metropoll-un-isid-anketi-6416389_1590_o.jpg

Der Spiegel: "Türkiye IŞİD’in üye toplaması için kilit önemde bir yer."

“Türkiye, İslam Devleti’nin üye toplaması için kilit önemde bir yer olarak görülüyor. Dünya çapından birçok kişi İstanbul’a geliyor ve aşırılıkçılarla bağlantı kuruyor.”

30 Ekim 2014 Perşembe

Ankara'nın IŞİD'le mücadele politikası hâlâ tartışma konusuyken, Türkiye'de örgüte militan toplayan ‘Ebu Sattar‘ adlı kişi Alman dergisi Der Spiegel'e konuştu.

Dergi görüşmenin nerede yapıldığını belirtmezken, Ebu Sattar ‘bir miktar dikkat' göstererek Türkiye'de hâlâ militan toplayabildiğini söyledi. Der Spiegel de haberinde, “Türkiye, İslam Devleti'nin üye toplaması için kilit önemde bir yer olarak görülüyor. Dünya çapından birçok kişi İstanbul'a geliyor ve aşırılıkçılarla bağlantı kuruyor” ifadelerini kullandı.

İngiliz aksanlı bir Arap

Röportaj boyunca IŞİD'in köktenci ve aşırılıkçı İslam yorumunu anlatan Ebu Sattar, ‘Demokrasi kâfirler içindir‘ tezini savundu.

Hasnain Kazim imzasını taşıyan röportajda, IŞİD üyesi fotoğraf çekilmesine de ses kaydı alınmasına da izin vermemiş. Gerçek adını vermeyen ‘Ebu Sattar‘, hangi ülkeden geldiğini de açıklamamış. Hakkında tek bilinen, 30'lu yaşlarının başındaki bir Arap oluğu, İngiliz aksanıyla İngilizce konuştuğu.

Röportaja simsiyah gelmiş

Ebu Sattar, göğsüne kadar uzanan kalın, siyah sakalı, çerçevesiz gözlükleri, yere değen siyah giysisi, içinde Kur'an taşıdığı siyah deri çantasıyla gelmiş röportaja. Röportaj boyunca tesbihini de elinden bırakmamış. Der Spiegel muhabiri, ‘terörist İslam Devleti milisleri için Türkiye'den savaşçı toplayan‘ Ebu Sattar'la röportaj yapmasının kendisine farklı IŞİD üyeleri tarafından önerildiğini; Sattar'ın bir tür ideolojik yol gösterici gibi görüldüğünü yazdı.

İlk sözü: Müslüman mısınız?

Sattar'ın röportajdaki ilk sözleriyse, kendisine ‘Esselamün aleyküm' diyen Der Spiegel muhabirine verdiği ”Müslüman mısınız?” yanıtı olmuş. Sattar, ”Bu sizin için neden önemli, dünyayı niçin inançlılar ve inançsızlar arasında siyah-beyaz görüyorsunuz?” sorusuna da, ”Bunu kim başlattı? Dünyayı ele geçirip bütün yabancı kültür ve dinleri kim bastırdı?… Müslümanlar nihayet başarılı bir direniş ortaya koyuyor'‘ savunması getirdi.

IŞİD militanı, öldürdükleri kişilerin çoğunun Müslüman olduğu hatırlatılınca da, ”Allah'ın sözünü takip ettikleri” iddiasını dile getiriyor. Spiegel muhabirinin Müslümanların yekpare bir grup olmadığını, aralarında muhafazakârlar kadar demokratların da bulunduğunu hatırlatması üzerine, IŞİD militanı örgütün demokrasiye bakışını açıkça ortaya koyuyor:

‘Demokrasi kâfir işi'

Demokrasi kâfirler içindir. Gerçek bir Müslüman demokrat değildir çünkü çoğunluğun görüşüyle ilgilenmez ve azınlıklar onu ilgilendirmez. Sadece İslam'ın ne dediğiyle ilgilenir. Dahası, demokrasi Batı'nın hakimiyet kurma aracıdır ve İslam'a aykırıdır. Niçin bütün dünyanın demokrasiye ihtiyacı varmış gibi davranıyorsunuz?

‘Tüm dünyaya şeriat dayatacağız'

Ebu Sattar, Spiegel muhabirinin birçok Müslüman'ın IŞİD'in anlayışını benimsemediğini söylemesi üzerine de örgütün bir gün bütün dünyaya şeriat dayatma hayalini ‘paylaştı‘: ”Bu doğru olabilir ama Allah'ın isteği bu değil. Bir gün, inşallah gücümüz olduğunda, tüm dünyaya şeriat dayatacağız. O zaman bazı kişilerin davranışlarını düzeltmesi gerekecek.

Köşeye sıkışınca ‘Esad' dedi

Sattar, Müslüman olmayan kadınları kaçırıp insanların başını kesmelerinin İslam'la ne gibi bir alakası olduğu yönündeki soruya yanıtında da, konuyu Beşar Esad'a getirmeyi tercih etti: ”Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın öldürdüğü insanlar niçin kimseyi üzmedi? Niçin şimdi bizim bir halifelik kurmamız bir anda sorun oluyor?”

Kaynak: diken.com.tr

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar