20210619102855.jpg

İranlılar düşmanlarını yine hayal kırıklığına uğrattı

İranlılar Cuma günü çok sayıda oy kullanarak, düzen ile halk arasında çatlak arayan ülkenin düşmanlarının düşük katılım beklentilerine darbe vurdu.

19 Haziran 2021 Cumartesi
İNTİZAR - İran'da yayınlanan Keyhan gazetesnide yer alan bir haber yorumda seçimde halk katılımı ve bunun üzerinden oluşturulmaya çalışılan algıya dikkat çekilerek İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin yaptığı seçime katılım çağrısı ve halkın verdiği destek arasındaki ilişkiye vurgu öne çaktı. Söz konusu yazıda İran İslam İnkılabı Rehberi Seyyid Ali Hamanei'nin sandıkların yerel saatle 07.00'de açılmasının hemen ardından başkent Tahran'da oyunu kullanmasının ardından, İranlıları oy kullanmaya çağırması ve "her oy önemlidir... gelin oy verin ve başkanınızı seçin" şeklindeki çağrısına dikkat çekildi. 
 
Bahse konu yazı, Rehber Hamanei'nin “seçim günü İran milletinin günüdür. Bugün görev halkta. “Tek bir oy bile önemlidir. Kimse 'bir oyum ne ne işe yarayacak?' demesin. Bu tek oylar birleştirildiğinde milyon oluyor.” ifadeleri ile yaptığı çağırı ile birlikte hakın gösterdiği teveccühünü: "İranlılar Cuma günü çok sayıda oy kullanarak, düzen ile halk arasında çatlak arayan ülkenin düşmanlarının düşük katılım beklentilerine darbe vurdu" ifadeleri ile değerlendirerek seçimde İran İslam İnkılabı Rehberi Seyyid Ali Hamanei ile halk arasındaki ilişkinin gücüne dikkat çekti.
 
Yine Keyhan gazetesinin Arapça sitesinde İran İslam İnkılabı Rehberi  Seyyid Ali Hamanei ile halk arasındaki ilişkinin Batı'da ve Doğu'da bir örnekliğinin bulunmaşına dikkat çekilerek bu ilişki: "Rehberin fetvası ve İran halk bilinci bir süper güçtür.." başlığı ile öne çıkarılmış. Dr Hassan Al Zein imzası ile yayınlanan değerlendirmede İslam İnkılabı Rehberi Seyyid Ali Hamanei'nin etki ve nüfuz gücüne dikkat çekilirken, verilen fetvaların olayların değişiminde yaptığı etkiye dikkat çekiliyor. Bu etkinin Batı'da ve Doğu'da anlaşılamadığına dikkat çekiliyor.
 
İran'da gerçekleşen seçimlerin dünyanın başka hiç bir ülkesinde bulunmayan İslam İnkılabı Rehbreliği makamı ve bu makamı temsil eden Rehber Ayetullah Seyyid Ali Hamanei ile halk arasındaki ilişkinin benzersizliğine dikkat çekilmesi gayet tabiidir ki İran'da gerçekleşen seçimlerin önemini ortaya çıkarmakta ve bu önem ile birlikte de gerçekleştirilen seçime dışarıdan da önemli bir ilgi oluşturmaktadır.
 
Böylece gerçekleşen seçimin sonuçları da önem arzetmektedir. İleride adaylardan öne çıkan Seyyid İbraihm Reisi'nin seçilmesi ile birlikte ortaya çıkacak muhtemel değişimlere dair de birçok analiz yapılacaktır. Zira İran halkı İran İslam İnkılabı Rehberi  Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin yaptığı çağrıyı karşılıksız bırakmamış ve seçim sonuçlarının meşruiyeti ile ilgili oluşturulmaya çalışılan olumsuz yaklaşımlara geçit vermemiştir. İbrahim Reisi'nin bu çerçevede seçilmesi ile birlikte İran'da yeni bir dönemin başdağı söylenebilir.
 
Seçim sonuçları ile ilgili de iki ayrı haber kayağından yaptığımız alıntıları ilginze sunuyoruz... 
 
İran'da cumhurbaşkanlığı yarışını Seyyid İbrahim Reisi kazandı
AlAhedNews'te yer alan habere göre; İran İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Orf, seçimlere 28,6 milyon İranlının katıldığını ve oyların yaklaşık %90'ının sayıldığını ve buna göre Reisi'nin 17,8 milyonun üzerinde oy aldığını ve onu 3,3 milyon ile Muhsin Rizai'nin izlediğini söyledi.
 
Nasır Hemmati 2.4 milyon oy aldı ve Emir-Hüseyin Gazizade-Haşimi de yaklaşık bir milyon oy aldı.
 
Orf, oy sayımının devam ettiği için kesin rakamlar vermediğini ve sadece ön güncellemeler sağladığını söyledi.
 
Reisi, 2019'dan bu yana İran Yargısının başında bulunmaktadır. Esas olarak İlkeci kampla bağlantılıdır, ancak 18 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız bir aday olarak yarışa girdiğini beyan etmiştir.
 
Müslüman din adamı daha önce 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran'ın yargı organında başka görevlerde de bulundu.
 
Reisi, yürütme organındaki yolsuzluğun kökünün kazınması, yoksullukla mücadele, istihdam yaratılması, enflasyonun kontrol altına alınması ve artan konut fiyatlarının yer aldığı bir platformda “Halk Yönetimi, Güçlü İran” sloganıyla kampanya yürütüyordu.
 
Seçim öncesi kamuoyu yoklamaları, Reisi'nin üç rakibine kıyasla halk arasında en yüksek desteği aldığını ortaya koymuştu.
 
 
İran İslam Cumhuriyeti resmi yayın organlarından olan Parstoday da "Reisi İslami İran'ın yeni cumhurbaşkanı oldu" başlığı ile İran'da gerçekleşen seçim sonuçlarına dair ilk bilgileri paylaştı. Parstoday'da yer alan haberde halkın katılımına vurgu dikkat çekiyordu. 
 
İslami İran milleti dün düzenlenen 13. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerine coşkulu biçimde katılarak yeni destan yazdılar.
 
Düşmanların bütün ekonomik baskıları ve halkı seçimlerden soğutmaya ilişkin yoğun propagandalarına rağmen halk dün geç saatlere kadar oy kullanmaya devam ettiler.
 
İran'da cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ise açıklanmaya başladı.
 
İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi tarafından açıklamaya göre, Seyyid İbrahim Reisi yaklaşık 18 milyon ile birinci olarak yeni cumhurbaşkanı olarak seçildi.
 
Reisi'ye tebrik mesajları gelmeye başladı.
 
Bu bağlamda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Halk tarafından seçilmiş yeni cumhurbaşakanını tebrik ediyorum." dedi.
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün katıldığı Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinerek, “Dün seçimler iyi geçti ve inşallah bugün sonuçlar açıklanacaktır. Her şeyden önce, bu tarihi dönemde halka katılımı, dikkati ve zamanbilimi için teşekkür ediyorum” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Ruhani, “Halk tarafından seçilmiş cumhurbaşakanı tebrik ediyorum; ancak sonuçlar henüz resmi olarak açıklanmadığı için resmi tebriğimi yasa gereği erteleyeceğim” ifadelerinde bulundu.
 
Ruhani, “Seçilmiş olan cumhurbaşkanı inşallah 45 gün sonra cumhurbaşkanlığını koltuğuna oturacaktır” ifadesini kullandı.
 
13. dönem cumhurbaşkanı adayı eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti ve millet vekili Seyyid Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yayınladığı ayrı ayrı kutlama mesajında İbrahim Reisi'yi tebrik ettiler.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar