65442-collage.png

Nisan füzeleri

İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısına verdiği isim olan "Gerçek Vaat Operasyonu", savaşın siyasetin başka araçlarla uzantısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, modern İran tarihinin en önemli askeri zaferlerinden biri olarak tarihe geçecektir. İran'ın temel politika hedef ve amaçlarını sekteye uğratmadan inandırıcı bir caydırıcılık duruşu tesis etmiş olması, zaferin tam da tanımıdır.

14 Nisan 2024 Pazar
İNTİZAR - Yirmi yılı aşkın bir süredir İran hakkında yazıyorum. 2005 yılında İran'a bir seyahat gerçekleştirerek bu ülkeyle ilgili "temel gerçekleri" tespit ettim ve bu gerçekleri Hedef İran adlı kitabımda bir araya getirerek ABD-İsrail işbirliğinin İran'ın teokratik hükümetini devirmeyi amaçlayan bir askeri saldırıya gerekçe oluşturmak için nasıl kullanıldığını ortaya koydum. Bu kitabın ardından 2018 yılında ABD-İsrail'in bu çabasını günümüze taşıyan Dealbreaker (Oyun Bozan) adlı bir başka kitap daha yayınladım.
 
Kasım 2006'da Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde yaptığım bir konuşmada ABD'nin "iyi dost" İsrail'i asla terk etmeyeceğinin altını çizmiştim, ta ki biz terk edene kadar. Böyle bir eylemi ne tetikleyebilir diye sordum? İsrail'in kibir ve güç sarhoşu bir ulus olduğunu ve ABD, İsrail'in uçuruma doğru gittiği otobüsün kontağından anahtarları çıkarmanın bir yolunu bulmadıkça, İsrail'in intihar yolculuğuna, adeta birbiri ardınca uçurumdan aşağı atlayan koyunlar gibi katılmayacağımızı belirttim.
 
Ertesi yıl, 2007'de, Amerikan Yahudi Komitesi'nde yaptığım bir konuşma sırasında, İsrail'e yönelik eleştirilerimin (ki dinleyiciler arasında birçok kişi bu eleştirilere sert tepki gösterdi) İsrail'in geleceğine yönelik bir kaygıdan kaynaklandığına dikkat çektim. Hem SCUD füzelerine karşı kampanyada rol oynadığım Çöl Fırtınası'ndaki görevim sırasında hem de Irak'ın SCUD füzelerinin ortadan kaldırıldığından emin olmak için İsrail istihbaratıyla birlikte çalıştığım Birleşmiş Milletler silah denetçisi olarak İsrail'i Irak füzelerinden korumak için on yıldan uzun bir süre harcadığım gerçeğinin altını çizdim.
 
"Görmek isteyeceğim son şey", dedim kalabalığa, "İran füzelerinin İsrail topraklarına düştüğü bir senaryodur. Ancak İsrail rotasını değiştirmediği sürece, sağduyudan ziyade kibirle yürütülen bir politikanın kaçınılmaz sonucu bu olacaktır."
 
13-14 Nisan 2024 gecesi, endişelerim uluslararası bir izleyici kitlesi önünde canlı yayında gerçekleşti -İran füzeleri İsrail'e yağıyordu ve İsrail'in bunları durdurmak için yapabileceği hiçbir şey yoktu. Irak SCUD füzelerinin ABD ve İsrail Patriot füze savunma sistemlerini aşarak bir buçuk ay boyunca İsrail'i onlarca kez vurduğu 33 yıldan biraz daha uzun bir süre önce olduğu gibi, İsrail füze savunma sistemlerini alt etmek üzere tasarlanmış bir saldırı planına entegre edilen İran füzeleri İsrail içinde belirlenen hedefleri çekincesiz bir şekilde vurdu.
 
Sözde "Demir Kubbe" sistemi, ABD yapımı Patriot füze bataryaları, Arrow ve David's Sling (Davut Sapanı) füze önleyicileri ile ABD, İngiliz ve İsrail uçakları ve ABD ve Fransız gemi füze savunma sistemlerinden oluşan kapsamlı bir entegre füze savunma sistemine sahip olmasına rağmen, bir düzineden fazla İran füzesi İsrail'in sıkı korunan havaalanlarını ve hava savunma tesislerini vurdu.
 
İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı deyim yerindeyse durup dururken değil, 1 Nisan'da İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlediği ve çok sayıda üst düzey İranlı askeri komutanın ölümüne yol açan saldırıya misilleme olarak gerçekleşti. İsrail geçmişte de Suriye içindeki İranlı personele yönelik saldırılar düzenlemiş olsa da, 1 Nisan saldırısı sadece çok üst düzey İranlı personeli öldürmekle kalmayıp, aynı zamanda yasal olarak İran'ın egemenlik alanı olan İran konsolosluğunu vurmasıyla da farklılık arz ediyordu.
 
İran açısından konsolosluğa yapılan saldırı, misilleme yapılmadığı takdirde her türlü caydırıcılık kavramını ortadan kaldıracak ve İsrail'in İran'a doğrudan saldırılar da dahil olmak üzere daha da küstah askeri eylemlerine kapı açacak bir kırmızı çizgiydi. Ancak misillemeye karşı ağır basan şey, İran'ın İsrail'e yönelik anlamlı bir misilleme saldırısının İsrail ile İran arasında yol açabileceği geniş çaplı bir çatışmanın muhtemelen tartışmalı hale getireceği iç içe geçmiş karmaşık bir politika hedefleri ağıdır.
 
Her şeyden önce İran, Avrupa ve ABD'den uzaklaşarak Rusya, Çin ve Avrasya kara parçasına yönelmeyi esas alan stratejik bir politika izlemektedir. Bu değişim, İran'ın ABD güdümlü ekonomik yaptırım politikasından duyduğu hayal kırıklığı ve kolektif Batı'nın bu yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak bir yol bulma konusundaki yetersizliği ve/veya isteksizliğinden kaynaklanmaktadır. İran nükleer anlaşmasının (Kapsamlı Ortak Eylem Planı ya da JCPOA) imzalanırken vaat edilen türden ekonomik fırsatlar üretememesi, İran'ın doğuya doğru bu yönelişinin arkasındaki başlıca itici güç oldu. Bunun yerine İran hem Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) hem de BRICS forumuna katıldı ve diplomatik enerjisini İran'ın her iki gruba da tam ve verimli bir şekilde entegre olmasını sağlamaya yöneltti.
 
İsrail ile genel bir savaş bu çabalara zarar verecektir.
 
İkinci olarak, İran için genel jeopolitik denklemde daha az önemli olmayan, Gazze'de devam eden çatışmadır. Bu, İsrail'in Hamas ve İran liderliğindeki Direniş Ekseni de dahil olmak üzere bölgesel müttefikleri karşısında stratejik bir yenilgiyle karşı karşıya olduğu, oyunun kurallarını değiştiren bir olaydır. Filistin devletinin kurulması meselesi ilk kez küresel bir kitle tarafından ele alınıyor. Filistin devleti kavramına şiddetle karşı çıkan bir siyasi koalisyondan oluşan Binyamin Netanyahu'nun İsrail hükümetinin, 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırısının ve ardından İsrail'in Hamas'ı askeri ya da siyasi olarak yenememesinin doğurduğu sonuçların doğrudan bir sonucu olarak çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalması bu davayı daha da kolaylaştırmaktadır. İsrail aynı şekilde, Lübnan'la olan kuzey sınırı boyunca İsrail'i kontrol altında tutan Hizbullah'ın ve İsrail'e doğrudan saldıran ve Husi örneğinde olduğu gibi dolaylı olarak İsrail ekonomisini boğma sonucunu doğuran kritik deniz iletişim hatlarını kapatan İran yanlısı Iraklı milisler ve Yemen'deki Husiler gibi devlet dışı aktörlerin eylemleri nedeniyle de engellenmektedir.
 
Ancak kendisine en büyük zararı veren, Gazze'deki sivil halka karşı soykırıma varan bir intikam politikası yürüten İsrail olmuştur. İsrail'in Gazze'deki eylemleri, 2006-2007 yıllarında uyardığım kibir ve güç odaklı politikaların canlı bir tezahürüdür. O zaman ABD'nin, İsrail'in bizi İran'la kazanılması mümkün olmayan bir savaşın uçurumuna sürükleyecek bir politika otobüsünde yolcu olmaya istekli olmayacağını söylemiştim.
 
İsrail, Gazze'deki Filistinli sivillere yönelik suç teşkil eden davranışları nedeniyle dünyanın büyük bir kısmının desteğini kaybetti ve ABD'yi, dünyanın Amerikan egemenliğindeki tekillik döneminden BRICS güdümlü çok kutupluluğa geçtiği ve ABD'nin "küresel güney" olarak adlandırılan bölgede mümkün olduğunca fazla nüfuza sahip olması gerektiği bir dönemde, zaten zedelenmiş olan itibarının onarılamaz bir şekilde zarar göreceği bir konuma getirdi.
 
ABD, Netanyahu'nun intihar otobüsünün anahtarlarını kontaktan çıkarmayı -başarısız bir şekilde- denedi. Hamas ve Gazze politikasını değiştirme konusunda İsrail hükümetinin aşırı suskunluğuyla karşı karşıya kalan Başkan Joe Biden yönetimi, Netanyahu'nun politikalarıyla arasına mesafe koymaya başladı ve İsrail'e Gazze'deki eylemlerini ABD'nin kaygılarını dikkate alacak şekilde değiştirmeyi reddetmesinin sonuçları olacağını bildirdi.  
 
İran'ın İsrail'e vereceği herhangi bir misillemenin bu son derece karmaşık politika sularında gezinmesi gerekecek ve İran'ın bir yandan İsrail'in gelecekteki saldırılarını önlemek için tasarlanmış uygulanabilir bir caydırıcılık duruşu empoze etmesini sağlarken diğer yandan da ne doğuya doğru jeopolitik bir eksenle ilgili politika hedeflerinin ne de Filistin devleti davasının küresel sahnede yükselişinin sekteye uğratılmamasını sağlayacaktır.
 
İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı, bu kayalık politik kayalıklarda başarılı bir manevra yapmış gibi görünüyor. Bunu her şeyden önce ABD'yi savaşın dışında tutarak yaptı. Evet, ABD İsrail'in savunmasına katılarak İran'a ait çok sayıda insansız hava aracı ve füzenin düşürülmesine yardımcı oldu. Bu angajman İran'ın yararınaydı çünkü İran füzelerinin belirlenen hedefleri vurmasını engelleyebilecek hiçbir füze savunma kabiliyeti kombinasyonunun olmadığı gerçeğini pekiştirdi.
 
İran'ın vurduğu hedefler - 1 Nisan'da İran konsolosluğuna yapılan saldırıda kullanılan uçakların kalktığı Negev çölündeki iki hava üssü ve birkaç İsrail hava savunma mevzisi - İran'ın caydırıcılık politikasının kapsamını ve ölçeğini ortaya koymaya çalıştığı noktalarla doğrudan ilgiliydi. Birincisi, İran'ın eylemlerinin BM Şartı'nın 51. Maddesi uyarınca haklı olduğu -İran, İsrail'in İran'a saldırısıyla doğrudan ilgili olan İsrail'deki hedeflere misilleme yaptı- ve ikincisi, İsrail hava savunma mevzilerinin İran saldırısına karşı savunmasız olduğu. Bu iki faktörün birleşik etkisi, İsrail'in tamamının her an İran tarafından vurulmaya açık olduğu ve İsrail'in ya da müttefiklerinin böyle bir saldırıyı durdurmak için yapabileceği hiçbir şey olmadığıdır.
 
Bu mesaj sadece Tel Aviv'deki iktidar koridorlarında değil, aynı zamanda ABD'li politika yapıcıların, ABD'nin İsrail'in misillemesine katılmak ya da kolaylaştırmak için İsrail'le birlikte hareket etmesi halinde, Orta Doğu'daki ABD askeri tesislerinin, ABD'nin durdurmakta güçsüz kalacağı İran saldırılarına maruz kalacağı gibi rahatsız edici bir gerçekle karşı karşıya kaldıkları Washington DC'de de yankı buldu.
 
İranlıların ABD'yi çatışmanın dışında tutmaya bu kadar önem vermesinin ve Biden yönetiminin hem İran'ın hem de İsrail'in, ABD'nin İran'a karşı herhangi bir İsrail misilleme saldırısına katılmayacağını anlamasını sağlamaya bu kadar hevesli olmasının nedeni budur.
 
"Nisan Füzeleri" Ortadoğu jeopolitiğinde bir deniz değişimini temsil ediyor: İran'ın hem İsrail'i hem de ABD'yi etkileyen caydırıcılığının tesis edilmesi. Tel Aviv'de, özellikle de İsrail hükümetinin daha radikal muhafazakârları arasında duygular yükselirken ve İsrail'in İran'a karşı misilleme tehdidi tamamen göz ardı edilemezken, gerçek şu ki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son 30 yılı aşkın süredir temel politika hedefi olan ABD'yi İran ile bir savaşa sürüklemek, İran tarafından mat edilmiştir.
 
Üstelik İran bunu doğuya yönelik stratejik eksenini bozmadan ya da Filistin devleti davasını baltalamadan başardı. İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısına verdiği isim olan "Gerçek Vaat Operasyonu", savaşın siyasetin başka araçlarla uzantısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, modern İran tarihinin en önemli askeri zaferlerinden biri olarak tarihe geçecektir. İran'ın temel politika hedef ve amaçlarını sekteye uğratmadan inandırıcı bir caydırıcılık duruşu tesis etmiş olması, zaferin tam da tanımıdır.
 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar