salh-gedu.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  Muhammed Salih Gedo: "Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız."

Muhammed Salih Gedo: "Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız."

Cizire Kantonu Dışilişkiler Bakanı Muhammed Salih Gedo: Biz, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız... Doğaldır ki, Kürtlere tüm gerekli haklar tanınmalıdır. Bu, yalnız birleşik Suriye çerçevesinde gerçekleştirilebilir.

17 Temmuz 2014 Perşembe

Bu haftanın sonlarında Suriyeli Kürtlerden bir heyet Moskova'ya gidecek. Heyetin başkanı Cizire Kantonu Dışilişkiler Bakanı Muhammed Salih Gedo, “Rusya'nın Sesi” radyosuna verdiği demeçte bölge için son derecede gergin durumda gerçekleşecek ziyaretin amaçlarını şu şekilde anlatıyor:

-Suriyeli Kürtler her zaman Rusya ile her çeşit ilişkileri geliştirmeye çalışıyorlardı. Rusya ile ilişkilerimizi daha da sağlamlaştırmak istiyoruz. Suriye'nin Kuzeyinde Kürtlerin yoğun bir şekilde yaşadıkları bölgeler, bu arada el-Cezire, Ayn el-Arab, Afrin ve diğerleri bugün bilhassa insani yardıma muhtaçtır.

Türkiye, Suriye ile sınırın Kuzey kesimindeki sınır kapılarını çoktan kapalı tutuyor. Kürt nüfuslu bölgeler de asıl bu yerde bulunuyor. Irakta durum istikrarsızlaştığından dolayı bu ülke ile bu arada Irak Kürdistanı ile sınırlar da kapatıldı. Neticede Suriye'de Kürtlerin toplu bir şekilde yaşadıkları bölgeler insani yardım alma imkânını yitirdiler.

Moskova'ya yapacağımız ziyaretin amacı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda, Parlamentoda ve insani yardım örgütlerinde yapılacak görüşmelerde tüm bu konuları görüşmektir. Ümit ederiz ki, Rusya Suriyeli Kürtlere yardım edecektir ve bununla ilgili sorunları ziyaretimiz sırasında görüşmek niyetindeyiz.

Bölge için çok gergin anda niçin asıl Rusya'yı ziyaret etmek istiyorsunuz?

-Çünkü bugün Rusya'nın dünyada ne gibi bir rol oynadığını iyi anlıyoruz. Rusya, büyük bir devlettir. Ve Rusya'nın kriz döneminde bizi desteklemesi için gerekli tüm olanaklar vardır.

Bundan başka Suriye'de karşı karşıya bulunduğumuz bir tehlike daha var. Kürt nüfuslu bölgelere aşırıcı İslamcılar ve cihatçılar tarafından saldırılar yapılıyor. Genç kızlar da dahil binlerce Suriyeli genç cihatçılara karşı savaşıyor. Yüzlerce Suriyeli Kürt yaşamını yitirdi.

Kürtler yaşadıkları bölgeleri cihatçıların saldırılarından koruyorlar. Bu suretle Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Suriye çok uluslu ve çok dinli bir devlettir. Ve Suriye sağlam ve birleşik devlet olarak kalmalıdır. Bizim için dost bir ülke olan Rusya'yı bize yardım etmeğe çağırıyoruz. Ümit ederiz ki bu çağrımız Rusya yönetimi tarafından hesaba katılacaktır.

Irak'taki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle Iraklı Kürtlerin bağımsızlığını ilan etme niyetinde olduklarına ilişkin tahminler hakkında ne diyebilirsiniz?

-Iraktaki durum ile Suriye'deki durum arasında her zaman karşılıklı bağımlılık vardı. Suriye'deki gelişmeler Irak'taki duruma etki yapıyor ve tabi ki Irak'taki olaylar da Suriye'deki durumu etkiliyor. Geçenlerde “Irak-Şam İslam Devleti” örgütü Musul kentini ve Irak'ın bazı diğer bölgelerini kontrol altına aldılar. Biz bu tehlikeyi önceden bildirmiştik. Suriyeli Kürtler 2,5 yıldır cihatçılar ile savaşıyorlar. Tüm bu dönemde, bölge devletlerinden ve diğer ülkelerden bu savaşta bize yardım etmelerini rica ettik, ama ricamız dikkate alınmadı.

Irak'taki Kürtlere gelince bu ülkede bambaşka bir durum oluşuyor. Bağımsızlık tüm Kürtlerin ezeli emelidir. Dünyada yaklaşık 40 milyon Kürt yaşıyor. Fakat Kürtlerin bağımsızlığına ilişkin karar uluslararası normlarda olmalıdır. Bölgede tüm gerekli objekif ve subjektif koşullar olgunlaşmalıdır.

Suriyeli Kürtler kendileri için ne gibi bir seçenek hazırlıyorlar?

-Biz, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Suriye'de 4 milyon kadar Kürt yaşıyor. Doğaldır ki, Kürtlere tüm gerekli haklar tanınmalıdır. Bu, yalnız birleşik Suriye çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Kanımızca, federalizasyon, Suriye'nin pek çok problemlerini çözme olanağı sunacaktır. Şimdi en önemli görev, Suriye'yi cihatçılardan temizlemektir.
 

Kaynak: turkish.ruvr.ru

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar