Yemen çatışma Main.jpg

Yemende gerçekte neler yaşanıyor?

Yemen ordusu, “Müslüman Kardeşler”, Selefiler ve başka radikal İslamcıların öncü roller oynadığı dünyanın tek ordusudur. Aşırıcılar, ülkenin askeri ve siyasi yönetiminde kilit görevlerde bulunuyor.

15 Temmuz 2014 Salı

İNTİZAR-Yemen Hizbullahı olarak da bilinen Husilerden oluşan “Ensarullah” örgütü geçtiğimiz hafta Sana'ya 50 km mesafede bulunan Amran kentini ele geçirmiş ve halkı, oradaki tekfircilerin zulmünden kurtarmıştı. Çatışmalar sonucunda tekfirci gruplara ve onlara destek veren aşiretlere ait 12 tankla birlikte çok sayıda silah ve cephaneliğe el konulmuştu. Amran'ın kontrolünü elinde bulunduran Ensarullah, böylelikle Sana'nın kapılarına kadar dayanmış oldu. Fakat örgüt yaptığı son açıklamada başkente girme gibi bir niyetlerinin olmadığını bildirdi. Yemen ordusunun ise Amran'a doğru hareket hazırlığında olduğu söylenmekte. Ensarullah'a ait olan Yemen “El-Massira” televizyon kanalının başyazarı, politolog Ali al-Muhatvari, Rusya'nın sesi Radyosu'nun bu konuda kendisine yönelttiği soruları şu şekilde cevaplıyor:

-Bazı enformasyonlara göre, Amranlı Husiler şimdi Sana istikametinde hareket yapmak niyetinde. Bunu doğrulamak veya yalanlamak için herhangi bilgileriniz var mı?

-Amran'nın ele geçirilmesine ilişkin enformasyonda çok yanlışlık ve düpedüz yalan var. Mart ayı itibariyle bu kentte “Müslüman Kardeşlere” tabi olan “Islah Partisi”ne karşı barışçı gösteriler yapılıyordu. Yerli halk, IŞİD başta olmak üzere, Ortadoğu'daki aşırı grupların Islah Partisi'ne aktif şekilde destek vermelerinden hoşnutsuzluk duyuyor. Bu parti, dinci aşırıcılık dolayısıyla hapis cezasına çarptırılan canilerin serbest bırakılmasını elde etmeye çalışıyor. Amran valisinin istifa etmesini isteyen ahalinin talepleri dikkate alınmadı ve protestocuların bazıları ise öldürülmüştü. Bunun sonucunda anlaşmazlık ortaya çıktı. Bunun ardından “Ensarullah” üyeleri, Amranlıları korumak zorunda kaldılar. Yaşanan bu olaylar Yemen'in güvenliğini tehdit etmemekte, çünkü “Ensarullah”ın başkent Sana'yı ele geçirme niyeti yoktu ve şimdi de yok.

-Öyleyse Yemen ordusu neden İmran'daki savaşçılara karşı hareket etme kararını aldı?

-Öyle görülüyor ki, Yemen ordusu, “Müslüman Kardeşler”, Selefiler ve başka radikal İslamcıların öncü roller oynadığı dünyanın tek ordusudur. Aşırıcılar, ülkenin askeri ve siyasi yönetiminde kilit görevlerde bulunuyor.

Böylelikle Amran'a ordu birliklerinin yollanması, gerçekte, sözünü ettiğimiz teröristlerin sıradan bir “cezalandırma” operasyonudur. “Ensarullah” olmasaydı, kent kana boğulacaktı, çünkü Amran halkı Yemen hükümetine karşı savaşmıyor ve bunu kanıtlayan herhangi bir kanıt da yok. Yemen'de “Ensarullah” olmasaydı, el-Kaide çoktan Sana'yı ele geçirmiş ve Yemen halkının kanı akıtılmış olurdu.
 

Kaynak: turkish.ruvr.ru

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar