92408-indir.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  ABD silahları ile petrol bölgelerini ele geçiren IŞİD'den ucuz petrolü yine Batılı ülkeler alıyor

ABD silahları ile petrol bölgelerini ele geçiren IŞİD'den ucuz petrolü yine Batılı ülkeler alıyor

Iraklı Kürtlerin silahlı yapılanması olan Peşmerge, Irak Kürdistan’ının yönetim merkezi olan Erbil kentinden 40 km mesafede IŞİD militanları ile eski askeri teçhizatla savaşırken, IŞİD en yeni ABD silahları ile yeni petrol bölgelerini ele geçiriyor ve kayıt dışı petrolü komşu ülkelerle, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine satıyor. IŞİD böylece yeni saldırılar için yeni imkanlara sahip olabiliyor.

7 Ağustos 2014 Perşembe

Peşmerge Komuta Merkezi'nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, IŞİD'e karşı verilecek en etkin mücadelenin koordinasyonu maksadı ile Bağdat'la yeni bir askeri işbirliği sürecinin başlatıldığı belirtildi.

Rusya'nın Sesi Radyosu muhabiri Dia Hassan, Irak'ın kuzeyinde yaşanmakta olan gelişmeleri Bağdat el-Cumhuri Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mu'taz Mohi Abdulhamid ile konuştu.

- IŞİD militanları ülkenin kuzeydoğu kesimlerinde yer alan ve stratejik öneme haiz olan yerleri bir bir ele geçirmeye başladı. Bilindiği üzere Musul Barajı'nın yanı sıra Sincar ve Zammar kentleri de bu güçlerin kontrolüne girdi. Sizce bu durum taktik bir çekilme mi yoksa Peşmerge'nin IŞİD saldırıları karşısındaki açık yenilgisi manasına mı geliyor?

- Öncelikle bir konunun altını çizmek gerekir… Peşmerge güçleri, hemen yakınlarında son derece önemli petrol kuyuları olan bu kentlerin tamamını savunmak için yeterli değildir. Buralarda konuşlanmış ve bir nevi sınır savunma hattı görevi gören bu Peşmerge birlikleri genelde genç ve eğitimsiz askerlerden oluşuyor. Zaten IŞİD'in Musul Barajı'nı elinde tutmak gibi bir gayesi bulunmamakta. IŞİD'in öncelikli hedefi Sincar'daki petrol kuyularını bir an önce ele geçirmektir.

- IŞiD'in kuzeye doğru ilerlemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Söz konusu girişimi ülkenin güney kesimlerini hedef alarak gerçekleştirdikleri saldırılar esnasında uğradıkları yenilginin bir rövanşı mı yoksa IŞİD militanlarının bazı stratejik planlarının bir parçası olarak mı nitelendirmek gerekir?

- Önemli bölgeleri hızla ele geçirmek IŞİD'in eski bir taktiğidir. Geniş çaplı ani saldırı taktiğini kullanmaktalar. Anbar kentini ve ülkenin diğer bazı önemli şehirlerini de bu şekilde ele geçirdiler. İşte tam da böyle bir saldırı karşısında çaresiz kalan Peşmerge birlikleri, Sincar kentinden çekilmiş ve önemli petrol havzalarının kontrolünü IŞİD'e bırakmıştır. Yeri gelmişken çok önemli bir hususu da ayrıca ifade etmek isterim… IŞİD günde 100 bin varilden fazla bir petrolü gizli aracılar vasıtası ile satmaktadır. Bu aracılar söz konusu petrolü komşu ülkelerin yanı sıra, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine de satmaktadır.

- Madem IŞİD'in bu petrol kuyularını ele geçirmeyi hedeflediği önceden bilinmekteydi, o takdirde neden bu bölgeleri savunan birliklerin güçlendirilmesi adında herhangi bir önlem alınmadı?

- Peşmerge birkaç sebepten ötürü söz konusu petrol kuyularının savunması konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu sebeplerden en önemli olanı, Peşmerge birliklerinin büyük bir kısmının Kerkük ve civarını savunmak için bu bölgeye konuşlanmış olmasıdır. Çünkü ilgili bölgede hemen her gün şiddetli çatışmalar yaşanmakta. Ayrıca Peşmerge'nin elindeki tüm silahlar 2003 yılında ele geçirilen ve Irak Ordusu'na ait olan askeri depolardan elde edilen silahlardır. Bu eski silahlar teknik servis eksikliğinden dolayı sık sık arıza yapmaktadır. Sonuç olarak Peşmerge'nin çağdaş Amerikan silahları ile donanmış olan IŞİD militanlarına karşı mücadele vermek için yeterli düzeyde ne askeri, ne silahı, ne de deneyimi bulunmaktadır. 
 

Kaynak: turkish.ruvr.ru

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar