43411.jpg
  • Anasayfa» 
  • Röportaj»
  •  "Türkiye IŞİD politikası ile Suriye ve Irakın Sünni bölgesinde etkili olmaya çalışıyor"

"Türkiye IŞİD politikası ile Suriye ve Irakın Sünni bölgesinde etkili olmaya çalışıyor"

Nuray Mert: "Türkiye, IŞİD ile mücadeleye katılmak istemiyor ve bu örgütün ön gördüğü yöntemleri beğeniyor. Türkiye aynı politika ile Suriye ve Irak'ın Sünni bölgesinde etkili olmaya çalışıyor."

15 Ekim 2014 Çarşamba

MHA'ya konuşan Nuray Mert, tüm dünyanın Suriye ve Irak sorunlarının çözülmesi için güçlü bir Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu bir sırada Türkiye yönetiminin İran, Irak, Suriye, Mısır, Arabistan ve Katar gibi bölgedeki birçok ülke ile sorun yaşaması hakkında sorulan soruya, "Türkiye yönetimi, Amerika'nın baskıları sonucunda IŞİD karşısındaki tutumunu değiştirmek zorunda kaldı. Türkiye yönetimi aslında IŞİD karşıtı birliğe katılmak istemiyordu" dedi.

Mert sözlerinin devamında "Dürüstçe konuşmak gerekir ise Türkiye, IŞİD ile mücadeleye katılmak istemiyor ve bu örgütün ön gördüğü yöntemleri beğeniyor. Türkiye aynı politika ile Suriye ve Irak'ın Sünni bölgesinde etkili olmaya çalışıyor. Bölgedeki etkilerini arttırmak isteyen ama başarısız olan Türkiye'deki devlet adamları, şimdi de bölgedeki Sünniler arasında etkili olmaya çalışıyor.  Bu süreç, IŞİD ile başlamadı ve Türkiye daha önce de Irak'tan kaçan Tarık el-Haşimi'yi kendi topraklarında ağırlamıştı. Bu yüzden de Türkiye'deki bazı medya kuruluşları IŞİD'in Musul'u kuşatmasını Sünnilerin öfkesi olarak yorumlamaya çalıştı ve olayların sadece IŞİD ile alakalı olmadığını söyleyerek, Sünni bir ülkenin ayağa kalkması olarak tanımlamıştı" dedi.

Türkiye'nin değişen tutumu hakkında ise Mert, "Tüm bunlara rağmen Türkiye devleti ve cumhurbaşkanı IŞİD karşıtı birliğe katılmak istememesine rağmen, Amerika tarafından uygulanan baskılar karşısında duramıyor. Birçok konuda Türk yetkililer ve Batılı işbirlikçileri arasında sorunlar yaşanıyor. Amerika'nın başbakan yardımcısı bu konular hakkında çok konuştu, ama Amerikalı yetkililer, genel olarak gerçeği söyledikten sonra özür dilemeye başlıyorlar" dedi.

Mert sözlerinin devamında ise Türkiye yönetiminin Suriye'ye (Kobani'ye) askeri  müdahale etmek için Esad yönetiminin düşürülmesi şartını koyması ve neden bu konu üzerinde bu kadar durduğu hakkında ise "Suriye'ye yapılacak olan askeri müdahalenin asıl amacı, Esad yönetimini devirmek olmaması durumunda Türkiye Suriye'ye girmek istemiyor. Bu, Türkiye tarafından açıklanan resmi bir açıklamadır ve iki anlam taşıyor: Birincisi, IŞİD istilası altındaki Kobani şehri Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmemesi için bir bahane yaratıyor. Türkiye şimdilerde Kürtler ile olan barış sürecine devam ediyor ve bu yöntem ile, Kürtlerin güç kaybetmesini ve en sonunda Türkiye'den yardım istemesini sağlamaya çalışıyor" dedi.

Mert sözlerinin devamında ise "İkinci olarak olarak ise Türkiye devleti hâlâ Esad yönetimini devirmeye umutlu bakıyor. Türkiye bölgedeki çıkarları için Esad yönetiminin düşürülmesini istiyor. Türkiye'de böylece birlikteki üyeliğine neden kazandırmak ve Suriye politikalarının ilk baştan beri doğru olduğunu iddia etmek istiyor. Bu nedenlerden dolayı, muhafazakar kesimler de Esad yönetimini yok etmeden IŞİD ile mücadelenin gerçekleşemeyeceğini savunuyorlar. Türkiye bu düşünce çerçevesinde Esad karşıtı ılımlı örgütleri destekliyor" dedi.

Kaynak: MHA

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar