rumelektrik7e59c91a.jpg

Doğu Akdeniz'deki enerji savaşında yeni bir aşamaya geliniyor

Türkiye hükümetinin övünerek Amerika, NATO ve Batılı devletlerle müttefik olduğunu vurgulamasına rağmen Batılı güçler, Irkçı İsrail ile Kıbrıs Rum Yönetimi'ni Türkiye'ye tercih ediyorlar.

12 Kasım 2014 Çarşamba

Türkiye ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki Doğu Akdeniz'de bulunan petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi, çıkarılması ve ileride ihraç edilmesi konusunda ihtilaflar artarak devam etmektedir. AB ve Amerika ile NATO, Türkiye müttefikleri oldukları halde Kıbrıs Rum yönetimini  desteklemektedir.

Amerika ve Siyonist İsrail rejiminin ortak yatırım şirketlerinden biri olan Amerikan Enerji Şirketi Noble Energy'nin 2011 yılında Doğu Akdeniz bölgesinde ve Kıbrıs adası çevresinde yaptığı sondajlar sonucu, bu bölgede doğalgaz ve petrol yataklarını keşfetti. İşgalci İsrail rejimiyle Kıbrıs Rum Yönetimi, Münhasır Ekonomik Bölgesi anlaşmasını imzalayıp, bu enerji yataklarını işletme tekelini ele geçirmeye çalıştılar. Türkiye buna itiraz edince Amerika ve NATO Türkiye'yi uyarıp, askeri müdahale yapmaya kalkışması halinde bunun Türkiye için iyi sonuçları olmayacağı tehdidinde bulundular. Dolayısı ile AKP hükümeti uzlaşmacı bir yol izleme zorunda kaldı.

Bu gelişmelerden sonra Yunanistan da Kıbrıs ile ırkçı İsrail rejiminin safına katıldı, enerji ve diğer alanlarda terörist İsrail rejimiyle ikili ve üçlü işbirliği anlaşmalar imzaladı. Doğu Akdeniz havzasında bulunan doğalgazın çıkarılmasında yeni bir aşamaya geliniyor. Nitekim Türkiye hükümetiyle ilişkileri bozulan Mısır askeri darbe yönetimi ile Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi doğu Akdeniz'deki Enerji ittifakı konusunda anlaştılar. Güney Kıbrıs yönetimi, özellikle mali krize girdikten sonra acilen gerekli finans kaynakları ve parayı bulmak için maden arama çalışmalarını hızlandırdı. Bu bağlamda Fransız Total şirketi ile İtalyan ENİ şirketi ve Güney Kore şirketi Kogas ortaklığındaki konsorsiyuma yeni sondaj çalışmaları yapma hakkı verdi.

Filistin topraklarıyla birlikte karasularını işgal eden soykırımcı İsrail sözde karasularındaki doğalgaz çıkarma işlemi çoktan başlamış durumda. 2018 yılında münhasır Ekonomik bölgedeki doğalgazın çıkarılmaya başlanması planlanıyor. Doğalgaz yataklarının çıkarılması ve ihraç edilmesi konusunda Türkiye hükümeti ikili bir politika izliyor. Bir taraftan Irkçı İsrail rejimiyle işbirliği yapabileceğini ve Türkiye üzerinden bölgedeki enerji kaynaklarını ihraç edebileceğini belirtiyor. Diğer taraftan bu anlaşmaların hukuk dışı olduğunu, Kıbrıs Türk yönetiminin de bunda payı olduğunu kaydediyor.

Bu bağlamda Kıbrıs Türk kesimi bölge kıyılarına sismik araştırma gemisi gönderip sondaj çalışmaları yapıyor. Bu nedenle Kıbrıs ve destekçileri, Amerika ile AB ve NATO ile doğrudan veya dolaylı gerginlikler yaşıyor. Ankara hükümetinin belirttiği üzere; Uluslararası Deniz Hukuku'na göre her ülke kıyılarından 200 deniz mili açığa kadar olan bölgede hükümranlık hakkına sahip. Doğu Akdeniz'de bu hükümranlık sahaları iç içe geçmiş bulunuyor. Buna rağmen Güney Kıbrıs yönetimi Mısır ve terörist İsrail rejimiyle yaptığı ikili görüşmelerde, kendi hükümranlık sahasının sınırlarını belirledi. Ancak Türkiye, Güney Kıbrıs'ı tanımadığı için, Ankara ile Kıbrıs Rum yönetimi arasında  böyle bir anlaşma yapılması çok zor görünüyor.

Türkiye ile çekişmeye giren Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi, enerji alanında işbirliği anlaşması imzaladılar. Bu üç ülke Türkiye'yi doğu Akdeniz'de enerji kaynakları konusunda provokasyon yapmakla suçladılar ve Doğu Akdeniz'de terör gruplarına karşı ortak mücadele etme kararı aldılar. Ayrıca Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği'nde Mısır'ın çıkarlarını takip edeceklerini belirttiler. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Mısır'ın bölge istikrarı ve güvenliği açısından çok önemli bir ülke olduğunu ve Güney Kıbrıs ile birlikte, bu ülkenin Avrupa Birliği'ndeki elçileri olacaklarını ifade etti. Kıbrıs  Rum yönetiminin "Greek Energy Forum Müdürü Alexandros Lagakos" ise, Türkiye'nin Avrupa'nın üç büyük doğalgaz ticari pazarından biri olduğunu ve bu yeni enerji ittifakının ek bir pazar yaratacağı için, Türkiye'ye de yarayacağını ileri sürüp Türkiye'yi yumuşatmaya çalıştı.

Irkçı İsrail rejimi Suriye'deki terörizmden doğan krizi suistimal ederek Doğu Akdeniz'de cirit atıyor. Bu bölgede keşfedilen doğalgaz yataklarında aslında Türkiye ile Suriye ve Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin hükümeti ve halkıyla Lübnan pay sahibidir. Buna rağmen hukuk dışı bir şekilde ırkçı İsrail rejimiyle Güney Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması imzalayarak, bölge enerjisini ele geçirmekle kalmayıp, söz konusu birliği genişletmeye çalışıyorlar. Nitekim Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, işgal edilen Filistin topraklarındaki Siyonist İsrail ve Ürdün'deki enerji şirketlerinin yöneticileriyle görüşmeler yapacak.

Türkiye hükümetinin övünerek Amerika, NATO ve Batılı devletlerle müttefik olduğunu vurgulamasına rağmen Batılı güçler, Irkçı İsrail ile Kıbrıs Rum Yönetimi'ni Türkiye'ye tercih ediyorlar. Nitekim İngiltere kraliyeti, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde mineral kaynakları araştırılmasına yönelik egemenlik haklarını tanıdıklarını, bu kaynakların Kıbrıs'taki bütün toplumların yararına kullanılması gerektiğini belirtti.

 

Seyid Ali Gaemmagami

Kaynak: turkish.irib.ir

 

Bu konuda yardımcı okumalar için linkler:

http://intizar.web.tr/analiz/haber/948/ukrayna-ve-ortadogu-enerji-savasinda-bir-abd-silahi-olarak-istikrarsiz#.VEnc1_msUZk

http://intizar.web.tr/alintilar/haber/943/%E2%80%98guvenli-bolge-mi-%E2%80%98bolgenin-guvenligi--mi#.VEnc9PmsUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/956/suriye-ve-isid-savasinin-jeopolitigi#.VEndGfmsUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/806/isid-in-yol-haritasi#.VEnd9fmsUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/745/petrol-sina-yarimadasi-nda-birlesiyor#.VEneFfmsUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/697/gazze-nin-gazi%E2%80%A6#.VEneK_msUZk

http://intizar.web.tr/alintilar/haber/943/%E2%80%98guvenli-bolge-mi-%E2%80%98bolgenin-guvenligi--mi#.VEnewPmsUZk

http://intizar.web.tr/alintilar/haber/847/petrol-kara--dunyanin-gozu-ondan-kara#.VEne4vmsUZk

http://intizar.web.tr/alintilar/haber/658/chester-projesi---petrol-demiryolunda#.VEne_PmsUZk

http://intizar.web.tr/alintilar/haber/479/ortadogu-da-topragin-altindan-petrol--ustunden-kan-ve-ruhundan-azap-fi#.VEnfF_msUZk

http://medyasafak.net/haber/1631/suriye-uzerindeki-gizli-sacma-suudi-abd-anlasmasi--petrol-dogalgaz-bor

http://intizar.web.tr/analiz/haber/1025/enerjinin-yeni-oyuncusu--kaya-petrolu#.VGMT1_msUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/1020/son-aylarda-artan-askeri-hareketlilik-dogu-akdeniz-i-isitiyor-#.VGMT2_msUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/948/ukrayna-ve-ortadogu-enerji-savasinda-bir-abd-silahi-olarak-istikrarsiz#.VGMUHvmsUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/923/boko-haram-in-gizli-babalari-ve-petol#.VGMUNvmsUZk

http://intizar.web.tr/analiz/haber/806/isid-in-yol-haritasi#.VGMUsPmsUZk

http://intizar.web.tr/roportaj/haber/960/yeni-dogalgaz-hatlari-ve-mesajlari#.VGMU9_msUZk

http://medyasafak.net/haber/1642/neden-riyad-sahaya-bir-petrol-silahi-yerlestirdi

http://medyasafak.net/haber/1640/-suudi-petrol-savasi--rusya-iran-ve-abd-ye-karsi

http://medyasafak.net/haber/1645/abd-isid-ile-savas-maskesi-altinda-suriye-nin-petrol-altyapisini-yok-

 

 

 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar