44388-collage.png

Liberalizm dinin yerini aldı

Liberal ve bir bakıma şeytani bir din.... Aslında liberalizm dinin yerini almıştır. Liberal anlayışın dogmaları: ilerleme, insan, birey - bu aslında bir tür teolojidir. İlahi bir boyutu yoktur, ancak tıpkı ortaçağ teolojisi gibi bu dogmalar, kurallar ve normlar üzerinde ısrar eder.

31 Temmuz 2022 Pazar
İNTİZAR - Sergey Mardan, filozof Alexander Dugin ile Batı'nın bir tahakküm çağının sonunu nasıl deneyimlediğini anlatıyor.
 
Sergei Mardan:  Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair Batı dünyası egemenliği döneminin sonunun geldiğini söyledi. Uzun zamandır bunun hakkında konuşuyorsunuz. Şaşırtıcı olan şu, acaba onlar da bunun farkına varmaya mı başlıyorlar?
 
Alexander Dugin: Bu gerçekten zor bir soru. Batı'nın en parlak düşünürlerinin ve filozoflarının yanı sıra kamusal ve siyasi şahsiyetlerin ifadelerine bakarsak, son yüz yılda düşünür ne kadar sorumlu olursa, o kadar derin ve daha anlamlı hale gelir. Batı için gördüğü gelecek ve şimdi daha felaket. Burada Spengler, Heidegger, Alman geleneğinin filozofları ve aynı zamanda birçok Amerikalı, Fransız ve İngiliz düşünürü hatırlayabiliriz. Örneğin farklı medeniyetleri inceleyen, bir İngiliz vatanseveri olan ve Batı adına sesini yükselten A. Toynbee, Batı ülkelerinin çok feci bir duruma geldiğini savundu. Bu tür düşünürler ne kadar sorumlu olursa, Batı uygarlığı hakkında ne kadar eleştirel ve karamsar değerlendirme yaparlarsa, onun için tahminleri o kadar felaket olur. Ve bu aynı zamanda Batı'nın bir geleneğidir - karamsar olmak, tehditleri anlamak, dünyadaki Batı hakimiyetinin sona erdiğini görmek, Batı'nın tarihte ve geçmişte ne kadar çok hata ve suç işlediğini anlamak gerektiğini görmek. buna paralel olarak, tüm trajik tonaliteyi, tüm felaket çizgisini, Batı medeniyetinin eleştirmenlerinin tüm senfonik eserlerini görmezden gelen iyimser küreselciliği teşvik eder (bu aynı zamanda inanılmaz bir an). Ve Batı'nın hiç de Batı düşmanı olmayan politikacıları ve düşünürleri diyorlar ki: düşüyoruz, bir felaket içindeyiz, hem dünya hakimiyetini hem de liderliği kaçırdık ve kendimiz bir medeniyet karşıtlığı kurduk. Bazıları bunu söylerken, diğerleri - sanki duymuyorlarmış gibi - kendi dahilerine, kendi en parlak insanlarına (örneğin Tony Blair, oldukça parlak bir politikacı) yönelik eleştirileri tamamen dışlıyor. Ve diyorlar ki: Yönetmeye devam edeceğiz, size Yeni Amerikan Yüzyılını, yeni bir batı egemenliğini göstereceğiz, düzelteceğiz ve hataları zaten düzelttik ve yeni bir küreselleşme döngüsüne yeniden girmeye hazırız, davranışlarımızın kurallarını daha da sıkılaştıracağız, sadece güzel yeni değer sistemimizi tamamen paylaşanlarla ilgileneceğiz.
 
Bu bir tür uyumsuzluktur, sanki Batı beyninin bir yarısı durum hakkında eleştirel ve gerçekçidir ve bir çıkış yolu bulmaya çalışırken, diğer yarısı farklı bir gündemle yaşar ve hiçbir şey hissetmez. Bazen aynı zihinde bir arada var olabilirler.  George Soros'a bakalım. Eserlerinin yarısında totaliter rejimlerin ne kadar korkunç olduğunu, demokrasiyi, açık toplumu teşvik etmenin ne kadar önemli olduğunu, demokratikleşme sürecinin küresel ölçekte nasıl yürütülmesi gerektiğini, renkli devrimleri finanse etmeyi, istenmeyen hükümetleri devirmeyi anlatıyor – başka bir deyişle Batı'nın konumunu güçlendirmek için çok çalışıyor. Ve aynı zamanda zihninin diğer yarısı şöyle diyor: Batı çöktü, Amerika totaliterliğe dönüştü ve artık dünyayı yönetemiyor, liberal ekonomik sistem çöktü, patladı. Ve hepsi aynı kişi tarafından iddia ediliyor.
 
Her şeyin kötü olduğunu anlarsanız, bir çıkış yolu aramanız, diğer eleştirmenlere açılmanız, diyaloga girmeniz gerekir. Ama burada durum tam tersi. Belki de bu bir teşhistir. Bunun bir tür uygarlık şizofrenisi olduğunu göz ardı etmiyorum. Tabiri caizse iki sesle karşı karşıyayız. Burada, Batı'da birbirini dinlemeyen tamamen paralel iki ses var. Bazıları her şeyin bittiğini söylüyor. Diğerleri diyor ki: şimdi size göstereceğiz!
 
Sergei Mardan:  Bu tezi doğrulayarak Borrell'in dünkü açıklamasına dikkat çekmek istiyorum. Aynı gün Blair ile Batı'nın gerilemesinin gerçekleştiğini söyleyen bir röportaj var ve "her şey kaybedildi!" fakat bunu, Batı toplumunun savaşmaya başlaması veya bu yeni dünyada yaşamayı öğrenmesi gereken küresel bir sorun olarak formüle ediyor. Bu yeni dünyada kendinin farkında olmak için bir şekilde savaşmaya başlamalı ya da yaşamayı öğrenmeli. Ardından, gözlerini kapayarak, “Yaptırımları sonuna kadar sürdüreceğiz, kesinlikle işe yarayacak, sabırlı olmalıyız” diyen önemli Avrupalı ​​yetkililerden biri olan Borrell ortaya çıkıyor. İzlenimim, bu kişinin tamamen farklı bir bağlamda olduğu şeklindedir.
 
Alexander Dugin:  Bu ikilik, bu ikilik ya da uygarlık şizofrenisi, 1990'ların en başında açıkça ortaya çıktı. Ardından iki proje ortaya çıktı - Fukuyama'nın "Tarihin Sonu" ve Huntington'ın "Medeniyetler Çatışması". Huntington, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Batı'nın dünya hakimiyetinin artık genişlemeyeceğini, Batı'nın tüm dünyayı fethedip boyun eğdirmeyeceğini, ancak diğer medeniyetler arasında bir medeniyet olarak kalacağını söyledi. Hem Batılı hem de Batılı olmayan tüm oyuncuları çok kutuplu bir dünyaya girmeye hazırlayan tamamen ayık, doğru bir analiz. Otuz yıllık gerçeklik kontrolü Huntington'un haklı olduğunu gösteriyor.
 
Ve sonra Fukuyama ortaya çıkıyor ve şöyle diyor: “Hayır, öyle bir şey yok, şimdi dünya komünist sistemi karşısında son resmi düşmanı yendik ve dünyada tek bir egemen ideoloji olacak - liberalizm. Bütün halklar ona itaat edecek, çünkü kimse bir alternatif ileri sürmüyor. Aslında tarihin sonu gelecek, rakiplerimizin tek bir argümanı kalmayacak, küreselleşme denilen tek bir küresel Batılı liberal dünya düzeni dönemi geliyor.
 
İki proje. Görünüşe göre, seçin, tartışmayı dinleyin, bir gerçeklik kontrolü yapın. Fukuyama'nın söyledikleri doğrulandı mı? 1990'lardan beri hiçbir şey doğrulanmadı. Ve 2000'lerde her şey mühimmat deposu gibi patlamaya başladı. F. Fukuyama'nın 1990'larda dile getirdiği herhangi bir tez (daha sonra onları düzeltmeye çalışmasına rağmen) bugün çöküyor. Son fikri, Putin'in liberal dünya düzenine, şu anda tehlikede olan ve korunması gereken dünya normları ve kuralları düzenine meydan okuduğuydu. Fukuyama'nın tezi ve son otuz yılda onun dalgasında olanlar ne olursa olsun - her şey geçmişte kaldı. Tamamen yanlış. O ne iddia ederse etsin, her şey hayat tarafından çürütülür.
 
Bununla birlikte, Borrell gibileri de dahil olmak üzere Batı kimliğinin paranoyak bir kısmı, insan hakları ve LGBT konusunda ısrar ederek Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım çağrısında bulunmayı sürdürüyorlar. En yakın ortakları olan Suudiler bile, Batı'nın sadece her konuda kendileri gibi düşünenlerle ilgilenmesi durumunda, Batı'nın kendisini yalnızca NATO'nun sınırları içinde bulacağını ve İslam dünyasındaki müttefikleri de dahil olmak üzere tüm dünyayı kaybedeceğini açıkça ortaya koyuyor. Ama yine de Batı paranoyası devam ediyor... Bu bir takıntı gibidir: ne olursa olsun devam etmek.
 
Aynı zamanda S. Huntington'ı "Medeniyetler Çatışması" ile ele alırsak, tam tersine, bu düşünürün otuz yıl önce söylediği her şey uygulanıyor. Bu Batı düalizminin tezinin yarısının otuz yıllık teziyidi. Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair bir zamanlar klasik kapitalizmin yozlaştığına inanarak "üçüncü yol" fikrini geliştirdi. Ve Blair hiç de dar görüşlü biri değil ve oldukça ilginç bir düşünür. Ben onun özellikle büyük bir hayranı değilim ve onun "üçüncü yolu" bana tamamen savunulamaz görünüyor, ama her halükarda, alternatif olarak bir şekilde eleştirel düşünmeye çalıştı.
 
Ve şimdi Huntington çizgesinin tamamen doğrulandığı, Fukuyama'nın başarısız olduğu ortaya çıktı. Öyle? Ne olmuş yani? Tarihin sonunun, Büyük Sıfırlama'nın, tüm Schwab'ların, Davos forumlarının, Soros'un savunucuları aynı şeyi söylemeye devam ediyor: "Daha fazla yaptırım, Çin'e yaptırım uygula, Rusya'yı şeytanlaştır, İslam dünyasını şiddetle uyar, Erdoğan'ı onun yerine koy, İran'ı tecrit et, Kuzey Kore'yi askeri tesislerle bombala". Ve her zamanki gibi, sanki hiçbir şey olmamış gibi tekrarla. Ve sanki Huntington hiç var olmamış gibi. Ve hepsinden önemlisi, sanki hiç kimse bir gerçeklik kontrolü yapmıyor, hiç kimse gittiğimiz yönü karşılaştırmıyormuş gibi. Fakat Batı'daki tüm doğru düşünen insanlar için dünyanın Huntington'un çizgisini izlediği açıktır.
 
Sergei Mardan:  Aklıma bir fikir geldi. Peki, ya bu inatları, seçtikleri yoldan sapmamaları, bu özel bir yarı-dindarlıksa? Tamamen atlatmış görünüyorlar, gitmiş gibi görünüyorlar, ama öte yandan Avrupa, Otuz Yıl Savaşları, Yüz Yıl Savaşları, Haçlı Seferleri döneminde olduğu gibi kaldı. Öfkeli, uzlaşmaz... Bir fikir uğruna hem kendi hem de başkalarını kesmeye hazır bir Haçlılar kıtası.
 
Alexander Dugin: Kim bilir, belki öyledir. Dikkatli bakarsak aslında liberalizm ve ilerlemede fanatizmi, çılgınlığı ve dini inancı keşfedeceğiz. Bu modeller işe yaramazken, Nobel Ödülleri, küresel liberal ekonominin üstel büyüme, geometrik ilerleme kavramlarının yazarlarına sağa sola dağıtılıyor. Bu Nobel ödüllerinden birkaç yıl sonra tam tersi ortaya çıkıyor, tüm göstergeler düşüyor. Yine de, Nobel Ödülleri geçer ve din kalır. Liberal ve bir bakıma şeytani bir din....
 
Sergei Mardan: Batı takıntılı, Batı dini açıdan fanatik. Dini tarihin çöplüğüne atmalarına rağmen.
 
Alexander Dugin:  Aslında liberalizm dinin yerini almıştır. Liberal anlayışın dogmaları: ilerleme, insan, birey - bu aslında bir tür teolojidir. İlahi bir boyutu yoktur, ancak tıpkı ortaçağ teolojisi gibi bu dogmalar, kurallar ve normlar üzerinde ısrar eder.
 
Aynı zamanda, Batı'nın açıkça kendi ırkçılığıyla mücadele etmesi ilginçtir. Şöyle diyor: Biz ırkçıyız ve onlardan kurtulmalıyız. Ama Batı, ırkçı olarak ırkçılığının üstesinden gelecektir. Şöyle diyor: Biz savaşıyoruz, siz de savaşıyorsunuz. Hatalarımız için özür dileriz - ve özür dilemelisiniz; o zaman herkes bu özrü mutlak dogma olarak kabul etmeli ve bütün uluslar, özellikle Batılı olmayan uluslar, özellikle geri kalmış uluslar, ikinci sınıf uluslar, onlara göre, bunu ortak bir platform olarak kabul etmelidir. Batı ırkçılık karşıtlığı da düpedüz ırkçı bir hal alıyor ve anti-faşizmi de faşist bir hal alıyor. Liberalizm totaliter hale geliyor. Çekirdeği ise değişmeden kalıyor. Aslında bu, merkezde Batı'nın, tarihinin olduğu bir tür etnosentrizmdir. Gücünü attığı çevrenin etrafında, şimdi ekonomik, bilgisel, teknolojik. Herkes ona kesinlikle itaat etmelidir. Herkesin sömürge deneyimlerinden tövbe etmesini gerektirse bile. Bu bir paradokstur, Orwellcidir.
 
Bana göre herkes Orwell'in, yani 1984'ün Doğu Avrupa'dan, sosyalist ülkelerden gelmesinden korkuyordu. Bu "1984" olgusu, beklendiği yerden çıkmadı. Tamamen totaliter bir liberal dünyada yaşıyoruz, tamamen fanatik bir ırkçı, Nazi ideolojisi, tıpkı Orwell gibi şunu ilan ediyor: aşk nefrettir, savaş barıştır, yoksulluk zenginliktir, zenginlik yoksulluktur. Ve bu ideolojik paradoksları korkunç yöntemlerle herkese dayatıyor. Böyle düşünmüyorsanız, sizi "iptal edeceğiz". Dolayısıyla iptal kültürü. Ve bugün her yerde yaygın hale geldi.
 
Ve hala duyularını koruyan Batılılar, kültürlerinin, medeniyetlerinin ne hale geldiği konusunda dehşete düşüyorlar. Herhangi bir gerçeklikten tamamen kopuklar ve özel bir fanatik ve manik duruma düştüler. Onlar için her şeyin parçalandığını görünce, "Hayır, parçalanmıyor, güçleniyor" diyorlar. Kaybettiklerini gördüklerinde 'biz kazanıyoruz' diyorlar. Bunu Ukrayna'da da görüyoruz. Batı, Ukrayna'ya kazanmasını, savaşmamasını, çıkarlarını savunmamasını, kandırmasını, tam olarak kandırmayı öğretti. Ve bu çok etkili bir ağ yanılgısıdır. Topraklarınızı kaybettiğinizde, Ukraynalılar gibi, "Boşver, birliklerimiz Rostov'un yanında duruyor, yakında Belgorod ve Moskova alınacak" diyorsunuz. Minsk, aslında, zaten bizim.
 
Ve ne kadar az başarı, o kadar çok başarısızlık, o kadar fazla kayıp, bu beklentiler o kadar büyür. Bu bir tür zihinsel kolektif bozukluktur. Fakat o sadece Ukrayna'da değil. Bunun sadece Ukrayna'da da böyle olduğunu düşünüyoruz ama bu tüm Avrupa'da böyle. İtalya'daki Draghi, ayrıldığını ilan eder, Matarella, kovulmasına rağmen gidemeyeceğini söyler. Macron'un halktan gerçek bir desteği yok, sarı yelekler yıllardır onunla savaşıyor ve “Ben en başarılı liderim” diyor. Aynı şekilde Scholz'da. Bu yöneticiler, halklarına inanılmaz önlemler almalarını teklif ediyor. Sadece başarısız oldular. Rusya hakkında en başından beri ciddi bir şekilde konuşulmalıydı. Ama kimse bunu net görmedi. Ve şimdi yanılsama gerçeğin yerini alıyor.
 
Sergey Mardan: Neden böyle davrandıklarının bir açıklamasını sunacağım. Belki bu gerçekten fanatizm değil, bir tür rasyonalizmdir? Son dört yüz yıldır, "altın milyar"ın tüm dünyayı (şimdi bir milyar, çok daha azdı) yönettiği bir kavramda var oldular. Avrupa merkezli dünya. Avrupa çeperlerle, kolonilerle çevrilidir, onları sömürür. Ve tüm bunlar oluştu, bir şekilde değişti. Ama temelde hiçbir şey değişmedi. Merkez İngiltere'den New York'a, Washington'a taşındı. Şimdi her şey bozuluyor. Dolar sistemi çöküyor, küresel ekonomi onları beslemek, bu "altın milyarı" beslemek için tasarlanmış bir fenomen olarak çöküyor ve her şey çöküyor. Ve bunu kabul etmeye hazır değiller, çünkü yeni dünyada, Avrupa merkezli olmayan bir dünyada, bu çok üzücü olacak. Sadece gerçeği tanımayı reddediyorlar, hepsi bu.
 
Alexander Dugin:  Kesinlikle haklısın. Dahası, vizyonları çöküyor. Bir zamanlar "beyazlar"ın "birinci sınıf", "sarılar"ın - "ikinci sınıf", "siyahlar"ın - "üçüncü sınıf" olarak algılandığı ırkçı bir vizyondu. Saf ırkçılık. 19. yüzyıldan daha fazlası. Bu arada, çoğunlukla liberaller tarafından kabul edildi. İngiliz liberalizmi baştan sona ırkçıydı. Bazen ırkçılığın Hitler ile birlikte Avrupa'ya geldiğine inanılır. Ancak ırkçılık Almanya'ya İngiltere'den, liberal İngiltere'den, Chamberlain'in yazıları aracılığıyla geldi. Almanlar, İngiliz liberallerinin bu habis, korkunç etkisi onlara gelene kadar ırkçı değildi. Liberalizm, kökleri itibariyle ırkçı bir olgudur.
 
Ve sonra bir fikir ortaya çıktı: beyaz, sonra sarı, sonra siyah. Tabii ki, bu 20. yüzyılda terk edildi. Ama bugün elimizde ne var? Merkez, yarı çevre, çevre. Zengin Kuzey, orta bölge, Yoksul Güney. Medeniyet, barbarlık, vahşet. Tüm bu sınıflandırmalar, tüm bu hiyerarşiler değişmeden kaldı. Merkezde - Batı, çevre - Batı'yı takip edenler, demokrasiler birliği ve çevrede - tüm haydut devletler. Aynı model. Ve böylece çöker. Ve aslında artık çalışmıyor. Çünkü kimseyi tatmin etmiyor. Koloniler yok, Batı'nın rakibi yok, Batı'nın dostu yok. Artık gerçekle uyuşmuyor.
 
Ve dünya zaten tamamen farklı olduğunda ve tüm bu ırkçı modeller ona uygulandığında, bu garip duygunun ortaya çıktığı yer burasıdır. Bu umutsuzluk. Batı'nın hayatının biraz daha kötü olacağı açık. Ama o ve Batı bunun için var, uyum sağlamak, bir çıkış yolu bulmak, yeni bir model inşa etmek. Ayrıca çok esnek olduklarına, becerikli olduklarına, dünyanın her yerinden beyinlerin çalındığına inanıyorlar. Öyleyse, bu beyinleri Batı'nın çok kutuplu bir dünyada nasıl hayatta kalabileceğini haklı çıkartın. Belki de bu tamamen totaliter liberalizm olmadan kolonizasyonsuz bir yol olabilir.
 
Bu arada, Trump hakkında konuşalım. Trump geldiğinde Amerika'nın kendisi bu yöne gitti. Başka kutupların olduğu koşullarda nasıl kuvvet sahibi bir güç olarak kalınacağı sorusu gündeme getirildi. Düşünmen gereken şey bu. Gerçekçi. Bunun dikkate alınması, uyanması, kendine gelmesi gerekiyor. Sağlıklı bir yaklaşım, Batı için, Batı medeniyeti için, diğer açıkça yükselen, yerleşik medeniyetler - Rus, Çin, Hint, İslam - bağlamında nasıl bir yer bulacağıdır. Batı bu medeniyetlerle nasıl başa çıkmalı, kendini nasıl konumlandırmalı, ekonomisini nasıl geliştirmeli, ilişkileri nasıl kurmalı? Bu kolay bir iş değil ama bence yapılabilir.
 
Ama çözmek için ortaya koymak gerekir. Ve burada Borrell'i görüyoruz, burada Biden'ı görüyoruz, Soros'u görüyoruz, Schwab'ı görüyoruz, onlar sadece manyaklar. Onlar yaşlarının ötesinde yaşlıdırlar, bilinçlerinde yaşlıdırlar. Batı hakimiyetini ne pahasına olursa olsun sürdürmek istiyorlar. O gitmiş olmasına rağmen, hala onun hakkında konuşuyorlar. Bu yaşlılık saçmalığı. İnsanlar uzun süredir emekli oluyor ama giyinmeye ve her sabah merdiven boşluğuna çıkıp birine görev vermeye devam ediyorlar. 1980'lerde buna benzer bir şey görmüştüm: Böyle bir komşumuz vardı. İlk başta yüksek bir liderdi, sonra emekli oldu ve yavaş yavaş delirdi. Ve her gün işe gitti ve bağırdı. Merdiven boşluğunda durdu ve astlarına bağırdı. Komik değildi, kötüydü.
 
Biden bana aklını kaçırmış, boş bir yerde bağıran geç dönem Sovyet bir lideri hatırlatıyor. Kimse onu duymuyor, sadece karısı ara sıra onun için üzüldüğünde onu odasına geri götürüyor.
 
Sergei Mardan:  Ona bir hap verir.
 
Alexander Dugin:  Batı tam da böyle bir durumda. Var olmayan bir dünyayla uğraşır. Batı şiddetli bir hastadır. Aynı zamanda nükleer silahları var, hala yaptırımlar uygulayabiliyor, Ukraynalı manyaklara uzun menzilli silahlar sağlıyor, kendisine inanan manyaklar yetiştiriyor. Gözümüzün önünde genç, sağlıklı, normal milletler, bu bunak müstehcenliğin etkisi altında canavarlara dönüşüyor. Hepsi liberalizm. Liberalizm bir enfeksiyondur. Aslında insanları rahatsız ediyor. Bir kişiye söylenir: her şeye izin verilir, sen bir bireysin, kolektif kimliğiniz yok. Ve kişi inanır, ona yönlendirilir. Ve tüm insanlık kendini kaybeder, insanlığın bu batı parçasıyla aynı manyağa dönüşür.
 
Ama Batı'nın kurtuluşunun kendi içinden geleceğini düşünüyorum.
 
Alexander Dugin
Sergey Mardan
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar