46650-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasının hedefi İran'ı dizginlemek

Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınmasının hedefi İran'ı dizginlemek

Devrim Muhafızları'nın terör listesine eklenmesinin resmen ilan edilmesinin oluşturacağı birtakım etkiler, Amerika'nın Devrim Muhafızlarının mal varlığına el koyması ya da Amerikan güçlerinin, açık sularda Devrim Muhafızları'nın sahip olduğu gemileri kontrol etmesi şeklinde görülebilir. Bu durumda ABD'nin bölgedeki hayati menfaatlerini vuracak olan Devrim Muhafızları ile savaşması gerekiyor.

13 Nisan 2019 Cumartesi
Devrim Muhafızları'nın terör listesine alınmasının hedefleri ve olası sonuçları
 
İNTİZAR - Reuters haber ajansı geçtiğimiz hafta, Beyaz Saray'ın Devrim Muhafızlarını terör listesine almak istediğine dair bir haber yayınlayarak, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın 8 Nisan Pazartesi günü bu kararı kamuya açıklayacağını belirtmişti. Amerika'nın ilk defa bir askeri kurumu terör örgütleri listesine eklemiş olduğunu belirten Reuters muhabiri, ABD yönetiminin bu olağan dışı uygulamasının çok sayıda soruyu gündeme getirdiğini habere ekledi. Bu uygulama, uluslararası hukuka ne kadar uygun? Bölgenin güvenliği üzerine nasıl etki edecek?
 
Trump yönetiminin Devrim Muhafızları'na baskı uygulamasının hedefleri
Tahran yönetimi nükleer anlaşmaya uyum sağlamasına rağmen, Donald Trump Beyaz Saray'a geldiği günden bu yana İran'a karşı baskıyı git gide artırıyor. Trump'ın ve Beyaz Saray'ın bu kararı alma nedenini bu minvalde değerlendirmek ve araştırmak gerekiyor. Bu noktada Trump'ın 2017 yılında, ABD'nin ulusal güvenlik stratejisinin İran'ı bölgede dizginlemeye dayalı olduğuna dair yaptığı açıklamayı hatırlatmakta fayda vardır.
 
İran Devrim Muhafızları, Trump'ın baskı uygulamak istediği öncelikler listesinin başında yer alıyor. Bu durum, Amerika nükleer anlaşmadan ayrılmadan öne Trump tarafından açık bir şekilde belirtilmişti. Haber kaynakları, Amerikan yönetiminin nükleer anlaşmadan ayrıldıktan sonra “deli adamın stratejisi”ni uygulamak için çok fazla propaganda yapmaya başladığına ve İran'ın ekonomisini çökertmek ve Devrim Muhafızlarını tamamen yok etmek üzere çalıştığına işaret ediyor. Bundan dolayı Amerikan yönetimi, yüzyılın anlaşmasına gereken koşulları sağlamak için Direniş Ekseni'ni zayıflatmak ve ABD'nin bölgedeki başarısızlığını telafi edebilmek üzere çok çaba harcadı. Ne var ki Devrim Muhafızları, ülke içinde ya da bölgede kendisine karşı kurulan komploların tamamını bertaraf etmeyi başardı.
 
Devrim Muhafızları'nın terör listesine eklenmesi ve uluslararası hukukun ihlali
Tüm ülkeler, 1648 yılında imzalanan Vestfalya Anlaşmasının ardından yönetimde eşitlik ilkesinden yararlanıyor. Vestfalya anlaşmasının ilkeleri gereğince, devletlerin egemenliği eskisinden daha resmi hale geldi. Bölgesel yönetim ve iç otoriteye ulaşma hakkı veren bu ilkeler, dış güçler karşısında ülkelerin bağımsızlığını sağlıyor. Birleşmiş Milletler tüzüğünün birinci maddesinin ikinci fırkası, ülkelere bölgesel egemenlik başlığı altında resmi bir askeri ordu oluşturma imkânı veriyor.
 
Anayasanın 150 sayılı ilke ve yasasına göre, Devrimi ve kırk yıl önce kazandığı büyük başarıları koruyan Devrim Muhafızları, ülkenin askeri güçlerinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Yani iki veya daha fazla askeri gücün varlığını temsil etmiyor. Öte yandan, Amerika'nın kendisi altı çeşit askeri kuvvete sahip ve hepsi de geniş noktalarda askeri operasyonlar yürütüyor. Bundan dolayı Devrim Muhafızları uluslararası hukuk kapsamında askeri bir kurum olarak kabul edilmektedir.
 
İran Devrim Muhafızları'nın terör listesine eklenmesi ve sonuçları
Devrim Muhafızları'nın terör listesine eklenmesinin resmen ilan edilmesinin oluşturacağı birtakım etkiler, Amerika'nın Devrim Muhafızlarının mal varlığına el koyması ya da Amerikan güçlerinin, açık sularda Devrim Muhafızları'nın sahip olduğu gemileri kontrol etmesi şeklinde görülebilir. Amerika, müttefiklerini memnun etmek için böyle bir hamle yaparsa, Amerikan Ordusunun, bunun karşısında kendini savunacak ve ABD'nin bölgedeki hayati menfaatlerini vuracak olan Devrim Muhafızları ile savaşması gerekiyor.
 
Bu bağlamda, Amerika'nın güvenlik ve istihbarat birimleri, Devrim Muhafızları'nın terör listesine eklenmesinin sonuçları konusunda uyarıda bulundu. Buna örnek olarak, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, bu adımın bölgedeki Amerikan güçlerine yansıyacak korkunç sonuçları konusunda uyarıda bulundu. Diğer yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Muhammed Ali Caferi de, Amerika'yı eğer kışkırtıcı bir hamlede bulunursa, askeri üslerini İran'ın füzelerinden iki bin kilometre uzağa inşa etmeleri gerekeceği konusunda uyardı.
...
 
Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar