkisinin artması, kısa ve orta dönemde barış umudunu tehlikeye mi atıyor?
-Gush Shalom: Artık herhangi bir barış çabası yok. İşi Filistinli bir genci yakmaya kadar vardıranlar faşisttirler, neo-nazidirler. Herhangi bir sınır tanımayan bu aşırılar, başka bir şekilde adlandırılamazlar. Oldukça kaygılıyız. İsrail'de bir çocuğun taammüden katledilmesiyle ilk defa karşılaşılıyor. Tehlikeli, vahşi bir aşırı sağ, kendisi de aşırı sağcı olan bir hükümetin gölgesinde büyüdü. Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon, İsrail yerleşimcisi üç gencin kaçırılmasından sonra, “Vladimir Putin'in yapacağı gibi birer birer tüm köyleri yok etmek” çağrısı yapmadı mı?

-İsrail'deki barış kampının durumu nedir?
-Gush Shalom: Barış hareketi oldukça zayıf, daha önce hiç olmadığı kadar. Barış kampında yer almış ve işgale muhalefet eden politik güçlerin hiçbirisinin bugün seçimleri kazanabilme, alternatif sunabilme, İsrail devletinin politikasını değiştirebilme durumu yok.

-Hiç olmadığı kadar istikrarsız olan bölge koşulları bu gerginliğe katkı sağlıyor mu?
-Gush Shalom: Doğrusu, hayır. Fakat Benjamin Netanyahu hükümeti barış karşıtı propaganda amacıyla söz konusu koşullara başvuruyor.

Kaynak: evrensel.net

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar